Sport

Reportaj Fanatik în satul lui Viktor Orban. Casa premierului, gard-n gard cu stadionul unde se va juca Israel – România

Casa lui Viktor Orban se află la doi paşi de Pancho Arena, stadionul unde se va juca Israel - România. FANATIK a vizitat vila din Felcsut a premierului Ungariei.
16.11.2023 | 19:11

Pentru europeni, Felcsut nu spune mare lucru, însă lucrurile stau cu totul altfel pentru maghiari. Aproape orice persoană din Ungaria ştie că micuţa localitate, cu 1.688 de locuitori, este locul unde a copilărit Viktor Orban. În acelaşi loc, în ultimii ani, s-a dezvoltat o bază sportivă de cinci stele şi o echipă care joacă în prima ligă.

Casa lui Viktor Orban, în faţa intrării suporterilor în peluză

FANATIK a vizitat Felcsut, sătucul unde România va întâlni sâmbătă, de la ora 21:45, Israelul. De altfel, toţi aici s-a disputat şi meciul selecţionatei lui Alon Hazan cu Elveţia, scor 1-1. Micuţa localitate se află la 47 de kilometri de Budapesta, însă construirea Pancho Arena a pus-o pe harta selectă a sportului maghiar.

ADVERTISEMENT

La ora amiezii, străduţele din Felcsut erau aproape goale. Doar copiii care ieşeau pe porţile liceului “Letenyey Lajos” mai animau atmosfera. Plus prezenţa discretă a forţelor de ordine, după ce naţionala Israelului şi-a mutat cartierul general la Pancho Hotel, stabiliment aflat la câţiva metri de Pancho Arena, unde forţele de ordine îi apără pe jucători cu armamentul la vedere.

Strada Ferenc Puskas e locul pe unde suporterii se îndreaptă spre tribunele de pe Pancho Arena, dar şi pe unde Viktor Orban ajunge la casa pe care a cumpărat-o în primul mandat ca prim-ministru al Ungariei, între 1998 şi 2002. Cum mergi spre stadion, la un moment dat dai de starada Ferenc Rakoczi, de o casă albă, renovată, şi cu un gard de lemn.

ADVERTISEMENT

Casa de la numărul 106, cu steagul Ungariei la intrarea, este a lui Viktor Orban. Peste drum, la câţiva metri, este intrarea în una dintre peluzele de pe Pancho Arena, bijuterie construită cu ajutorul premierului Ungariei. Pentru un om care deţine puterea din 2010, când şi-a început al doilea mandat ca prim-ministru, căsuţa nu e un lux, ci mai degrabă pare să fie locul unde îşi încarcă bateriile. Cu o grădină mare, Orban are la îndemână un mic paradis verde pentru relaxare.

Viktor Orban Felcsut Israel Romania (6)
Casa lui Viktor Orban si Pancho Arena, stadionul pe care se va juca Israel – România (sursă foto: Fanatik)

Felcsut, satul cu mini-bibliotecă în staţia de autobuz

Aproape de casa lui Viktor Orban se află liceul şi şcoala profesională “Letenyey Lajos”, unde printre elevi se numără şi juniorii de la Akademia Puskas. Vis-a-vis de liceu se află o staţie de autobuz unică.

ADVERTISEMENT

În staţia “Pancho Arena”, călătorii pot împrumuta o carte din mini-biblioteca aflată în staţia de autobuz. Totul într-un decor rustic, specific satelor din Ungaria. Cu toate acestea, puştii ieşiţi de la ore erau mai interesaţi de… ecranul smartphone-ului.

Viktor Orban Felcsut Israel Romania (18)
Staţia de autobuz de la Pancho Arena

Viktor Orban, spectator de lux la Israel – Elveţia 1-1

Printre cei 2.024 de spectatori de pe Pancho Arena, la Israel – Elveţia 1-1, s-a numărat şi Viktor Orban, care a fost prezent pentru a se asigura că niciun detaliu nu este lăsat la întâmplare în organizarea meciului. FANATIK a stat cu ochii pe premierul Ungariei în timpul partidei de la Felcsut, iar imaginile au fost de-a dreptul fabuloase.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban a stat la una dintre lojele VIP de pe Pancho Arena, iar frigul de pe stadion l-a făcut să apeleze la o cană cu ceai fierbinte. Imediat după ce Anthony Taylor a fluierat startul meciului, premierul Ungariei s-a ridicat în picioare şi a deschis uşa lojei. Frigul de la ora meciului, când temperatura a coborât spre 3 grade Celsius, l-a făcut să apeleze la o păturică.

Minute bune, Viktor Orban a privit meciul stând în picioare, în uşa lojei, pentru ca apoi să se retragă. La mijlocul primei reprize, prim-ministrul plecase de la stadion, după ce s-a asigurat că totul este în ordine.

“Azi, frumoasa Pancho Arena din oraşul meu natal, Felcsut, este casa meciului dintre Israel şi Elveţia din preliminariile EURO 2024. Am introdus o politică de zero toleranţă faţa de antisemitism în urmă cu 10 ani. Azi, Ungaria este cea mai sigură ţară din Europa pentru comunitatea israeliană”, a fost mesajul postat de Viktor Orban pe Twitter, în timpul partidei de la Felcsut.

O nouă bijuterie pentru Felcsut

Felcsut devine un loc tot mai important pe harta sportului din Ungaria, iar Viktor Orban plănuieşte o nouă bijuterie. Presa din Ungaria a anunţat că micuţa localitatea va beneficia şi de un patinoar. O firmă din Austria se va ocupa de construcţie, iar preţul estimat este de 91.600.000 de forinţi (aproximativ 250.000 de euro).

Pancho Arena, stadionul pe care se va juca Israel – România, a fost construit în perioada 2012-2014 şi a costat, în momentul inaugurării, 3.800.000.000 de forinţi (aproximativ 12.000.000 de euro). În prezent, arena este casa clubului Akademia Puskas, locul 3 în prima ligă din Ungaria. Felcust se transformă încet dar sigur într-un mic pol al sportului maghiar, totul cu ajutorul celui care locuieşte pe strada Ferenc Rakoczi, la numărul 106.

ADVERTISEMENT
2,75 este COTA EXCLUSIVĂ CASA PARIURILOR pentru pronosticul „2 solist” la Israel - România