News

Reportaj FANATIK la Prislop, locul unde Gigi Becali va finanţa un nou proiect de proporţii. Face o biserică pentru Arsenie Boca. Primele declaraţii ale patronului de la FCSB. EXCLUSIV

26.10.2019 | 14:23

Patronul FCSB va finanța un alt proiect de proporții: construcția unei noi biserici într-unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Mănăstirea Prislop, situată în apropierea comunei Silvașu de Sus, din județul Hunedoara, este unul dintre cele mai importante așezăminte religioase din Transilvania: locul în care a fost îngropat Sfântul Părinte al Ardealului, Arsenie Boca, și, în consecință firească și creștinească, loc de pelerinaj la mormântul Sfântului Părinte. Mănăstirea este situată în inima Țării Hațegului, un tărâm asemănător unuia din povești. Lăcașul religios este la o jumătate de oră de mers cu mașina de orașul Hațeg, care trece și prin comuna Silvașu de Sus. La ieșirea din comună, la urcarea spre mănăstire, drumul este presărat cu chioșcuri și rulote în care se vând diverse produse legate de mănăstire și de Arsenie Boca.

Peisaj de vis și liniște în interiorul mănăstirii

Capitalismul sălbatic a pus stăpânire și pe locurile sfinte în toată țara… În plus, la rulote se vând vestitele plăcinte „langoș”, foarte populare în zona Transilvaniei. Reporterii FANATIK au vizitat mănăstirea într-o perioadă în care nu a fost nicio sărbătoare importantă și „în afara sezonului”, astfel că nu a fost atât de aglomerat. La intrarea în mănăstire există un cod de îmbrăcăminte foarte strict, astfel că accesul este interzis în pantaloni scurți și în maiouri, șlapi sau îmbrăcăminte lejeră. Pentru cei care nu au ținut cont sau nu au știut de aceste reguli, la poartă există niște șaluri care pot fi puse pe umeri sau în jurul brâului pe care turiștii mai… „golași” nu numai că le pot lua, dar sunt chiar obligați să le poarte dacă vor să meargă mai departe.

ADVERTISEMENT

În interior, totul este foarte îngrijit, foarte organizat, foarte strict. Măicuțele sunt tot timpul cu ochii pe vizitatori și le spun, ba chiar le comandă ce să facă, ceea ce mai scade, din păcate, din spiritul sfânt, din harul și din măreția locului… Absolutismul exagerat, gen „Nu e voie să…” la fiecare pas al măicuțelor-polițist, de parcă Sfântul Arsenie Boca este proprietate lor și nu a întregului popor român, este compensat din plin de peisajul superb, totul este verde, iar drumurile pietruite din curtea mănăstirii și izvorul care curge lângă una dintre biserici îți conferă o senzație foarte plăcută, foarte relaxantă.

Mormântul Sfântului Părinte este la câteva sute de metri de mănăstire, pe o potecă care duce mai sus în munte, la peștera sihastrului Ioan, canonizat de Biserica Ortodoxă în 1992. Se spune că acesta a trăit în urmă cu cinci secole într-un sat din Ţara Haţegului şi a intrat de tânăr în obştea călugărilor. Și-a săpat singur o chilie în stâncă, peștera care a devenit în prezent un loc de rugăciune pentru vizitatori. A murit împuşcat de vânătorii care l-au confundat cu un animal sălbatic…

ADVERTISEMENT

Sfântul Părinte se odihnește la doi metri de mormântul femeii are i-a stat alături 43 de ani…

Peste tot în mănăstire sunt tăblițe care indică traeul pe care se merge spre mormânt și după câțiva pași în amonte, mormântul Sfântului Părinte se poate observa de jos, el fiind îngrijit de câteva ori pe zi. Este un luminiș la capătul căruia, la aproximativ 200 de metri, se află mormântul, într-un foișor de lemn foarte frumos lucrat și bine întreținut. La evenimentele importante, în drumul spre mormânt este o coadă de câțiva zeci de metri, însă de această dată am avut noroc și aveam doar câteva persoane în față care se rugau la Sfântul Părinte. Pelerinii aduceau flori și diverse obiecte personale pe care le apropiau de crucea lui Arsenie Boca, spuneau o rugăciune și coborau în liniște spre mănăstire.

În permanență există o maică în apropiere de Sfântul Mormânt care îngrijește locul, udă florile și adună uscăturile, astfel încât locul în care este înmormântat Sfântul Părinte Arsenie Boca să fie în cele mai bune condiții. Lângă mormântul fostului părinte stareț există un cimitir în care sunt înhumate maicile de la mănăstire, la loc de cinste fiind locul de odihnă veșnică al măicuței Zamfira, ajunsă stareță a mănăstirii Prislop la doar 25 de ani, în 1950, și care i-a stat alături părintelui toată viața după ce acesta a salvat-o de la sinucidere în tinerețe, când se numea Julieta Constantinescu, venea dintr-o familie sărmană, avea o soră, doi frați și numai 20 ani…

ADVERTISEMENT

Gigi Becali vrea să ridice o mănăstire lângă mormânt

În drumul spre mormânt, Gigi Becali le-a promis celor de la Prislop că va finanța construirea unei biserici. Cunoscut ca un om foarte religios, patronul echipei FCSB chiar a plătit deja o sumă mare de bani pentru planul de ridicare a noii biserici, care ar urma să fie construită în interiorul mănăstirii, aproape de mormântul lui Arsenie Boca. Maicile de la Prislop s-au ferit să ofere detalii, aprobând însă că Gigi Becali și-a arătat disponibilitatea de a construi o biserică, însă nu au intrat în amănunte, rugându-ne să ne adresăm Episcopiei Devei și Hunedoarei. Drumul de la mormânt la mănăstire nu este simplu pentru toată lumea, fiind în pantă, însă cu toate acestea și pelerinii în scaune cu rotile sau afectați de alte necazuri nici nu se gândesc să nu îl parcurgă și merg până la capăt, oferindu-le tuturor o lecție.

Odată coborâți înapoi în mănăstire, pelerinii pot să își tragă sufletul pe una din băncile din împrejurimi. Tot acolo erau locurile speciale pentru aprinderea de lumânări sau depunerea de acatiste. Cu riscul să agasăm cititorul, trebuie să mai spunem odată, să subliniem, să accentuăm că particularitatea frapantă la această mănăstire este liniștea și coloritul verde. Foarte mulți copaci în interiorul așezământului religios și pădurea exact lângă mănăstire și lângă mormântul lui Arsenie Boca. După aproximativ o oră, am plecat de la Mănăstirea Prislop cu un sentiment plăcut, parcă mai puțin încrâncenați de rutinele zilnice și mai senini după o vizită într-un loc foarte plăcut.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca va deveni sfânt „oficial”! Canonizarea va avea loc pe 28 noiembrie

Plecați de la Mănăstirea Prislop, am luat legătura cu Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt de la Episcopia Devei și Hunedoarei, pentru a vorbi despre planurile de a construi o biserică la mormântul lui Arsenie Boca. El a declarat pentru FANATIK în câteva cuvinte că, într-adevăr, există acest plan, însă în acest moment se fac pregătirile pentru canonizarea lui Arsenie Boca. „Nu pot să vă spun prea multe despre acest proiect. Este adevărat, există un proiect, a și venit aici, însă în acest moment ne pregătim pentru canonizarea lui Arsenie Boca și după vom putea să vorbim despre construirea bisericii”, a spus purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Canonizarea lui Arsenie Boca ar urma să aibă loc în următoarea perioadă, iar ziua în care va fi sărbătorit Sfântul Arsenie Boca va fi 28 noiembrie. Decizia a fost luată cadrul ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. „În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet şi studiul document asupra sfinţeniei vieţii Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Arsenie Boca, considerat cel mai mare duhovnic român din secolul al XX-lea

Arsenie Boca s-a născut pe data de 29 septembrie 1910 în comuna Vața de Sus, în județul Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog ortodox român, dar și artist plastic. Arsenie Boca a studiat Academia Teologică din Sibiu și Facultatea de Teologie din București și a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. El a devenit rapid foarte iubit printre enoriași, iar personalitatea s-a i-a adus o popularitate enormă la Mănăstirea Prislop.

Însă, din această cauză el a fost hărțuit de Securitate și supus la chinuri inimaginabile. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. S-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani și a fost înmormântat, după dorința proprie, la Mănăstirea Prislop, el prorocind că acest lăcaș va deveni un mare loc de pelerinaj. În ziua de azi, mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

  • „Nu există vrăjmaş mai mare pentru om, decât omul însuşi şi de nimic nu trebuie să se teamă omul ca de el însuşi. Cine îşi stăpâneşte simţămintele, acela îşi petrece viaţa în pace” – Arsenie Boca
  • „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul. Amin” – Cea mai scurtă și puternică rugăciune a părintelui Arsenie Boca
  • 40.000 de oameni vin anual pe 28 noiembrie la Mănăstirea Prislop, în ziua în care s-a stins Arsenie Boca
  • 4 luni a stat Părintele Ardealului pe Muntele Athos, înainte să fie „tuns întru calugărie”, după Paștele anului 1940, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, la Mănăstirea Brâncoveanu  din Sâmbăta de Sus, Hunedoara, primind numele Arsenie în locul numelui de botez Zian
  • 700 de persoane vor încăpea simultan în noua biserică pe care vrea să o construiască Gii Becali la Prislop

„Am dat deja banii pentru proiect la Prislop!”

Patronul FCSB este cunoscut și pentru numărul uriaș de fapte bune pe care le face. Ultima: construiește o biserică la Prislop lângă mormântul lui Arsenie Boca.

Gigi Becali este cunoscut ca un om foarte religios, care face multe acte de caritate, iar decizia de a construi o biserică lângă mormântul lui Arsenie Boca de la Prislop este doar ultima dintr-o serie foarte lungă. Patronul FCSB nu se uită la bani în momentul în care vrea să ajute pe cineva sau să construiască un lăcaș de cult și așa se întâmplă și de această dată când susține că nu se pune problema banilor pe care îi va investi la Prislop, fiind de acord să investească atât cât va fi nevoie.

S-a sfințit locul și patronul FCSB a dat 5.000 de euro pentru demararea proiectului

Contactat de FANATIK pentru a fi chestionat de acest proiect, Gigi Becali a declarat că deja a fost la Mănăstirea Prislop: „Eu am dat deja banii pentru proiect, 5.000 de euro și urmează să vedem. Nu știu încă momentul în care va începe construcția, însă eu am fost acolo, s-a sfințit locul. Eu le-am spus că voi da atât de mult cât va fi nevoie pentru a se ridica biserica. Toate costurile le suport eu, nu va fi nicio problemă. Mai multe nu pot să vă spun, pentru că nu știu nici eu”, a spus latifundiarul pentru FANATIK.

Listă lungă a actelor de caritate făcute de mult hulitul „bogătan” din Pipera: „Nu vreau să îmi țin averea în conturi”

Gigi Becali este unul dintre cei mai bogați români, cu o avere de 500 de milioane de euro. Patronul echipei FCSB a ieșit deseori în evidență cu sumele uriașe pe care le donează pentru biserici, spitale, reconstrucția unor sate, în general pentru oameni aflați în mare nevoie. Una dintre investițiile uriașe ale lui Gigi Becali este construcția unui spital oncologic în Capitală, unde a investit 15 milioane de euro. În momentul în care a deschis spitalul, Becali a vorbit pentru FANATIK despre filosofia lui de viață: „Pe mine nu mă mai interesează valorile materiale. Eu am o altă concepție despre viață decât o aveți voi. Eu nu vreau să mor. Și eu v-am spus demult că nu vreau să îmi țin averea în conturi. Cât trăiesc, vreau să îi ajut pe nevoiași. Și pentru mine e o investiție mică acest spital. Este doar începutul. Nu contează 15 milioane de euro. Eu nu vreau să mor, eu vreau să adorm. Eu dacă îmi țin banii în conturi și nu îi ajut pe cei care au nevoie, mor. Dacă încerc să îi ajut pe cei nevoiași și dau averea mea, o să fiu răsplătit. Și eu nu vreau să mor. Vă spun, spitalul este doar începutul. Eu nu țin banii în conturi și să îi dau pe distracții, la rude și pe altele. Eu vreau să ajut cât mai multă lume, pentru că dacă voi ajuta cât mai multă lume, voi fi răsplătit. Dar nu caut publicitate. Câte donații am făcut eu și voi nu știți de ele. Pentru că lui Dumnezeu nu îi place să îmi fac publicitate cu ceea ce fac și ceea ce dau. Foarte mulți bani am donat. Și voi mai dona!”.

Câți bani a donat până acum: „Ce se vede la televizor e o unghie în comparație cu corpul întreg”

Vasi Geambazi, unul dintre nepoții lui Gigi Becali, a declarat într-un interviu FANATIK din anul 2018 că actele de caritate pe care le-a făcut unchiul său depășește orice imaginație și a făcut o comparație cu artistul Drake: „Este un rapper acum la modă, care a făcut o melodie în care împarte vreo 600.000 de dolari la oameni și toată lumea e wow, love, inimioare pe facebook, pe instagram… Dacă ar face Gigi o melodie și-ar da pe croll banii pe care i-a oferit până acum la binefaceri, ar înnebuni lumea, n-ar mai înțelege nimic, ar lua-o razna. Serios acum, ce se vede la televizor din binefacerile pe care le săvârșește Gigi Becali e o unghie în comparație cu corpul întreg, ca să zic așa. Știți câte case a dat? Nu le mai știu nici eu numărul… Și nici el nu cred că le mai știe… Eu le am scrise pe undeva… Le poate scrie el în autobiografie. Iar când se va apuca să o scrie şi nu mai are timp de Steaua, o să conduc eu singur! Deși, cum vă spuneam, prefer să fiu cu el”.

A promis un spital de 70 de milioane de euro

Una dintre cele mai ambițioase planuri ale lui Gigi Becali este construirea unui nou spital în București, ultramodern. Patronul FCSB și-a expus planul în FANATIK, spunând că așteaptă momentul oportun să demareze afacerea: „O să fac un spital de 50-70 de milioane de euro. Deja am făcut planul. Dar nu poți să le faci deodată pe toate că după aia rămâne gol. Dar, vă spun încă o dată, eu fac toate acestea pentru oameni”.

 

 

„Eu dacă îmi țin banii în conturi și nu îi ajut pe cei care au nevoie, mor. Dacă încerc să îi ajut pe cei nevoiași și dau averea mea, o să fiu răsplătit”

Gigi Becali

 

500.000.000 de euro este averea lui Gigi Becali

 

6 este locul ocupat de Gigi Becali în clasamentul Top 300 Capital

ADVERTISEMENT