Zimbrăria de la Bucșani este în primul rând locul unde Romario și „RoboKap” învață să fie liberi. Pe cât de amuzant sună, trebuie să știți că rezervația reprezintă fără echivoc și o rețetă a frumuseții ruptă direct din natură, dar și un model de urmat pentru toți cei care se gândesc la antreprenoriat ca la un nou drum în viață! Culmea, totul se petrece sub atenta îngrijire a unui Ocol Silvic.
Vorbim despre cel din Bucșani, județul Dâmbovița, Ocol Silvic unde România încearcă să-și păstreze intacte rădăcinile și să nu piardă contactul cu trecutul.
Sună complicat și lucrul cu animalele oferă un grad de dificultate și mai ridicat, dar, în realitate, când totul este făcut cu dragoste lucrurile se schimbă peste noapte.
Concret, în Rezervația Neagră din Bucșani, țara noastră încearcă să readucă în prim plan o zimbrărie, adică un loc în care astfel de animale trăiesc aproape în libertate și sunt ajutate și chiar învățate să ducă o viață lipsită de prea multe griji.
Situată la mai puțin de 80 de kilometri de București, adică ușor peste o oră și jumătate de mers cu autoturismul și la 30 de kilometri de Târgoviște, zimbrăria își duce zilele liniștită în timpul săptămânii, aproape nederanjată, dar devine un adevărat loc de încântare în weekend pentru micuții aduși de părinți să vadă animalele maiestuoase.
În acest moment sunt 31 de zimbri ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Interesant este că toate animale au fost botezate cu nume care încep cu “RO”. Așa că cine se încumetă la drum trebuie să știe că la final îi poate vedea pe Rociu, Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta si chiar pe”Robokap”.
Pentru pasionații de date, Zimbrăria Neagră s-a înființat încă din 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. Chiar în acel an, au fost aduși la Bucșani 18 zimbrii din țară, dar și câteva exemplare din străinătate.
Un alt detaliu important este acela că, deși trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mîndru, dar sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni. De aceea și momentele în care acesta trebuie căutat atent cu privirea. În ajutor a fost creat un foișor, unul care te ridică aproape peste pădure și care îți permite o vedere de ansamblu.
Pe timpul iernii, zimbrul nu se mai poate hrăni singur în totalitate. ”Deja s-a invatat cu ajutorul din partea omului, iar padurile nu mai sunt virgine, ca altadata. Vizitatorii sosesc mai ales la sfarsit de saptamana.
In aceste zile -vinerea, sambata si duminica – vin in medie 70 de turisti, care pleaca cu amintiri frumoase. Nu există investitor privat, zimbrăria aparține de Ocolul Silvic, de stat”, a transmis șeful Ocolului Silvic din Bucșani pentru site-ul nostru.
Și judecând după țipetele de fericire ale copiilor, după chiote și zâmbete, zimbrăria, un loc gândit de statul român își face toți banii, în ciuda unui bilet de intrare mai mult decât accesibil și care nu permite foarte multe. 6 lei plătește un adult, 3 lei un copil.
Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Are o lungime de aproape trei metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.
Din păcate, zimbrii sunt pe cale de dispariție, în ciuda faptului că au foarte puțini dușmani naturali. Omul a fost însă prea mult pentru el. În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, mai puțin în Ardennes unde au rezistat până în secolul al XIV-lea.
Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.
În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri după Primul Război Mondial. Au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951 și se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal.
În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli.
Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, din cauza vânării lui în exces și a scăderii drastice a fondului forestier. Au fost reintroduși în anul 1958. Atunci, primele două exemplare de animale au fost luate din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană.
În România, zimbrii pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița, cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare, în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov și la Hațeg – Slivuț.
În 2003 au fost aduși 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un țarc cu o suprafață de 180 de hectare. În acest loc, zimbrii trăiesc în semi-libertate. Dacă ne raportăm la numărul de zimbri care trăiesc liberi atunci trebuie să știți că avem 70 de exemplare, cea mai mare populație pe care România a avut-o în 200 de ani.