Sport

Reportaj. Herning, oraşul danez care se pregăteşte de Crăciun! Vacarmul Mondialului de handbal rămâne doar în arenă

În aceste zile, Herning este unul dintre punctele centrale ale Campionatelor Mondiale de handbal feminin. Dar vacarmul este doar în arenă, pentru că pe străzile oraşului este linişte.
02.12.2023 | 11:22
Reportaj Herning orasul danez care se pregateste de Craciun Vacarmul Mondialului de handbal ramane doar in arena
Reportaj. Herning, oraşul danez care se pregăteşte de Crăciun! Vacarmul Mondialului de handbal rămâne doar în arenă
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial de handbal feminin se desfăşoară în aceste zile la Herning. Oraşul danez este unul dintre punctele centrale ale turneului final, în condiţiile în care va organiza şi fazele finale în Jyske Bank Boxen.

Herning, oraşul danez care se pregăteşte de Crăciun!

FANATIK a vizitat orăşelul localizat în regiunea Midtjylland (Iutlanda Centrală) în care are loc cel mai important eveniment handbalistic din acest an. Alături de ţara gazdă şi România îşi dispută meciurile la Herning, dar străzile oraşului sunt liniştite, în contrast cu freamătul din sala de handbal.

ADVERTISEMENT
Centrul oraşului Herning. Sursa: colaj Fanatik
Centrul oraşului Herning. Sursa: colaj Fanatik

Herning este un oraş cu o populaţie care are puţin peste 50.000 de locuri, dar are o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Jyske Bank Boxen este situată la trei kilometri de oraş, astfel că, inclusiv în zilele de meci, agitaţia de la sală nu perturbă liniştea din oraş.

Străzile din oraşul Herning
Străzile din oraşul Herning

Aleea pietonală, principala atracţie! E împodobită pentru sărbătorile de iarnă

Dacă eşti în Herning, doar afişele mari de pe clădiri îţi dau de înţeles că este în desfăşurare cel mai mare eveniment handbalistic. Desigur, la plimbarea din centru poţi să te întâlneşti cu handbalistele de la echipele prezente, din moment ce există o singură alee pietonală în oraş.

ADVERTISEMENT
Aleea pietonală din Herning. Sursa: Fanatik
Aleea pietonală din Herning. Sursa: Fanatik

Lungă de 2 kilometri, aleea este împodobită pentru sărbătorile de Crăciun cu multe luminiţe, globuri, statuete şi alte decoruri specifice sărbătorilor de iarnă. Inclusiv oamenii care stau în oraş sau la periferie îşi împodobesc casele, aproape la fiecare sunt montate luminiţe sau brazi împodobiţi.

Oamenii îşi împodobesc casele de sărbători. Sursa: Fanatik
Oamenii îşi împodobesc casele sau curţile de sărbători. Sursa: Fanatik

Pe străzile din centru, comercianţii îşi scot tarabe şi în faţa magazinelor, unde vând diverse lucruri specifice sărbătorilor. Este un loc excelent pentru cei care sunt în căutare de cadouri cu tematică de Crăciun.

ADVERTISEMENT
Pe străzi se vând diverse articole care au specificul sărbătorilor de iarnă. Sursa: Fanatik
Pe străzi se vând diverse articole care au specificul sărbătorilor de iarnă. Sursa: Fanatik

Transportul în comun nu este foarte bine dezvoltat!

Oraşul poate fi luat la pas, cele mai importante obiective fiind în centru, inclusiv câteva muzee. Dar, există lucruri interesante de vizitat şi în împrejurimi, iar pentru asta este recomandat să aveţi o maşină la dispoziţie.

Există şi transport în comun în oraş, trenuri şi autobuze, dar fiind vorba de un orăşel, intervalul în care circulă acestea este destul de mare, uneori peste o oră şi jumătate. În plus, reţeaua nu este atât de bine dezvoltată astfel încât să ajungi oriunde în jur, doar în oraşele mai importante.

ADVERTISEMENT
Biserica din centrul oraşului Herning. Sursa: Fanatik
Biserica din centrul oraşului Herning. Sursa: Fanatik

Arena, plasată la trei kilometri de oraş! E la 500 de metri de autostradă

Arena Jyske Bank Boxen este plasată la trei kilometri în afara oraşului, într-o zonă numită Messecenter Herning (MCH), cel mai mare centru de expoziţii din Danemarca. Lângă arena de handbal este plasat stadionul lui Midtjylland, un hotel, dar şi alte clădiri în care sunt organizate diverse expoziţii.

Messecenter este uşor accesibil cu maşina, fiind la 500 de metri de autostradă, având şi mai multe parcări uriaşe pentru a face faţă şi celor mai populate evenimente. În fiecare oră circulă şi autobuze din Herning, MCH fiind una dintre staţii.

Messecenter Herning, văzut de sus
Messecenter Herning, văzut de sus

Contrast uriaş: linişte în oraş, muzică la maximum în sală!

Astfel, toată agitaţia Campionatului Mondial de handbal rămâne în arenă, cu muzică la maximum, public vibrant, cunoscător al fenomenului. La doar trei kilometri distanţă, în Herning, liniştea şi ordinea domneşte pe străzile care, după prima ninsoare, încep să arate ca în filmele cu specific de Crăciun.

FANATIK este la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca. Puteţi citi zilnic pe site-ul nostru cele mai noi ştiri, reportaje şi interviuri de la Herning.

Jyske Bank Boxen, sala în care se joacă meciurile de la CM de handbal feminin. Sursa foto: Fanatik
Jyske Bank Boxen din Herning. Sursa foto: Fanatik
  • 51.193 de oameni trăiesc în Herning
  • 15.000 de locuri are Jyske Bank Boxen
ADVERTISEMENT