Sport

“Cutia” de 45 de milioane de euro! Arena spectaculoasă în care România va juca la Mondialul de handbal feminin

Jyske Bank Boxen este una dintre cele mai moderne arene multifuncţională din Europa. România va juca în "cutie" toate meciurile de la acest turneu final, care va găzdui inclusiv finala competiţiei.
30.11.2023 | 10:35
Cutia de 45 de milioane de euro Arena spectaculoasa in care Romania va juca la Mondialul de handbal feminin
"Cutia" de 45 de milioane de euro! Asta e arena spectaculoasă în care România va juca la Mondialul de handbal feminin
ADVERTISEMENT

România a fost repartizată în grupa E de la Campionatul Mondial de handbal feminin, alături de gazda şi una dintre favorite, Danemarca, plus Serbia şi Chile.

“Cutia” de 45 de milioane de euro! Asta e arena în care România va juca la Mondialul de handbal feminin

“Tricolorele” vor juca toate meciurile de la această ediţie a Mondialului în cea mai mare arenă. FANATIK a vizitat Jyske Bank Boxen, o arenă cu o capacitate de 12.500, devenită la doar 13 ani de la construcţie, una dintre sălile iconice ale handbalului mondial.

ADVERTISEMENT
Jyske Bank Boxen. Sursa foto: Fanatik
Jyske Bank Boxen. Sursa foto: Fanatik

Arena a costat 45.000.000 de euro şi este plasată la doi kilometri de Herning. Accesul se face uşor şi de pe autostradă, spaţiile fiind foarte largi în această zonă. Lângă clădirea denumită “Cutia” se află şi stadionul de fotbal al celor de la Midtjylland. Paradoxal, sala are o capacitate mai mare (15.000), decât stadionul MCH Arena (11.432).

Jyske Bank Boxen e chiar lângă stadionul lui Midtjylland
Jyske Bank Boxen e chiar lângă stadionul lui Midtjylland

Sala este o construcţie uriaşă, iar numele este dat de o bancă daneză. Este asemănătoare unei cutii, de aici şi denumirea “boxen”, dar în partea superioară există o uşoară înclinaţie, forma ei fiind trapezoidală.

ADVERTISEMENT
“Cutia” are o formă trapezoidală.

Tribunele sunt montate pe schele! Sala poate fi transformată foarte uşor în funcţie de eveniment

Jyske Bank Boxen este o clădire multifuncţională. A fost inaugurată în anul 2010 cu un concert Lady Gaga, iar de atunci a găzduit, pe lângă evenimentele sportive şi expoziţii, piese de teatru sau târguri.

Şi la nivel sportiv este o arenă foarte uşor transformabilă. Pe lângă evenimentele de handbal, au fost organizate meciuri de box, hochei pe gheaţă, tenis de masă, ba chiar şi un Campionat European de nataţie, în anul 2018.

ADVERTISEMENT
Imagine din interiorul Jykse Bank Boxen. Sursa: Fanatik
Imagine din interiorul Jykse Bank Boxen. Sursa: Fanatik

Aproape totul din Jyske Bank Boxen poate fi modificat. De exemplu, tribunele pentru acest Campionat Mondial sunt montate pe nişte schele, toate având o structură care facilitează transportul.

Tribunele sunt montate pe schele. Sursa: Fanatik
Tribunele sunt montate pe schele. Sursa: Fanatik

La fel şi iluminatul din sală. Grilele care conţin neoanele sunt montate pe nişte şine şi ele pot fi mutate uşor în funcţie de evenimentul organizat. În înaltul sălii se află un cub gigant pentru afişajul scorului sau imaginilor.

ADVERTISEMENT
Cubul uiriaş din înaltul sălii. Sursa foto: Fanatik
Cubul uiriaş din înaltul sălii. Sursa foto: Fanatik

Preţuri mari la bilete: 300 de lei pentru două meciuri!

Sala este dotată cu foarte multe ieşiri, iar culoarele sunt foarte largi astfel încât traficul să fie fluent. În interiorul arenei se vând şi băuturi alcoolice, iar fanii care vor participa la meciurile de handbal vor putea să şi servească băutură sau mâncare, bineînţeles, la un preţ destul de mare: între 25-30 de lei o bere şi 35-40 de lei un hot dog.

Vorbind de preţuri, biletele pentru meciurile de la Herning sunt destul de scumpe. Pentru ziua în care joacă ţara gazdă (program identic cu al României), tichetele pornesc de la 170 de lei şi ajung la 300 de lei, asta pentru două meciuri.

Vedere de la masa presei din Jykse Bank Boxen. Sursa: Fanatik
Vedere de la masa presei din Jykse Bank Boxen. Sursa: Fanatik

“Cutia” ajunge la cinci finale de turnee majore de handbal găzduite în 13 ani!

Jyske Bank Boxen este deja o arenă legendară de handbal. În ciuda faptului că a fost construită în 2010, a ajuns deja la cinci finale de turnee majore (Euro feminin 2010 şi 2020, Mondial feminin 2015 şi 2023, Mondial masculin 2019).

Începând de vineri, Jyske Bank Boxen este casa României la Campionatul Mondial de handbal feminin 2023. “Tricolorele” au amintiri frumoase din această sală în care au reuşit un sfert de finală fabulos la Mondialul din 2015 când au reuşit să elimine ţara gazdă.

Unul dintre sloganurile CM 2023:
Unul dintre sloganurile CM 2023: “Ţinteşte să visezi”

Amintiri frumoase pentru România! A obţinut ultimul bronz mondial în “Cutie”

Atunci, România a câştigat cu 31-30 în faţa danezelor, încurajate frenetic de cei 12.500 de spectatori din sală, într-un meci fabulos făcut de Cristina Neagu, marcatoare a 15 goluri. “Tricolorele” au pierdut atunci semifinala, după un o partidă de infarct cu Norvegia, 31-33, după prelungiri.

Avea să fie ultimul Campionat Mondial cu rezulstat important reuşit de România, care a încheiat competiţia pe locul 3. Opt ani mai târziu, “tricolorele” au şansa să rescrie istoria în acelaşi loc.

FANATIK este la Campionatul Mondial de handbal feminin. Pe site-ul nostru puteţi citi zilnic cele mai noi informaţii, interviuri şi reportaje de la Herning.

Literele oraşului Herning, în culorile de la acest turneu final
Literele oraşului Herning, în culorile de la acest turneu final
  • 45.000.000 de euro a costat Jyske Bank Boxen
  • 15.000 de locuri are sala din Herning
ADVERTISEMENT