News

Republica Moldova, din nou în vizorul Rusiei. Scenariul îngrijorător prezentat de Institutul pentru Studiul Războiului

Republica Moldova, stat extrem de fragil din punct de vedere militar, s-ar afla din nou în vizorul Rusiei. Avertisment sever lansat de Institutul pentru Studiul Războiului.
17.02.2024 | 13:27
Republica Moldova din nou in vizorul Rusiei Scenariul ingrijorator prezentat de Institutul pentru Studiul Razboiului
Avertisment sever lansat de Institutul pentru Studiul Războiului în legătură cu Republica Moldova, planurile Rusiei. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank înființat de experți în apărare și foști diplomați din SUA, lansează un avertisment îngrijorător în legătură cu planurile Rusiei privind Republica Moldova.

Avertisment sever lansat de Institutul pentru Studiul Războiului în legătură cu Republica Moldova, planurile Rusiei

Încă din 2023, Rusia, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, a amenințat Republica Moldova că este următoarea țară care ar putea avea soarta Ucrainei. Șeful diplomației de la Moscova Lavrov spunea, în februarie 2023, că ”Occidentul a pus ochiul pe Moldova și o pregătește pentru acest scenariu (n.r. cel pe care l-a avut Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) a sesizat, în prezent, că Rusia folosește aceeaşi retorică față de Republică Moldova cu cea manifestată față de Ucraina înainte de invazie.

Mai exact, americanii au observat recent că actori de la Kremlin, inclusiv președintele Vladimir Putin, ar stabili condiții informaționale pentru a justifica posibile atacuri hibride rusești asupra Moldovei, precum și asupra statelor baltice (Lituania, Estonia, Letonia).

ADVERTISEMENT

În această săptămână, secretarul general al NATO, Jens Stoltenburg, a declarat că Alianța nu vede nicio amenințare imediată cu atacuri militare asupra unui membru NATO, dar a remarcat că există un ”risc constant” de atacuri hibride.

În schimb, în cea mai recentă evaluare, think tank-ul din SUA spune că Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei, stat care nu e membru NATO. Aceste acțiuni sunt foarte asemănătoare celor pe care Kremlinul le-a folosit înainte de a invada Ucraina în 2014 și 2022.

ADVERTISEMENT

Acestea ”sunt de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”, notează Euronews. Cei de la ISR au mai punctat că ”momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar. Acum, Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a o face posibilă în curând”.

Avertisment de la Serviciul Estonian de Informații Externe

Tot în această săptămână, Serviciul Estonian de Informații Externe (VLA) a declarat că efortul de restructurare și extindere al armatei ruse în curs de desfășurare are ca scop intensificarea poziției militare ruse împotriva Finlandei și a altor state NATO.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Estoniei spun că armata rusă formează districtul militar Leningrad și districtul militar Moscova pentru a se poziționa împotriva Finlandei și a NATO. Armata lui Putin încearcă, de asemenea, să-și ”întărească parțial unitățile” în regiunea baltică, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT