News

Republica Moldova se îndepărtează de Rusia. Se retrage din Comunitatea Statelor Independente, după 22 de ani

Republica Moldova părăseşte Comunitatea Statelor Independente după mai bine de 20 de ani. Anunţ important făcut de preşedintele Parlamentului de la Chişinău.
15.05.2023 | 12:14
Republica Moldova se indeparteaza de Rusia Se retrage din Comunitatea Statelor Independente dupa 22 de ani
Republica Moldova iese din CSI
ADVERTISEMENT

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, a anunţat luni că autoritățile din Republica Moldova au demarat, oficial, procedurile de retragere din Acordul de aderare la Adunarea parlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Republica Moldova era membră a CSI din 1991

Igor Grosu spune că decizia a fost luată după mai multe discuții în cadrul fracțiunii PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, în contextul în care aparteneţa la CSI nu a ferit Republica Moldova de șantajul energetic din plină iarnă şi de amenințările la adresa independenței și suveranității ţării.

ADVERTISEMENT

“Acest război ne arată cine ne sunt prietenii și cine sunt inamicii. Pe de o parte, avem țările Uniunii Europene, care au fost alături de noi mereu, iar în ultimii doi ani fiecare dintre noi a simțit ce înseamnă cu adevărat un ajutor. Am avut lumină, căldură, siguranță în ziua de mâine, dar fără a mai fi șantajați.

Totodată, am văzut și cine ne vrea răul – să înghețăm în plină iarnă, să stăm pe întuneric și să fim parte a unui plan a Kremlinului de refacere a URSS. Dar noi asta nu vrem. Cetățenii Republicii Moldova au spus clar și tare că vor să facă parte dintr-o lume a păcii, a libertății”, a declarat Igor Grosu, care este și preşedintele PAS, formaţiunea aflată la guvernare.

ADVERTISEMENT

În acest context, preşedintele Parlamentului de la Chişinău a declarat că îi va propune prim-ministrului Dorin recean să pregătească o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI, semnată în 17 martie 1998.

“În cadrul următoarei ședințe ordinare a Biroului permanent al Parlamentului voi înainta propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean, cu solicitarea de a pregăti o inițiativă legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI din 17 martie 1998.

ADVERTISEMENT

Când va ajunge în Parlament vom vota denunțarea Acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență”, a mai spus Igor Grosu.

Comunitatea Statelor Independente a fost creată la scurt timp după dezmembrarea URSS, pe 8 decembrie 1991, prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pe 21 decembrie 1991, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente.

Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a CSI pe 8 aprilie 1994, iar statutul a fost aprobat prin votul Parlamentului de la Chişinău, pe 26 aprilie 1994. Două dintre cele 11 țări care au format CSI-ul, Georgia și Ucraina, au părăsit organizația în 2009 și, respectiv, în 2018.

ADVERTISEMENT