News

Republicanii din Iowa dau startul luptei electorale între Trump și rivalii săi. Victorie fără emoții pentru fostul președinte american. Update

Republicanii din Iowa au dat luni startul procesului de nominalizare a partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024.
16.01.2024 | 11:03
Republicanii din Iowa dau startul luptei electorale intre Trump si rivalii sai Victorie fara emotii pentru fostul presedinte american Update
Iowa dă startul competiției electorale pentru desemnarea candidatului republican Sursa foto: hepta, AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
16-01-2024
09:03

Trump și-a consolidat statutul de favorit pentru a-l înfrunta pe Biden în noiembrie

Donald Trump și-a asigurat luni o victorie răsunătoare în prima competiție prezidențială republicană din 2024, afirmându-și dominația asupra partidului, în pofida faptului că se confruntă cu zeci de acuzații penale, în timp ce caută o revanșă electorală contra președintelui Joe Biden.

Trump a obținut mai mult de jumătate din voturi, propulsându-l spre ceea ce se anunță a fi o campanie electorală strânsă și acerbă împotriva lui Biden, în noiembrie.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, s-a clasat pe locul al doilea în Iowa, mult în urma lui Trump, devansând-o pe fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, în condițiile în care amândoi nu au reușit să iasă în evidență ca principal adversar.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, singurul actual sau fost președinte american care a fost acuzat penal, a câștigat cu o marjă fără precedent pentru o competiție republicană din Iowa, consolidându-și argumentul că nominalizarea sa este un lucru de la sine înțeles, având în vedere avansul său masiv în sondajele naționale.

Trump a obținut 51%, DeSantis 21% și Haley 19%, după contabilizarea a 99% din voturi, potrivit Edison Research, citată de Reuters. Această marjă de victorie a depășit cu mult recordul anterior de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988.

“MULȚUMESC IOWA, VĂ IUBESC PE TOȚI!!!“, a scris Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social. El speră să accelereze procesul de selecție republicană, care durează în mod normal câteva luni, cu o serie de victorii convingătoare la începutul alegerilor primare, pentru a-și elimina rivalii.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy și-a încheiat luni candidatura prezidențială cu bătaie lungă după ce a obținut puțin sub 8% din voturi și și-a anunțat susținerea pentru Trump.

Candidații trec imediat la New Hampshire, marți. Republicanii mai moderați din acest stat își vor alege marțea viitoare candidatul, iar sondajele arată că Trump are acolo un avans mai mic față de Haley, iar DeSantis este mult în urmă.

Debutul adunărilor electorale (caucusuri) pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidențiale din acest an este marcat de un val de frig arctic, care i-a obligat pe competitori, printre care se numără fostul președinte Donald Trump, fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley și guvernatorul Floridei Ron DeSantis, să-și reducă lista de evenimente programate pentru ultimele zile.

Republicanii din Iowa dau startul luptei electorale între Trump și rivalii săi

Competiția electorală a fost neobișnuit de pașnică în acest an, un semn al avansului semnificativ al fostului președinte Donald Trump în cursa internă. Nici vremea extrem de rece nu a ajutat la însuflețirea competiției interne pentru desemnarea candidatului care îl va înfrunta pe Joe Biden în noiembrie.

ADVERTISEMENT

Iowa dă din nou startul sezonului primarelor prezidențiale, cel puțin în tabăra republicană, unde fostul președinte Donald Trump încearcă să obțină prima sa victorie împotriva unui grup de candidați din ce în ce mai restrâns.

Miza este obținerea votului celor 40 de delegați ai statului Iowa la Convenția națională republicană de la Milwaukee din această vară și, poate mai important, avantajul pe care îl va oferi o victorie în Iowa la alegerile primare din New Hampshire, care vor avea loc săptămâna următoare, scrie Associated Press.

ADVERTISEMENT

Sondajele de opinie din acest stat îl creditează pe Trump cu un avans substanțial, urmat de DeSantis și Haley într-o cursă strânsă pentru locul al doilea. Adunările electorale ar putea cimenta statutul lui Trump ca favorit, dar ar putea, de asemenea, dezvălui oportunități pentru alți candidați. Pentru DeSantis și Haley o performanță puternică pe locul al doilea i-ar putea stabili ca principala alternativă la Trump.

Competiția din Iowa are adesea un efect de selecție, scoțând din cursă candidații cu performanțe slabe. În cadrul caucusurilor republicane din 2016, Mike Huckabee, câștigătorul caucusului din 2008, și Rick Santorum, câștigătorul din 2012, și-au oprit campaniile la scurt timp după ce s-au clasat pe locurile nouă, respectiv unsprezece.

ADVERTISEMENT

Procesul caucusurilor republicane seamănă foarte mult cu cel al alegerilor primarelor din partid. Alegătorii votează pentru candidatul lor preferat, iar voturile sunt numărate. Nu există formarea de grupuri sau eliminarea candidaților care nu ating un anumit prag. Acestea au fost caracteristici ale caucusurilor democrate din Iowa până în 2020, deși partidul a renunțat la aceste practici pentru 2024.

Trump s-a clasat pe locul al doilea în cadrul caucusurilor republicane din 2016, primind 24% din voturi, față de 28% pentru senatorul de Texas Ted Cruz. Trump l-a felicitat inițial pe Cruz într-un discurs de recunoaștere a înfrângerii, dar ulterior a spus că Cruz a “furat” alegerile și a cerut un nou vot.

ADVERTISEMENT

Cum se va desfășura competiția electorală din Iowa?

Adunările electorale republicane din Iowa vor avea loc luni, 15 ianuarie. Caucusurile încep la ora locală 19:00 (în noaptea de luni spre marți la ora 3:00, ora României). Democrații din Iowa vor organiza, de asemenea, caucusuri în acea zi, dar se vor întâlni doar pentru a decide în chestiuni legate de activitatea partidului și nu vor organiza un vot privind candidatul la prezidențiale.

Cursa pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican va fi singura competiție de pe buletinul de vot. Nu există o listă prestabilită de candidați autorizați, ceea ce înseamnă că participanții la caucus pot vota pentru orice candidat pe care îl preferă.

Doar locuitorii din Iowa care sunt înregistrați ca republicani și care vor împlini 18 ani până la alegerile generale din noiembrie pot participa la adunările electorale republicane. Cu toate acestea, locuitorii din Iowa care nu sunt înregistrați pentru a vota sau care sunt înregistrați la un alt partid politic pot participa la o adunare electorală republicană dacă se înregistrează sau își schimbă afilierea la partid în ziua caucusului la locația acestuia din circumscripția lor. Alegătorii pot participa la caucus doar în circumscripția lor de domiciliu și trebuie să fie prezenți personal.

După numărarea voturilor, fiecărui candidat i se va aloca un număr de delegați. Rezultatele caucusurilor vor fi folosite pentru a determina câți dintre cei 40 de delegați ai Convenției Naționale Republicane din Iowa a câștigat fiecare candidat. Delegații sunt alocați candidaților în mod direct proporțional cu ponderea lor în votul la nivel de stat. Spre deosebire de alte state, delegații din Iowa nu sunt alocați în funcție de districtul congresual, iar candidații nu trebuie să atingă un anumit prag de voturi pentru a le fi alocați delegați.

Durata reuniunilor caucus va varia de la o locație la alta, majoritatea durând între o oră și 90 de minute. În unele circumscripții, reuniunile au durat până la trei ore. Cu toate acestea, votul pentru candidații prezidențiali va fi unul dintre primele puncte de discuție la fiecare loc de desfășurare a unui caucus, iar voturile vor fi numărate și anunțate în fiecare secție de votare imediat după aceea.

O bătălie pentru locul doi

Iowa pare să fie o bătălie pentru locul doi, având în vedere dominația lui Trump. Adevărata întrebare este dacă oricare dintre cei doi republicani care conduc grupul celorlalți candidați (Nikki Haley și Ron DeSantis) poate face ca această competiție internă să fie pe termen lung una între doi concurenți. Pentru a face acest lucru, oricare dintre ei trebuie să iasă din Iowa cel puțin pe locul doi.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a vorbit cândva despre câștigarea statului, dar a redus așteptările susținătorilor săi la simpla obținere a unei prezențe bune la caucusuri. Cu aparatul său de campanie în dezordine și cu fondurile pe terminate, el are nevoie de un final puternic într-un stat în care conservatorii ar fi, în mod normal, publicul său natural.

Programul fostului guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, nu pare făcut pentru Iowa, dar adunările electorale au loc chiar în momentul în care aceasta a câștigat o atenție sporită și sprijin financiar. Cel mai puternic stat al ei ar putea fi următorul, New Hampshire, iar un loc doi în Iowa ar putea să o plaseze într-o poziție puternică în momentul în care atenția se îndreaptă spre New England.

Rareori a contat atât de mult o clasare pe locul doi în primul stat unde se votează pentru nominalizare.

Ce rol va juca vremea?

Înaintea caucusurilor, o mare parte din atenție s-a concentrat pe poziția puternică a lui Trump. Surpriza ar putea fi, în cele din urmă, mai mult legată de prezența la vot și de cine ar beneficia de brutala furtună de iarnă care limitează participarea.

La urma urmei, caucusul nu este conceput pe ideea de comoditate. Cei care participă trebuie să se aventureze după lăsarea întunericului către una dintre cele 1.567 de locații, lucru ce aproape întotdeauna necesită un drum cu mașina.

Drumurile vor fi înghețate, iar vântul va coborî temperaturile cu multe grade sub zero. Locuitorii din Iowa sunt o populație renumită ca fiind rezistentă, dar chiar și ei s-ar putea să ezite să se aventureze în aceste condiții. Serviciul Național de Meteorologie a avertizat săptămâna trecută oamenii să nu-și părăsească locuințele dacă este posibil.

Pe lângă toate acestea, oamenii pot fi mai puțin motivați să voteze în competițiile în care câștigătorii sunt văzuți ca fiind cunoscuți.

Pe de altă parte, alegătorii lui Trump sunt foarte motivați să îl susțină. DeSantis ar putea beneficia de faptul că are o organizație care poate transporta participanții la locurile de desfășurare a caucusurilor. În general, alegătorii conservatori sunt entuziasmați să înceapă 2024: sunt supărați pe starea lucrurilor, le plac candidații lor și îl văd pe Biden ca fiind ușor de învins în noiembrie.

ADVERTISEMENT