Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, într-un interviu acordat FANATIK, că autoritățile pregătesc restricții suplimentare pentru minivacanța de 1 mai.
Săptămâna Paștelui și minivacanța de 1 mai erau perioadele cel mai așteptate de români primăvara, însă contextul actual, dominat de pandemia de coronavirus, duce în continuare la situații neașteptate.
După ce în sfârșitul de săptămână în care creștinii ortodocși au sărbătorit Paștele a fost acordat un număr uriaș de amenzi și au fost chiar deschise dosare penale pentru cei care nu au respectat restricțiile autorităților, aceeași situație poate apărea și în timpul concediului de 1 mai.
Într-un interviu acordat FANATIK, Raed Arafat a anunțat că nu se pune problema unei relaxări a restricțiilor la începutul lunii viitoare, ba chiar din contră.
„La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine!
Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămână, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum.
Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact cum au fost respectate pentru Paști sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paști! Deci, de 1 mai nimeni să nu-și planifice că va ieși, știu eu, la… La grătar, la iarbă verde și așa mai departe”, a declarat Raed Arafat pentru FANATIK.
Raed Arafat anunță că, după ridicarea stării de urgență, restricțiile din anumite sectoare sociale ar putea fi scăzute, dar astfel de decizii se vor lua doar în urma unor analize realizate de experți.
„În funcție de cum evoluează situația unele – să zicem – activități pot fi relaxate pe baza unor analize. Iar aceste analize, bineînțeles, le fac experți în epidemiologie, în boli infecțioase, în situații de urgență.
Din toate punctele de vedere se analizează. Activitățile economice care trebuie relaxate. Iarăși, se ia în analiză toată sfera, după care se decide cu ce activități va începe relaxarea. Ideea este că nimeni, dar absolut nimeni, nu vrea să țină măsurile astea cu o zi în plus!
Dar, în același timp, o zi în minus poate să coste foarte mult! Deci, trebuie lumea să aibă încredere în continuare, să nu-i asculte pe cei care vin și presează că gata, trebuie să relaxăm, că ne-am plictisit.
Oamenii trebuie să aștepte deciziile oficiale care se coroborează nu numai cu ce se întâmplă în România, dar și cu ce se întâmplă în restul spațiului european!”, anunță Raed Arafat.