Sport

Interviu Raed Arafat: „Rugămintea mea către sportivi este să mai aibă răbdare. Să nu preseze pentru că presiunile nu vor rezolva nimic. O relaxare acum pentru sport înseamnă relaxare și pentru alții”

20.04.2020 | 18:55
Interviu Raed Arafat Rugamintea mea catre sportivi este sa mai aiba rabdare Sa nu preseze pentru ca presiunile nu vor rezolva nimic O relaxare acum pentru sport inseamna relaxare si pentru altii
Secretarul de stat Raed Arafat/ INQUAM_Photos
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a explicat luni, într-un interviu acordat FANATIK, de ce nu se poate acorda o dispensă pentru reluarea activităților sportive, în ciuda presiunilor și intervențiilor pe care șefi de federații și de cluburi le fac în ultimele săptămâni.
Arafat a menționat că e mult prea devreme să se discute despre reluarea pregătirilor și relaxarea măsurilor restrictive, concesii pentru sport însemnând, de fapt, un precedent periculos care ar duce la concesii și în alte domenii.

Secretarul de stat a mai atras atenția că, și după ridicarea restricțiilor – atunci când se va decide această măsură –, lumea nu se va mai întoarce la viața de dinainte până când nu va fi pus la punct un tratament sau un vaccin împotriva noului coronavirus. Inclusiv modul în care percepem azi competițiile sportive și felul în care le urmărim se va schimba, iar din toamnă sunt șanse reale ca epidemia să revină în forță, cu noi restricții.

ADVERTISEMENT

Nimeni, dar absolut nimeni, nu vrea să țină măsurile astea cu o zi în plus! Dar, în același timp, o zi în minus poate să coste foarte mult! Deci, trebuie lumea să aibă încredere în continuare, să nu-i asculte pe cei care vin și presează că gata, trebuie să relaxăm, că ne-am plictisit. Să nu asculte ce se scrie pe rețelele de socializare, care vin cu fake news, fie că o să-i închidem pe toți bătrânii undeva până la iarnă, fie că o să relaxăm totul de mâine. Oamenii trebuie să aștepte deciziile oficiale care se coroborează nu numai cu ce se întâmplă în România, dar și cu ce se întâmplă în restul spațiului european!”
Raed Arafat, secretar de stat MAI

Domnule secretar de stat Raed Arafat, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, tocmai a anunțat că nu se pune problema reluării competițiilor sportive în următoarele 2-3 luni. Asta, într-un moment în care sunt șefi de cluburi și de federații care fac presiuni să primească dispensă de la guvern, pentru a li se permite reluarea pregătirilor și a competițiilor mai devreme. Explicați, vă rog, publicului de ce nu se poate acest lucru.

La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: “Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!”. OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămână, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum. Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact cum au fost respectate pentru Paști sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paști! Deci, de 1 mai nimeni să nu-și planifice că va ieși, știu eu, la…

ADVERTISEMENT

“Indiferent că vine cineva și spune: «Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!». OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții!”
Raed Arafat, secretar de stat MAI, explicând de ce conducătorii de federații și de cluburi sportive din România nu se pot aștepta să primească dispensă acum pentru reluarea pregătirilor

La grătar.

– La grătar, la iarbă verde și așa mai departe. Abia după, văzând cum evoluează situația, unele – să zicem – activități pot fi relaxate pe baza unor analize. Iar aceste analize, bineînțeles, le fac experți în epidemiologie, în boli infecțioase, în situații de urgență. Din toate punctele de vedere se analizează. Activitățile economice care trebuie relaxate. Iarăși, se ia în analiză toată sfera, după care se decide cu ce activități va începe relaxarea. Ideea este că nimeni, dar absolut nimeni, nu vrea să țină măsurile astea cu o zi în plus! Dar, în același timp, o zi în minus poate să coste foarte mult! Deci, trebuie lumea să aibă încredere în continuare, să nu-i asculte pe cei care vin și presează că gata, trebuie să relaxăm, că ne-am plictisit. Să nu asculte ce se scrie pe rețelele de socializare, care vin cu fake news, fie că o să-i închidem pe toți bătrânii undeva până la iarnă, fie că o să relaxăm totul de mâine. Oamenii trebuie să aștepte deciziile oficiale care se coroborează nu numai cu ce se întâmplă în România, dar și cu ce se întâmplă în restul spațiului european!

Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact cum au fost respectate pentru Paști sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paști! Deci, de 1 mai nimeni să nu-și planifice că va ieși, știu eu, la grătar, la iarbă verde și așa mai departe!” – Raed Arafat, secretar de stat MAI

„Orice măsură de relaxare nu înseamnă că ne vom întoarce la cum eram înaintea apariției acestui virus! Măsurile vor fi de relaxare, dar de conviețuire cu virusul”

Înțeleg.

– Deci, în acest moment, într-adevăr, o relaxare la nivelul sportului înseamnă o relaxare la alte situații, înseamnă că și alții vor veni să ceară relaxări. Deci, mai avem încă un pic de așteptat. Așa am zis și înaintea Paștelui, așa am zis și acum: mai e un pic de așteptat. După asta, normal, încep să se ia măsuri și activitățile mai puțin riscante vor fi primele la care se va da drumul. Activitățile cu risc mai mare de răspândire vor fi amânate încă o perioadă. Oricum, această relaxare va fi făcută treptat. Nu va fi o relaxare făcută brusc și în masă. Ceva treptat, gradual, bazat pe o analiză reală, ce trebuie să fie relaxat și ce încă nu și ce poate fi parțial. Și totuși, mai adaug un lucru, orice măsură de relaxare nu înseamnă că ne vom întoarce la cum eram înaintea apariției acestui virus!

ADVERTISEMENT

„Mai adaug un lucru, orice măsură de relaxare nu înseamnă că ne vom întoarce la cum eram înaintea apariției acestui virus! Deci, măsurile vor fi de relaxare, dar de conviețuire cu virusul. Asta înseamnă că vom avea măsuri suplimentare de luat în continuare, până apare un tratament sau un vaccin sau până virusul nu se mai răspândește. Deci, acesta este modul în care trebuie să gândească lumea! Revenire la ce a fost înainte, 100%, sigur nu va fi! Sigur vom conviețui cu acest virus o perioadă de timp” – Raed Arafat, secretar de stat MAI

Foarte interesant!

– Deci, măsurile vor fi de relaxare, dar de conviețuire cu virusul. Asta înseamnă că vom avea măsuri suplimentare de luat în continuare, până apare un tratament sau un vaccin sau până virusul nu se mai răspândește. Deci, acesta este modul în care trebuie să gândească lumea! Revenire la ce a fost înainte, 100%, sigur nu va fi! Sigur vom conviețui cu acest virus o perioadă de timp.

“E foarte devreme de spus dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai!

Domnule Arafat, ultima versiune a planului celor din fotbal, de a relua antrenamentele pe 15 mai și meciurile pe 5 iunie, câte șanse are de a se materializa?

ADVERTISEMENT

– Foarte devreme de spus, la acest moment, dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai! Foarte devreme!

Nu putem estima?

– Nu putem estima acest lucru! Nu putem să ne pronunțăm. În orice caz, e foarte devreme!

“Dacă toamna simțim sau vedem că virusul începe să reapară și începe să urce numărul cazurilor, probabil că maratoanele și concursurile de alergare nu se vor ține!”

Și organizatori din alte sporturi sunt preocupați de ce urmează. Concursurile de alergare, maratoanele, au fost mutate toate în toamnă. Se vor putea organiza? De exemplu, Maratonul Internațional București, programat în octombrie și unde, de obicei, participă 20.000 de oameni. Se va putea ține?

– E prea devreme de spus! Pentru că, dacă toamna simțim sau vedem că virusul începe să reapară și începe să urce numărul cazurilor, probabil că nu se vor ține! Este foarte greu de spus acum! Deci, foarte greu de spus…

V-am întrebat în contextul în care mi-ați spus că nu e cazul să ne așteptăm că ne putem relua viața ca și cum n-ar fi fost nimic.

Nu! În niciun caz! Și aici important e să nu producem un număr mare de cazuri peste capacitatea sistemului sanitar! Până acum, sistemul sanitar a rămas în echilibru, cât de cât. În secunda în care ne crește numărul cazurilor brusc, înseamnă că sistemul sanitar nu mai face față, înseamnă că vom avea cazuri grave peste numărul paturilor libere la terapiile intensive și așa mai departe. Trebuie să evităm cu orice preț să ajungem în această fază.

În urmă cu câteva zile am avut o discuție interesantă cu Laszlo Boloni, izolat și el în Belgia. Dânsul spunea că nu-și poate asuma răspunderea să-i cheme la treabă pe jucători și pe angajați, pentru că nu se poate juca acum cu viața oamenilor.

– Dacă în Belgia asta e gândirea și situația e aceeași și în România, trebuie să fim cam pe aceeași linie de gândire la acest moment, până clarificăm situația.

Noi am închis activitățile când eram la un nivel incipient. Și de aici este un impact pe modul de răspândire. Asta nu este o glumă, pentru că și o săptămână mai devreme poate însemna foarte mult.” – Raed Arafat explică de ce în țări precum România, Bulgaria sau Ungaria este un număr de victime mult mai mic decât în Franța sau Belgia


Boloni căuta un răspuns la o nedumerire, de ce în România și Ungaria este un număr atât de mic de victime, comparativ cu Franța și Belgia. Singura posibilă explicație pe care i-am putut-o oferi a fost aceea că aici s-a închis țara mai devreme.

– Exact! Noi am închis activitățile când eram la un nivel incipient. Și de aici este un impact pe modul de răspândire. Asta nu este o glumă, pentru că și o săptămână mai devreme poate însemna foarte mult. Așa că rugămintea mea către populație și către sportivi și către toți este să mai aibă răbdare la acest moment. Să nu preseze pentru că presiunile nu vor rezolva nimic la acest moment!

“Avem de-a face cu un virus similar virusului gripal, care oricând poate să revină în cursul iernii și al toamnei și să crească iar numărul pacienților infectați”

Când credeți că ați putea să le oferiți un răspuns la întrebarea când pot să-și reia pregătirile?

– Nu pot să speculez, nu pot să dau cu părerea sau informații până nu avem datele necesare! Deci, clar că nu am cum să vin cu… Am evitat și evit în continuare să dau un orizont, chiar dacă mai există speranțe să fie până în jumătatea lunii mai, totuși, noi nu știm cum va evolua situația și eu nu vreau să dau orizont de timp, iar apoi să vin și să spun nu, e altul! Haideți să așteptăm un pic și bineînțeles că se va afla de toată lumea când luăm deciziile.

Este un pericol major sau real ca epidemia să revină la toamnă, chiar dacă reușim s-o stăpânim acum?

– Este un virus care este similar virusului gripal, deci este un coronavirus care oricând poate să revină în cursul iernii și al toamnei și să crească din nou numărul pacienților infectați. Nu știm deocamdată cum se va comporta, dar probabilitatea există.

Am înțeles, vă mulțumesc.

– La revedere!

ADVERTISEMENT