News

Restricții pentru românii care călătoresc în Uniunea Europeană. Precizările ministrului Bogdan Aurescu

09.07.2020 | 08:31
Restrictii pentru romanii care calatoresc in Uniunea Europeana Precizarile ministrului Bogdan Aurescu
ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a precizat că opt țări din Uniunea Europeană au introdus restricții de circulație pentru cetățenii români ca urmare a creșterii numărului  de infectări din România. Nivelul de restricționare variază de la stat la stat, putând ajunge până  la interzicerea accesului românilor.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, într-o emisiune la Digi24, că nu există un standard omologat la nivelul Uniunii Europene pentru românii care vor călătorească în alt stat membru al UE, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Astfel, Lituania doar recomandă autoizolarea românilor  care intră pe teritoriul său, în timp ce Malta interzice complet accesul.

Restricții în opt state UE

Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme, inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Sunt variaţiuni de la stat la stat, nu există un standard omologat. Sunt state care impun această obligaţie de autoizolare, sunt state cum este Lituania, de exemplu, care recomandă autoizolarea, 14 zile sau Slovacia care spune puteţi intra pe teritoriul Slovaciei dacă prezentaţi un test negativ făcut în ultimele patru zile, staţi cinci zile în autoizolare, la finalul celor cinci zile mai faceţi un test care dacă este negativ puteţi călători liber prin Slovacia sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetăţenilor români pe teritoriul său”, a declarat Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că este dificil de anticipat introducerea de noi restricții  pentru români, acestea depinzând de evoluția situației epidemiologice din țara noastră.

În ce privește situația muncitorilor români din Uniunea Europeană, Aurescu a spus că nu au existat în ultima vreme multe cereri de asistență consulară din partea acestora, fiind însă cazuri în care misiunile diplomatice ale României s-au autosesizat.

ADVERTISEMENT

Pentru noi este foarte important ca cetăţenii români care se află într-o situaţie de dificultate, indiferent de ipoteza în care se află, inclusiv din această categorie, să ceară misiunii diplomatice, oficiului consular, sprijinul. De foarte multe ori misiunile noastre diplomatice s-au autosesizat, au văzut informări în presă sau au primit informaţii pe alte canale şi au abordat autorităţile locale, regionale, centrale, au intrat în legătură cu asociaţii profesionale, au vizitat fermele sau locaţiile unde s-au întâmplat astfel de situaţii şi au făcut tot felul de demersuri pentru a clarifica situaţia, pentru a obţine un regim de control mai strict, uneori chiar şi pentru a închide spaţii de cazare necorespunzătoare aşa cum s-a întâmplat în Austria într-un caz”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Deteriorarea situației epidemiologice din România a determinat autoritățile din alte țări să ia măsuri restrictive împotriva românilor.

ADVERTISEMENT

Austria a emis ieri avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.  Astfel, conform avertismentelor, toți cetățenii care sosesc din cele trei state menţionate trebuie să fie plasați timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ.

Măsurile restrictive pentru cetățenii români au fost luate de și de Norvegia, Finlanda și Malta, unde românii nu mai pot călători, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare.

ADVERTISEMENT