News

Rețea de cămătari din Craiova, destructurată după 10 ani de activitate. Cinci suspecți au fost reținuți pentru șantaj și amenințare

Cinci bărbați din Craiova au fost reținuți, după ce polițiștii au obținut indicii că se ocupau cu camăta și își șantajau clienții.
11.02.2023 | 17:13
Retea de camatari din Craiova destructurata dupa 10 ani de activitate Cinci suspecti au fost retinuti pentru santaj si amenintare
Mașinile confiscate de la cămătarii din Craiova/ Sursă foto: Politia Română
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT au descoperit o rețea de cămătari care acționa de mai bine de 10 ani în Craiova și în alte localități din județul Olt și care recurgeau la șantaj și acte de violență pentru a obține returnarea împrumuturilor și dobâmnzile aferente, care erau fixate la 10% sau 20% pe lună, informează Agerpres.

După reținerea celor cinci bărbați implicați, ei au fost puși sub acuzare pentru constituirea de grup infracțional organizat, camătă, șantaj și spălare de bani.

ADVERTISEMENT

Membrii grupului infracţional organizat ar fi acordat, fără a fi autorizaţi, sume de bani cu o dobândă lunară cuprinsă între 10% şi 20% din valoarea împrumuturilor, mai multor persoane din judeţul Dolj.

Astfel, în situaţia în care persoanele împrumutate nu puteau să-şi onoreze la timp obligaţiile asumate, respectiv plata la timp a dobânzilor şi a capitalului, membrii grupării ar fi recurs la ameninţări, intimidări sau acte de violenţă fizică. Sumele de bani obţinute, prin această metodă, au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile”, au precizat procurorii și polițiștii implicați în operațiunea de destructurare.

ADVERTISEMENT

Amenințări pe rețelele sociale și violență fizică

Una dintre probele pe care se întemeiază acuzația de șantaj este faptul că, la data de 27 februarie 2020, un membru al rețelei ar fi postat pe o reţea de socializare un material video în care a ameninţat cu acte de violenţă o persoană pentru ca aceasta să îi restituie împrumuturile acordate şi dobânzile aferente.

Pe 24 mai 2022, aceeași persoană, însoțită de fiul său, i-ar fi agresat pe frații unuia dintre datornicii săi, pentru a-i determina să restituie banii împrumutați și dobânzile aferente.

ADVERTISEMENT

Concomintent cu reținerea suspecților, oamenii legii au făcut și o serie de percheziții pentru a obține probe suplimentare în acest dosar. „La data de 9 februarie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat la 7 percheziţii la domiciliile acestora, iar în urma percheziţiilor au descoperit şi indisponibilizat 14.600 de euro, 13.000 de dolari şi 8.950 de lei, precum şi 4 autoturisme de lux”, se spune în comunicatul procurorilor.

După reținerea inițială pentru 24 de ore, procurorii DIICOT au sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile, a celor cinci suspecți.

ADVERTISEMENT

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: