Compotul de prune este un preparat foarte apreciat de către cei mai mulți români. Există mai multe rețete pentru un compot reușit perfect pentru zilele de iarnă.
Vă prezentăm mai jos o rețetă extrem de simplă, dar foarte gustoasă.
Oricine o poate prepara în aproximativ o oră.
Compotul este desertul ideal pentru orice moment al zilei. Cele mai multe gospodine preferă să-l gătească în casă pentru a fi natural și fără conservanți. Compotul se poate face din aproape orice fruct. Cel de prune este însă printre cele mai apreciate în țara noastră.
De altfel, din prune se pregătesc mai multe preparate numai bune pentru iarnă, precum gemul sau dulceața.
Ingrediente
5 kg prune
1 kg zahăr
3 litri apă
10 g cuișoare
1 baton scorțișoară
Compotul este gata în aproximativ 60 de minute.
Primul pas este curățarea fructelor. Se scot codițele și se spală prunele cât mai bine în apă rece. Se ia o oară cât mai mare în care se pune zahărul. Se adaugă apă, cuișoare și batonul de scorțișoară.
Se dă oala la foc mediu și trebuie să amestecați până când zahărul se va topi și se formează un sirop. După ce siropul fierbe se pot pune și prunele. Atenție! Toate prunele trebuie să treacă prin sirop, așa că amestecați în oală.
După aproximativ un minut se scot fructele.
În prealabil s-au pregătit borcanele pentru compot. Acestea trebuie să fie curate și sterilizate.
Prunele se pun în borcane, apoi se toarnă siropul, după ce s-a răcit. Trebuie să lăsați în fiecare borcan 2-3 cm liberi. Nu umpleți până sus borcanul.
După aceea, se închid borcanele cât mai bine și se lasă să se răcească. Apoi puteți să puneți compotul în cămară.
Prunele sunt foarte îndrăgite de români. Sunt și extrem de sănătoase pentru că au o mulțime de minerale și vitamine. Aceste sunt bogate în vitamina A, C, K, dar și potasiu și fibre. Sunt recomandate celor care suferă de diverse afecțiuni biliare sau hepatice. De asemenea reglează și tranzitul intestinal.
Prunele conțin doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic. Aceste sunt substanțe antioxidante și distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane. În plus, aceste fructe pot alunga stresul și oboseala.