Life

Rețeta de cremă de zahăr ars. Secretele unui desert cu totul special

Îți prezentăm rețeta de cremă de zahăr ars, unul din deserturile preferate ale copilăriei!
28.06.2021 | 14:30
Reteta de crema de zahar ars Secretele unui desert cu totul special
Cremă de zahăr ars. Foto; pixabay.com
ADVERTISEMENT

Rețeta de cremă de zahăr ars nu este o invenție românească, însă desertul a prins la pofticioșii de pe meleagurile noastre. Este unul din cele mai speciale preparate dulci, unul pe care n-ai cum să-l ignori și să nu-l savurezi până la capăt.

Pentru creme brulee ai nevoie de un litru de lapte, 8 ouă medii, un vârf de cuțit de sare, 150 de grame de zahăr tos fin pentru crema din ouă, 150 de grame de zahăr tos fin pentru caramel și o păstaie de vanilie.

ADVERTISEMENT

Înainte să prepari această rețetă, ar fi bine să îți alegi cu atenție ustensilele de lucru ca să nu ai surprize pe parcurs. Îți va trebui o cratiță din metal pe care să poți să o bagi și la cuptor.

Rețeta de cremă de zahăr ars

Potrivit sfaturilor date de site-ul cu rețete culinare lauraadamache.ro, este ideală o cratiță cu un volum de 3-4 litri, de 22 cm și cu margini înalte de 10 cm.

ADVERTISEMENT

Topește zahărul într-o cratiță pe foc mic și toarnă imediat zahărul topit într-o altă cratiță, din aluminiu. Rotește-o cu grijă pentru ca zahărul să acopere pereții cratiței cam până la jumătate.

În timp ce zahărul se topește, amestecă încontinuu pentru ca acesta să nu se ardă. Stinge focul după ce zahărul a început să acopere jumătate din cratiță, transformându-se în caramel.

ADVERTISEMENT

Lasă caramelul să se răcească ajungând la temperatura camerei. Separat, e momentul să te apuci de crema de caramel cu ouă și lapte.

Pune toate ouăle într-un vas din plastic, adaugă sarea, zahărul și păstaia de vanilie sau semințele de păstaie de vanilie. Mixează timp de aproximativ 4 minuțele cu mixerul setat la viteză mijlocie.

ADVERTISEMENT

Adaugă apoi laptele și mixează din nou aproximativ 1-2 minute. Toarnă apoi compoziția aceasta din ouă în vasul unde s-a răcit caramelul. Adaugă apă până la jumătate vasului. Introdu crema cu grijă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Crema se lasă la rece până a doua zi

Aceasta ar trebui să fiarbă aproximativ 50-60 de minute. Un sfat extrem de important este că, pe măsură ce crema stă la cuptor, să adaugi o dată la 15 minute în jur de 50 de mililitri de apă rece.

Dacă apa fierbe în clocote, atunci vei avea o cremă de zahăr ars cu găuri, întocmai ca în marile cofetării. Stinge cuptorul și lasă în continuaren recipientul înăuntru timp de 10 minute.

Scoate apoi cratița din cuptor și lasă crema să se răcească de tot. Pune crema în frigider până a doua zi. După aproximativ 16-18 ore, crema este numai bună de consumat.

Aceasta ar trebui să se desprinde ușor de marginile vasului și de fund. Poți folosi un cuțit dacă vrei să răstorni crema în întregime pe un vas mai mare.

 

ADVERTISEMENT