Adi Hădean a prezentat rețeta sa de gyros, un deliciu al bucătăriei grecești. Acest fel de mâncare nu este deloc greu de făcut și îl poți prepara ușor acasă.
Gyros-ul este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria grecească. Rețeta pentru acesta este simplă și ingredientele sunt la îndemâna oricui.
Dacă vrei să-ți aduce aminte de Grecia chiar de la tine de acasă, poți încerca rețeta de gyros propusă de chef Adi Hădean.
În plus, este mult mai sănătos decât shaorma sau kebab, așa că merită încercat.
Este de menționat că poți înlocui carnea de pui cu brânză feta sau halloumi.
Ingredientele enumerate în rândurile de mai jos sunt folosite pentru 5 – 6 porții de gyros.
Pentru 5– 6 lipii:
Pentru pieptul de pui:
Pentru sosul tzatziki:
Se începe cu prepararea lipiilor. Ingredientele uscate se amestecă într-un bol, după care se adaugă apa și uleiul. Aluatul se frământă puțin până când se omogenizează. Se acoperă totul cu un șervet și se lasă deoparte.
În acest timp se poate pregăti pieptul de pui. Bucățile de carne se amestecă cu restul ingredientelor menționate mai sus și se lasă la frigider timp de 10 minute.
Prepararea sosului tzatziki. Se curăță castravetele și se dă pe o răzătoare cu găuri mari sau se taie în cubulețe.
Iaurtul se amestecă cu uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul pisat mărarul tocat și castravetele tăiat cubulețe. Se lasă sosul la frigider.
Pieptul de pui se pune pe grătarul încins bine și se lasă la rumenit pe ambele părți. Nu trebuie lăsat foarte mult pe grătar deoarece se va usca. După ce se lasă să se răcească puțin, pieptul de pui se taie fâșii.
Aluatul pentru lipii se împarte în 5 – 6 bile. Se întinde fiecare bilă pe masa de lucru, cât mai subțire și mai rotund, potrivit adihadean.ro.
Într-o tigaie încinsă se coace fiecare lipie timp de aproximativ un minut pe fiecare parte, până când se umflă puțin. Lipiile se așază apoi unele peste altele.
Pe o jumătate a lipiei se pun frunzele de salată, ceapa, roșiile, ardeiul, pieptul de pui, apoi sosul tzatziki. Se acoperă cu cealaltă jumătate și se poate servi. Pentru a fi mai ușor de mâncat, gyros-ul se poate rula. Poftă bună!