Life

Rețeta de post care a înnebunit internetul. Cum să faci acasă delicioasele pancove ardelenești

De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara pancovele ardelenești. Este un desert delicios și numai bun de făcut în perioada postului.
22.03.2024 | 14:41
Reteta de post care a innebunit internetul Cum sa faci acasa delicioasele pancove ardelenesti
Pancovele ardelenești le vor aminti multora de copilărie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cine a zis că în perioada de post nu poți mânca bine?! Deși reprezintă o etapă de purificare spirituală și de detoxifiere alimentară, postul este foarte permisiv în ceea ce privește alternativele alimentare. În această perioadă pot fi preparate o mulțime de deserturi, iar cel mai popular dintre ele, cu gust autentic sunt pancovele ardelenești.

Ce sunt pancovele ardelenești și de ce ingrediente ai nevoie pentru ele

Gustul tradițional a început să fie din nou la modă. Internetul a fost asaltat cu fel de fel de rețete preparate de cele mai iscusite gospodine. Însă, cine nu vrea să stea prea mult în bucătărie, dar vrea să se bucure de un desert delicios poate încerca pancovele ardelenești.

ADVERTISEMENT

Acesta este un desert tradițional și este perfect de consumat în perioada postului. Pentru prepararea lui nu ai nevoie de prea multe ingrediente. În plus, rezultatul va bucura papilele gustative ale celor dragi.

În perioada postului, pancovele sunt preferate de multe gospodine pentru că se prepară ușor, iar ingredientele se găsesc cu ușurință în orice bucătărie. În plus, multora le aduce aminte și de gustul copilăriei.

ADVERTISEMENT

Pentru început, ai nevoie de 500 de grame de făină, 10 de grame de drojdie, 250 de ml de apă călduță și 50 de grame de zahăr. Lista ingredientelor continuă cu un praf de sare, esență de rom și de vanilie și coajă de portocală și lămâie.

Este foarte important ca făina din care se fac pancovele să fie una de cea mai bună calitate. Recomandată este cea 000. La fel calitativă și proaspătă trebuie să fie și drojdia, mai ales că ea este cea care asigură creșterea aluatului.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară faimosul desert de post din zona Ardealului

Cele 500 de grame de făină se cern, iar peste ele se pun restul ingredientelor și apa călduță în care s-a dizolvat drojdia. Aluatul este lăsat să crească timp de o oră, la temperatura camerei sau într-un loc călduț. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în mai multe biluțe de aceeași dimensiune. Acestea se lasă și ele la dospit timp de 20 de minute.

Într-un vas încăpător se pune uleiul la încins. După ce a atins temperatura potrivită, biluțele din aluat se pun în vasul cu ulei încins. Acestea trebuie să se rumenească pe ambele părți, după care se scot și se pun pe un prosop de hârtie.

ADVERTISEMENT

Pancovele sunt cele mai bune atunci când sunt calde și pudrate cu zahăr. Însă, în funcție de preferințe, acestea pot fi servite și fără zahăr sau alături de alte ingrediente.

Pancovele ardelenești sunt reprezentative, așa cum le spune și numele, pentru zona Ardealului. Aici, aproape că nu este gospodină care să nu fi încercat faimosul desert, măcar o dată în viață. Acestea pot fi asociate cu gogoșile, mai ales că modul de preparate, dar și gustul este asemănător.

ADVERTISEMENT