Life

Rețeta originală a salamului de Sibiu. Adevărul despre acest preparat vestit

Rețeta originală a salamului de Sibiu, care nu e chiar din Sibiu, a fost ținută multă vreme la sertar, însă acum se știe ce ingrediente sunt folosite!
11.09.2021 | 17:06
Reteta originala a salamului de Sibiu Adevarul despre acest preparat vestit
Salamul de Sibiu, unul din cele mai cunoscute branduri de la noi. Foto: oradesibiu.ro
ADVERTISEMENT

Rețeta salamului de Sibiu este una dintre cele mai căutate de cei pasionați de mezelurile de calitate. Povestea acestui salam este una destul de interesantă, începând cu faptul că nu e chiar din Sibiu.

În prepararea salamului de Sibiu se folosește carne de porc și slănine tare. Ingredientele necesare pentru acest mezel sunt 70% carne de porc, 30% slănină, ambele tocate la dimensiunea unui bob de orez.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste două ingrediente esențiale, nu putem uita și de condimentele folosite, cele care dau aroma specifică.

Rețeta de salam de Sibiu: ce nu se pune deloc în el

Se adaugă sare, piper, ienibahar și usturoi. Se folosesc și conservanți precum nitratul de sodiu și antioxidanți ca acidul ascorbic.

ADVERTISEMENT

În unele variante de pe piață, producătorii mai pun și vin alb, roșu, rose, coniac sau bere neagră.

În prepararea mezelului original nu se folosesc absolut deloc potențiatorii de gust precum monoglutamatul de sodiu, coloranții și nici proteină vegetală, potrivit clickpentrufemei.ro.

ADVERTISEMENT

Și, totuși, care este povestea acestui renumit salam? Cine l-a inventat și de ce a devenit atât de căutat?

salam de sibiu
Imagine cu muncitorii de la fabrica inventatorului salamului de Sibiu, Filippo Dozzi. Foto: Facebook Banca de Reclame Vechi

Salamul a fost produs prima oară în… Sinaia

În mod surprinzător, acest salam vestit nu este chiar din Sibiu la origine, ci din Sinaia. Filippo Dozzi este cel care a inventat această delicatesă culinară.

ADVERTISEMENT

Italianul se stabilise în anul 1885 la o carieră de piatră de la Poiana Țapului, locul unde a început fabricarea mezelului. Bărbatul provenea dintr-o familie renumită pentru că se ocupa de producerea de cârnați și salam.

Produsul a fost făcut inițial pentru minerii care munceau în carierele de piatră, însă pe parcurs, după ce a fost bine primit, a devenit un produs de larg consum.

Salamul de Sibiu a început să fie un produs de lux încă din anul 1910, atunci când italianul înființase Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi.

În anul 1938, afacerea cu mezeluri a minerului a ajuns la o producție de 100 de tone pe an. Salamul avea denumirea de salam de iarnă la început, fiind unul dintre cele mai consumate produse de mineri și familiile lor pe timpul iernii.

Întrucât producția începuse să crească într-un timp destul de rapid, pentru că era exportat pe la vama Sibiu, mezelul căpătase numele de salam de Sibiu. Iată o istorie interesantă al unuia dintre cele mai cunoscute produse alimentare din România!

 

 

 

 

ADVERTISEMENT