Life

Rețetă prăjitura Carpați, cu nucă și cremă de ciocolată. E desertul perfect pentru weekend

Rețetă prăjitura Carpați, cu nucă și cremă de ciocolată. Este delicioasă și perfectă pentru weekend. Află de ce ingrediente ai nevoie pentru acest desert.
04.02.2022 | 18:58
Reteta prajitura Carpati cu nuca si crema de ciocolata E desertul perfect pentru weekend
Rețetă prăjitura Carpați, desertul perfect pentru weekend. Sursa foto: gustoase.net
ADVERTISEMENT

Prăjitura Carpați este un desert gustos și perfect pentru weekend. Cu această rețetă îi vei impresiona pe cei dragi sau pe musafiri.

Rețetă prăjitura Carpați. De ce ingrediente ai nevoie

Prăjitura Carpați este o rețetă de desert destul de veche, dar delicioasă pentru orice ocazie. Este perfectă pentru finalul de săptămână și nu este greu de făcut, chiar dacă sunt mulți pași de respectat.

ADVERTISEMENT

Ai nevoie de ingrediente atât pentru foi, cât și pentru cremă. Este important să respecți cantitățile și modul de preparare pentru ca prăjitura să iasă ca la carte.

Ingrediente pentru foi:

  • 4 ouă
  • ½ cană zahăr
  • o cană ulei
  • o cană lapte
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • un plic praf de copt
  • făină cât cuprinde
ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 g zahăr
  • 13 linguri făină
  • 2 l lapte
  • ½ linguriță de sare
  • 300 g ciocolată amăruie
  • 400 g unt
  • esență de rom
  • nucă măcinată (pentru ornat)

Cum se prepară prăjitura Carpați. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Prepararea foilor. Se mixează ouăle cu zahărul într-un bol, până se obține o compoziție cremoasă. Se adaugă pe rând laptele, sarea și uleiul.

ADVERTISEMENT

La final se încorporează făina amestecată cu praf de copt și cu bicarbonat de sodiu, astfel că aluatul rezultat va fi elastic și ușor de manevrat. Din compoziția obținută se vor coace opt foi pe dosul tăvii cuptorului.

Prepararea cremei. Laptele și sarea se pun la fiert împreună, Separat, zahărul se pune la caramelizat, într-o oală încăpătoare. Când se topește tot zahărul, se adaugă făina, amestecând încontinuu, scrie bucătăraș.ro.

ADVERTISEMENT

Se toarnă treptat din laptele fierbinte, amestecând cu ajutorul unei linguri de lemn, până când se încorporează tot laptele și se îngroașă crema.

Se ia de pe foc, după care se adaugă untul și ciocolata. Se amestecă până se omogenizează, iar la final se adaugă esența de rom. Se lasă la răcit.

Se ia o foaie care se așază pe un platou, după care se unge cu cremă. Se pune apoi a doua foaie și se unge cu cremă și se continuă până când se termină de pus toate foile. Trebuie să rămână cremă și pentru a unge prăjitura deasupra.

Se învelește în folie transparentă și se așază greutate peste foi astfel încât acestea să se lipească bine între ele și se păstrează așa timp de cel puțin 3 – 4 ore. Se îndepărtează apoi folia, se taie marginile și apoi se taie fâșii pe lungime, late de aproximativ 5 – 6 cm.

Fâșia se așază pe marginea unui dog, iar dogul se așază la marginea mesei. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit se taie fâșia în diagonală, pe laterală, pentru a obține două triunghiuri, pe lungime. Se procedează așa și cu restul fâșiilor.

Partea albă a triunghiurilor se unge cu cremă, apoi se lipesc între ele. Se va obține astfel forma de Carpați. Se unge cu cremă pe deasupra și se presară nuca măcinată. La final se taie bucăți late de aproximativ 2 – 3 cm. Poftă bună!

ADVERTISEMENT