Prăjitura Carpați este un desert gustos și perfect pentru weekend. Cu această rețetă îi vei impresiona pe cei dragi sau pe musafiri.
Prăjitura Carpați este o rețetă de desert destul de veche, dar delicioasă pentru orice ocazie. Este perfectă pentru finalul de săptămână și nu este greu de făcut, chiar dacă sunt mulți pași de respectat.
Ai nevoie de ingrediente atât pentru foi, cât și pentru cremă. Este important să respecți cantitățile și modul de preparare pentru ca prăjitura să iasă ca la carte.
Prepararea foilor. Se mixează ouăle cu zahărul într-un bol, până se obține o compoziție cremoasă. Se adaugă pe rând laptele, sarea și uleiul.
La final se încorporează făina amestecată cu praf de copt și cu bicarbonat de sodiu, astfel că aluatul rezultat va fi elastic și ușor de manevrat. Din compoziția obținută se vor coace opt foi pe dosul tăvii cuptorului.
Prepararea cremei. Laptele și sarea se pun la fiert împreună, Separat, zahărul se pune la caramelizat, într-o oală încăpătoare. Când se topește tot zahărul, se adaugă făina, amestecând încontinuu, scrie bucătăraș.ro.
Se toarnă treptat din laptele fierbinte, amestecând cu ajutorul unei linguri de lemn, până când se încorporează tot laptele și se îngroașă crema.
Se ia de pe foc, după care se adaugă untul și ciocolata. Se amestecă până se omogenizează, iar la final se adaugă esența de rom. Se lasă la răcit.
Se ia o foaie care se așază pe un platou, după care se unge cu cremă. Se pune apoi a doua foaie și se unge cu cremă și se continuă până când se termină de pus toate foile. Trebuie să rămână cremă și pentru a unge prăjitura deasupra.
Se învelește în folie transparentă și se așază greutate peste foi astfel încât acestea să se lipească bine între ele și se păstrează așa timp de cel puțin 3 – 4 ore. Se îndepărtează apoi folia, se taie marginile și apoi se taie fâșii pe lungime, late de aproximativ 5 – 6 cm.
Fâșia se așază pe marginea unui dog, iar dogul se așază la marginea mesei. Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit se taie fâșia în diagonală, pe laterală, pentru a obține două triunghiuri, pe lungime. Se procedează așa și cu restul fâșiilor.
Partea albă a triunghiurilor se unge cu cremă, apoi se lipesc între ele. Se va obține astfel forma de Carpați. Se unge cu cremă pe deasupra și se presară nuca măcinată. La final se taie bucăți late de aproximativ 2 – 3 cm. Poftă bună!