Life

Rețetă prăjitură Doina cu foi de napolitană. E delicioasă și se face rapid

Metoda prin care se face desertul Doina cu foi de napolitană. E dulce și nu este nevoie de un timp prea mare în bucătărie.
06.10.2023 | 13:07
Reteta prajitura Doina cu foi de napolitana E delicioasa si se face rapid
Metoda prin care se face desertul Doina cu foi de napolitană. E dulce și nu este nevoie de un timp prea mare. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Rețetă prăjitură Doina cu foi de napolitană. E delicioasă și se face rapid. E sățioasă și are ingrediente pe care gospodinele le au deja în casă, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să facă o listă pentru cumpărături.

Metoda prin care se face desertul Doina cu foi de napolitană. E dulce și nu este nevoie de un timp prea mare

Doina cu foi de napolitană este un desert care ne amintește, cu siguranță, de copilărie și de perioadele petrecute la bunici. Metoda prin care se face nu este una deloc complicată. Prăjitura este dulce și e gata într-un timp record.

ADVERTISEMENT

Printre ingredientele necesare se află: 5 foi de napolitană, 300 grame de ciocolată, 300 grame de unt, 200 grame de zahăr pudră, 4 ouă, 30 grame de cacao și o sticluță de esență de rom. De asemenea, pentru glazură e nevoie de alte produse.

Concret, gospodinele trebuie să aibă în bucătărie 200 grame de ciocolată, 100 grame de alune măcinate, 50 grame de unt și 50 ml de lapte. Ceea ce o face specială constă în umplutura de cremă de ciocolată cu unt.

ADVERTISEMENT

Prăjitura Doina cu foi de napolitană. Pașii de urmat:

Prăjitura Doina cu foi de napolitană se face începând prin mixarea celor 4 ouă împreună cu zahărul. Se amestecă bine până când zahărul se topește complet și compoziția devine una omogenă. Compoziția obținută se pune într-un vas la bain-marie.

Se lasă pe aragaz, la foc mic, până când compoziția începe să se îngroașe și să se transforme într-o cremă. Se pune și esența. Ciocolata se topește prin același procedeu sau la microunde și apoi se adaugă peste crema de ouă până la încorporare.

ADVERTISEMENT

Se lasă compoziția deoparte pentru a se răci bine. Untul aflat la temperatura camerei se mixează cu praful de cacao. Ulterior, se adaugă compoziţia de ouă cu ciocolată și se amestecă până se formează o cremă fină.

Din acest punct se începe asamblarea prăjiturii Doina cu foi de napolitane. Pe un platou se pune prima foaie și apoi se întinde un strat subțire de cremă și se nivelează foarte bine. Se procedează la fel și cu celelalte foi.

ADVERTISEMENT

Ultimul strat trebuie să fie tot o foaie de napolitană peste care se pune o greutate care să preseze desertul. Se lasă în felul acesta circa 1-2 ore și apoi se dă la o parte greutatea pentru a se păstra încă o oră la frigider.

Cum se taie și cum se ornează prăjitura Doina

Prăjitura Doina are un fel aparte în care se taie. Regula spune că desertul se feliază prima oară pe jumătate, pe lungime, și apoi de două ori pe lățime astfel încât să se obțină șase pătrate. Se folosește un cuțit cu lama lată, bine ascuțit.

Gospodinele spun că după fiecare folosire cuțitul se șterge foarte bine. Ulterior, fiecare pătrat se taie în două, pe diagonală și așa se obțin 12 triunghiuri. Pentru glazură se topește ciocolata împreună cu laptele și untul.

Se amestecă bine ingredientele până când se omogenizează totul. Fiecare margine a desertului se dă prin farfuria în care stă glazura, apoi se tapetează cu alune măcinate. Se păstrează la rece până când se întărește glazura.

ADVERTISEMENT