Life

Rețetă sos olandez. Cum să-l faci repede și cu ce preparate se potrivește de minune

Rețetă sos olandez. Cum se prepară și de ce ingrediente aveți nevoie pentru a-l face ca la carte. Mâncărurile care merg de minune cu acest sos delicios!
19.02.2024 | 08:30
Reteta sos olandez Cum sal faci repede si cu ce preparate se potriveste de minune
Rețetă sos olandez. De ce ingrediente aveți nevoie și cum se prepară. foto: capturi Youtube, colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Rețetă sos olandez. Acest sos originar din bucătăria franțuzească este apreciat de toți bucătarii din lume, dar puține gospodine știu să-l prepare acasă. Deși pare complicat la prima vedere, aflați că prepararea lui nu este una deloc dificilă. Ba din contră, se face extrem de simplu și rapid. În plus, sosul olandez poate acompania diverse mâncăruri, dar poate fi integrat și în anumite preparate.

Cum se face, de fapt, sosul olandez

Cum se face sosul olandez și de unde provine? Prima rețetă de sos olandez provine din anul 1651 și aparține lui La Varenne. Atunci, sosul fusese pregătit special pentru preparatul „sparanghel cu sos parfumat”. Abia în secolul al XIX-lea, sosurile au fost clasificate pe categorii de către Marie-Antoine Carême, primul chef celebru din lume. Atunci, una dintre categoriile lui era allemande, adică un sos preparat pe bază de bulion, cu ou și suc de lămâie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, bucătarul francez Escoffier a înlocuit allemande cu emulsii pe bază de ouă. Așadar, sosul olandez este, de fapt, o emulsie din gălbenuș de ou, unt topit și suc de la lămâie. Mulți preferă să îi adauge piper alb sau piper cayenne.  Acest sos este celebru în prepararea ouălor Benedict, dar poate fi servit și cu legume sau pește.

Ingrediente secrete pentru sosul olandez

Pentru a prepara sos olandez exact ca la restaurant, aveți nevoie de puține ingrediente. Totuși, trebuie să știți că găsiți sos olandez de cumpărat în supermarketuri. Spre exemplu, Lidl are la rafturi acest sos cu origini franțuzești. Dacă vreți să-l gătiți acasă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

ADVERTISEMENT
  • 10 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei, aproximativ 142 de grame
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 lingură de apă
  • 1/4 linguriță de sare
  • piper negru sau alb proaspăt măcinat
  • un vârf de cuțit de piper Cayenne, opțional.

Cum se prepară sosul olandez

Astăzi vă detaliem rețeta sos olandez. În primul rând, gălbenușurile de ou se bat foarte bine până își dublează volumul și se combină cu jumătate din cantitatea de unt, sucul de lămâie și apa. Într-o cratiță medie cu fundul gros, aceste ingrediente se încălzesc ușor în timp ce sunt amestecate cu o lingură. Metoda folosită este bain marin, adică o cratiță mică se așază deasupra unei cratițe mai mari în care apa fierbe.

ADVERTISEMENT

Se amestecă constant toate ingredientele, până când ouăle devin pufoase iar sosul începe să se îngroașe. Acest proces poate dura chiar și 10 minute. Important este să nu dați focul tare, pentru că riscați ca sosul să se ardă și să se închege. După ce amestecul este gros, adăugați restul de unt, dar nu tot deodată, ci câte o lingură. Trebuie să vă asigurați că untul este încorporat tot în sos, înainte de a-l adăuga pe tot.

În timp ce amestecați, reduceți focul pe cât posibil. Asezonați-l cu sare și piper, după gust. Dacă alegeți să puneți piper cayenne, nu mai adăugați piper alb sau negru. Dacă doriți ca sosul să fie mai subțire, mai puteți adăuga apă călduță, câte o lingură, până ajungeți la consistența pe care o doriți.

ADVERTISEMENT

Bucătarii experți preferă să facă o reducție din oțet, apă și boabe de piper sfărâmate. Ingredientele sunt reduse, strecurate și adăugate ulterior la amestecul de gălbenușuri de ou. În mod normal, acest sos este o emulsie, adică o suspensie a unei substanțe în interiorul alteia.

La ce mâncăruri se potrivește

Sosul olandez merge de minune la pește, mulți preferând să consume somon cu sos olandez. După ce este gătit, peștel este acoperit cu sos olandez și se servește cald. Un alt pește care poate fi mâncat cu sos olandez este calcanul.

De asemenea, buchețelele de broccoli prăjite sunt ideale pentru acest sos, pentru că le dă un gust mai delicios. Și sparanghelul crocant, tras la tigaie, se consumă cu sos olandez. La restaurantele celebre din lume, bucătarii pregătesc picioarele de crab sau homarul cu sos olandez.

Dacă doriți ceva mai tradițional, sandviciurile cu șuncă, brânză și ouă merg de mine acompanie de un sos olandez. După ce le pregătiți, adăugați sos deasupra și savurați-le din plin!

ADVERTISEMENT