Sporturi

Revanșa! “Dulăii” își spulberă “coșmarul” din Liga Campionilor într-un meci electrizant! Ce nu s-a văzut la TV în războiul Dinamo-Sporting

01.03.2020 | 23:38
Revansa Dulaii isi spulbera cosmarul din Liga Campionilor intrun meci electrizant Ce nu sa vazut la TV in razboiul DinamoSporting
ADVERTISEMENT

Dinamo s-a calificat în optimile de finală din EHF Champions League după ce a învins cu 26-24 pe Sporting Lisabona în returul de la București. “Dulăii” și-au luat revanșa împotriva lusitanilor după ce anul trecut echipa lui Constantin Ștefan suferea una dintre cele mai amare eliminări, în fața lui Sporting, în aceeași fază a competiției.

Revanșa! “Dulăii” își spulberă “coșmarul” din Liga Campionilor! Sala Dinamo, un vulcan pentru returul cu Sporting

În acest an, pe 1 martie pentru dinamoviști a fost “ziua revanșei”, nu “mărțișorul”. După victoria 26-25 din tur, Dinamo căuta calificarea în vacarmul din sala de pe Șoseaua Ștefan cel Mare. Nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat în 2019 și concentrarea a fost la cote maxime chiar dacă rezultatul din prima manșă o făcea pe echipa lui Constantin Ștefan mare favorită la retur. Însă, așa a fost și anul trecut și după ce a avut un avans de patru goluri la pauză în retur, 15-11, Dinamo a pierdut meciul (26-27) și calificarea.

ADVERTISEMENT

Iar dinamoviștii nu au uitat nicio secundă modul în care s-au desfășurat lucrurile anul trecut. Sala s-a dovedit încă o dată neîncăpătoare interesului uriaș manifestat de fani pentru revanșa cu Sporting. Tichetele s-au vândut în doar 30 de minute. Căpitanul Dan Savenco a ilustrat avântul pe care fanii îl dau jucătorilor într-un interviu pentru FANATIK în luna decembrie: “Aţi văzut atmosfera pe care o creează. Noi avem 2.000 de suporteri, nu 2.000 de spectatori”.

Cu 30 de minute până la meci, tribunele au fost pline. Sala Dinamo a fost un adevărat vulcan, deși jucătorii erau încă la încălzire. “Casa închisă” a fost și la masa presei acolo unde mesele de pe marginea terenului s-au dovedit prea puține pentru interesul mediatic uriaș al acestui duel. Și portughezii au avut o mică galerie, de aproximativ 25-30 de fani, care s-au pierdut însă în marea “alb-roșie”.

ADVERTISEMENT

Sala Dinamo, o oală sub presiune cu ingrediente explozive: sete de revanșă, duel de vis cu PSG și controversele jucătorilor extracomunitari

Tensiunea meciului a fost adusă la cote paroxistice în această săptămână de o decizie a FRH care a limitat la trei numărul extracomunitarilor din lotul unei echipe din Liga Națională. O decizie care lovește Dinamo în plin, în condițiile în care opt dintre jucătorii de mare valoare din lotul lui Constantin Ștefan provin din spațiul extracomunitar. Această decizie a dus la un război al declarațiilor între Alexandru Dedu, președintele FRH și Daniel Georgescu, președintele lui Dinamo și fostul vicepreședinte al Federației.

Astfel, Sala Dinamo a fost o oală sub presiune în care s-au adunat multe ingrediente explozive: o sete teribilă de revanșă, un posibil duel cu PSG în optimi și “new entry” disputa FRH – Dinamo asupra criteriilor de eligibilitate ale străinilor. În momentul în care am pășit în sală simțeam toată această tensiune. Acest amalgam de entuziasm, speranță și nervi. Alexandru Dedu a fost una dintre țintele galeriei, care i-au dedicat câteva bannere deloc prietenoase după decizia cu extracomunitarii care a inflamat spiritele.

ADVERTISEMENT

Însă, în momentul în care fostul “dulău”, Vali Ghionea, a pășit pe parchet, s-a transformat în inamicul public numărul 1. Extrema dreaptă de la Sporting Lisabona încerca să ignore înjurăturile venite din tribune, însă este greu să îți menții concentrarea când 2000 de oameni te huiduie. Nici măcar rugămințile team managerului Ovidiu Semen nu au înduplecat galeria în a-i face viața de pe parchet un calvar handbalistului român de la Sporting.

Saeid a închis poarta! A apărat două aruncări de la 7 metri la rând

De la prezentarea echipelor puteai citi concentrarea maximă a handbaliștilor dinamoviști, portarul Saeid și pivotul Mousavi fiind lideri la capitolul motivație. Au intrat pe teren “mâncând pământul” și asta s-a văzut și în joc. În momentul în care a început confruntarea, îți dădeai seama că, de fapt, nu este un meci, este un război.

ADVERTISEMENT

Iar Dinamo a intrat bine în acest război cu Gavriloaia punctând primul pe tabelă, fiind urmat imediat de pivotul Shebib Mamdouh, câștigător al Ligii Campionilor. Saeid Heidarirad și-a demonstrat clasa excepțională. Portarul iranian a închis poarta reușind să pareze două aruncări de la 7 metri consecutive. Dar, în ciuda intervențiilor senzaționale ale iranianului, Sporting a fost genul de echipă care a știut să țină aproape.

Nu trebuie să fii expert în handbal să simți că Dinamo conduce jocul, că “dulăii” au inițiativa și că oricând jocul se poate rupe în favoarea lor. Însă, experiența de anul trecut i-a făcut și pe jucători și pe suporteri să nu se hazardeze direct la concluzii după primele 10 minute. Sporting a replicat tăios și a lovit ori de câte ori a avut ocazia. Asta și pentru că apărarea “dulăilor” a fost prea agresivă în debutul meciului.

Război pe teren: Kuduz și Frade, eliminați în prima repriză!

Astfel, căpitanul Dan Savenco a primit două eliminări în câteva minute, însă adevărata lovitură pentru Dinamo a fost eliminarea lui Ante Kuduz, unul dintre jucătorii cruciali ai echipei. Croatul a făcut un fault dur în minutul 17 și a fost trimis în tribune. Chiar și așa, Dinamo a păstrat ritmul bun de pe atac și diferența de 2-3 goluri.

Doar câteva minute mai târziu după eliminarea lui Kuduz a venit rândul celui mai bun marcator al portughezilor, Luis Frade, să vadă cartonașul roșu. Pivotul lusitanilor l-a lovit intenționat pe Alireza Mousavi și când și-a dat seama de prostia făcută nu a rămas decât să dea mâna cu arbitri și să urce în tribună, lângă Kuduz. Un război care făcea deja primele “victime”.

Dinamo a avut șanse să se desprindă mai serios în finalul primei reprize, însă în loc de 15-11 s-a făcut 14-12. Totuși, două goluri avans la finalul reprizei era un rezultat foarte bun, portughezii având nevoie de patru reușite pentru a trece mai departe. Oricum, după primele 30 de minute, toată lumea avea senzația că este o pauză binevenită: atât pentru jucători, cât și pentru fani, care au scandat non-stop pentru favoriții lor.

Revanșa! "Dulăii" își spulberă "coșmarul" din Liga Campionilor într-un meci electrizant! Ce nu s-a văzut la TV în războiul Dinamo-Sporting
Revanșa! “Dulăii” își spulberă “coșmarul” din Liga Campionilor într-un meci electrizant! Ce nu s-a văzut la TV în războiul Dinamo-Sporting

Sporting s-a încăpățânat să se țină cu dinții de adversar!

Toată lumea a tras aer în piept și s-a pregătit pentru ceea ce va fi în ultimele 30 de minute. Și a fost un spectacol desăvârșit. Toată lumea își aducea aminte de coșmarul de anul trecut când Dinamo făcea o primă repriză perfectă, dar nu reușea să ducă la bun sfârșit misiunea. De această dată, momentele de relaxare nu au existat.

Ghionea a fost trimis din nou în teren după ce în prima parte nu a jucat decât în primele minute. Românul lui Sporting a fost ca un ghimpe în defensiva dinamovistă, iar scorul s-a făcut rapid 14-14, presiunea fiind uriașă pe umerii jucătorilor lui Constantin Ștefan. Iar jucătorii, extracomunitari sau nu, au putut duce această presiune pe umeri.

Saeid a dat peste cap statisticile și a apărat eroic poarta lui Dinamo. A fost ca și cum soarta sutelor de oameni din spatele lui Heidarirad ar fi depins de intervențiile lui. Fiecare minge oprită a fost urmată de un strigăt la tribune, care i-au răspuns scandându-i numele. Pe teren, războiul a continuat, cu Dinamo inspirată în faza de atac, dar și cu lusitani foarte încăpățânați care au refuzat să se predea.

20-20 cu 10 minute înainte de final! Fanii au zguduit parchetul sălii Dinamo

Și nu doar atât, dar au și replicat dur. Diferența nu a fost niciodată mai mare de 3 goluri pentru Dinamo, însă cu 10 minute înainte de final Sporting a reușit să egaleze după niște acțiuni perfect finalizate de Ghionea sau Ruesga, scor 20-20. A fost momentul unui time-out extrem de tensionat. În timpul time-out-ului mă uitam la team managerul Ovidiu Semen și mâ gândeam ce are în suflet în acele momente, știind cât de mult înseamnă pentru el această echipă și cu cât patos urmărește fiecare atac și fază defensivă a echipei sale.

Ovidiu Semen este omul care nu a lăsat clubul Dinamo să moară, iar în momentele “negre” în care Ministerul de Interne nu a mai sprijinit echipa, a bătut personal la multe uși pentru a putea face rost de bani astfel încât echipa să poată merge mai departe. În ultimul meci din faza grupelor, la Gudme, i s-a făcut rău și a fost transportat la spital. Câteva luni mai târziu, echipa lui juca pentru un duel cu PSG, cea mai bogată echipă a lumii.

Am avut privilegiul de a urmări meciul de pe parchet și în ultimele 10 minute tobele și cântecele suporterilor au zguduit parchetul, la propriu. Vibrațiile din tribune s-au transpus fizic pe parchet. Iar aceste vibrații au fost amplificate de prestația elevilor lui Constantin Ștefan. În momentele cruciale, la scorul de 20-20, Dinamo a decis soarta calificării prin intervențiile lui Saeid și golurile lui Asoltanei și Alouini.

În final, Dinamo și-a învins coșmarul! “Demonii” lui Sporting au dispărut din conștiința “dulăilor”

S-a făcut 23-20 și în ciuda unei încercări disperate a lui Sporting de a reveni în meci, totul s-a jucat. Ghionea a menținut speranțele vii, însă cu un minut și jumătate înainte de final, pivotul Shebib a închis meciul: 26-24. S-a terminat!

Shebib pupă parchetul din sala Dinamo, Saeid fuge glonț spre galerie, iar din tribune, Ante Kuduz face un sprint până la mijlocul terenului și sare efectiv pe colegii săi care încing o horă. Imediat după, toți jucătorii se întorc spre galerie și încep să scandeze împreună.

Constantin Ștefan și Ovidiu Semen răsuflă ușurați, fanii din tribune cântă alături de eroii lor în timp ce “călăii” din 2019 de la Sporting părăsesc terenul cu capul plecat și în aplauzele fanilor dinamoviști. Lusitanii dădeau impresia la final că sunt împăcați cu eliminarea, că Dinamo a fost mai bună.

Revanșa! "Dulăii" își spulberă "coșmarul" din Liga Campionilor într-un meci electrizant! Ce nu s-a văzut la TV în războiul Dinamo-Sporting
Revanșa! “Dulăii” își spulberă “coșmarul” din Liga Campionilor într-un meci electrizant! Ce nu s-a văzut la TV în războiul Dinamo-Sporting

Ceea ce s-a și întâmplat. Dinamo nu a fost condusă niciodată în retur și de fiecare dată când a fost egalată, a avut forța să uite drama de anul trecut și să scrie o nouă poveste despre învingători. Pentru Dinamo în Champions League urmează PSG, cea mai bogată echipă din handbalul mondial, având în lot și cel mai bun jucător al lumii, Mikkel Hansen.

VEZI VIDEO BUCURIA DE LA FINAL A DINAMOVIȘTILOR:

Dinamo a sarbatorit minute in sir alaturi de fani calificarea in optimile Champions League! ????❤️?❤️

Dinamo a sarbatorit minute in sir alaturi de fani calificarea in optimile Champions League! ????❤️?❤️

Posted by Fanatik.ro on Sunday, March 1, 2020


 

ADVERTISEMENT