News

Revanșa lui Dan Voiculescu: ANAF, obligată să-i restituie banii opriți din pensie. Cât a recuperat statul din prejudiciu, în dosarul ICA

ANAF este obligată să-i restituie lui Dan Voiculescu o sumă importantă de bani, pe care i-a oprit din pensie, după ce i-a poprit conturile în dosarul ICA.
10.04.2023 | 17:41
Revansa lui Dan Voiculescu ANAF obligata sai restituie banii opriti din pensie Cat a recuperat statul din prejudiciu in dosarul ICA
Dan Voiculescu a câștigat definitiv procesul cu ANAF, pentru conturile poprite ilegal / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Eșec total pentru ANAF, care nu reușește să recupereze prejudiciul din dosarul ICA, în schimb a ajuns obligat să-i returneze o parte din bani lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Fiscul a pierdut definitiv contestația la executare și este bună de plată.

Cât trebuie să-i restituie ANAF lui Dan Voiculescu

Dan Voiculescu a cerut executarea silită a ANAF încă din 2018, invocând faptul că instiuția i-a impus o poprire pe contul în care își încasează pensia într-un procent mai mare decât cel legal.

ADVERTISEMENT

Decizia finală a fost luată de Tribunalul București, care a constatat că ANAF trebuie să-i restituie lui Dan Voiculescu suma de 63.065,57 lei, din care 55.869,33 lei debit-restituire, 1.000 de lei – cheltuieli de judecată și 6.195,24 de lei – cheltuieli de executare.

Cum a ajuns statul să-i datoreze bani lui Dan Voiculescu

Potrivit datelor obținute de FANATIK din dosar, rezultă că în aprilie 2015, ANAF a luat măsura popririi conturilor pe care Dan Voiculescu le are la Raiffeisen Bank, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, evaluate la 60 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În 2018, Dan Voiculescu s-a adresat unei instanțe civile, solicitând anularea și întoarcerea executării silite a unor sume rezultate din poprirea conturilor și virate la Trezoreria Statului, sectorul 1.

În 2019, Judecătoria Sectorului 1 a constatat că ANAF a calculat greșit sumele poprite și a depășit limita legală de 1/3 din totalul veniturilor provenite din salariu și pensie, începând cu februarie 2017. Drept urmare, instanța a decis că Voiculescu să primească înapoi suma de 55.869,33 de lei, reprezentând suma totală executată nelegal de ANAF.

ADVERTISEMENT

A urmat un șir de contestații, pe care ANAF le-a pierdut pe linie. La începutul acestui an, instanța a stabilit că instituția trebuie să se conformeze deciziei judecătorești și să plătească suma respectivă.

Motivare: ”ANAF nu a făcut niciun demers pentru îndeplinirea de bunăvoie a obligațiilor”

”În altă ordine de idei, în speță creditorul este titularul unei hotărâri judecătoreşti definitive care constituie titlu executoriu şi, aşadar, beneficiarul dreptului de a cere punerea în executare silită a acestuia conform dispoziţiilor art.622 şi urm. Cod proc. civ., care nu este înlăturat prin dispoziţiile legii procedurale fiscale de mai sus.

ADVERTISEMENT

Cu atât mai justificat este dreptul creditorului de a demara executarea silită a titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr…./28.02.2019 a Judecătoriei Sectorului 1 București, definitivă, cu cât debitoarea Administrația Sectorului 1 a Finanțelor Publice, în decurs de 1 an de la data la care aceasta a rămas definitivă nu a realizat niciun demers în vederea îndeplinirii de bunăvoie a obligaţiilor izvorâte din aceasta”, arată judecătorii de la Tribunalul București, potrivit motivării consultate de FANATIK.

Statul român mai are de recuperat 52 de milioane de euro în dosarul ICA

ANAF se chinuie, din 2014, să recupereze un prejudiciu de 60.5 milioane de euro, în dosarul privatizării ilegale a Institutului de Cercetări Alimentare. Suma ar trebui recuperată în solidar de la persoanele condamnate, ca urmare a admiterii acțiunii civile a Ministerului Agriculturii.

Până la sfârșitul anului 2022, ANAF nu a reușit să recupereze decât 41,5 de milioane de lei (8,3 milioane euro), potrivit unui răspuns pe care instituția l-a dat unei solicitări a publicației Newsweek.

Fiscul nu a specificat cât a recuperat de la Dan Voiculescu, însă a arătat că ”de la un singur debitor” a obținut 9,84 milioane lei. În cazul a nouă din cei 14 debitori, s-a propus declararea stării de insolvabilitate, a mai arătat ANAF.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, și a executat o treime din pedeapsă. În 2017, el a fost eliberat condiționat pentru bună purtare și o activitate publicistică prodigioasă. De asemenea, instanța a ținut cont și de vârsta înaintată a condamnatului.

ADVERTISEMENT
Tags: