Sport

Revoluție în Champions League! UEFA pregăteşte un nou format, cu trei divizii, promovare şi retrogradare

UEFA s-a speriat de proiectul SuperLigii, pregătit în secret de granzii Europei şi vine cu o propunere de schimbare fundamentală a cupelor europene: trei divizii, promovare şi retrogradare.
02.10.2023 | 20:20
Revolutie in Champions League UEFA pregateste un nou format cu trei divizii promovare si retrogradare
Revoluție în Champions League! UEFA pregăteşte un nou format, cu trei divizii, promovare şi retrogradare.
ADVERTISEMENT

În 2021, preşedinţii de la Real Madrid, Barcelona şi Juventus, sprijiniţi de alţi nouă granzi din Anglia, Spania şi Italia au prezentat proiectul SuperLigii, care avea să înlocuiască UEFA Champions League.

Revoluție în Champions League! UEFA pregăteşte un nou format, cu trei divizii: Super League, Europa League, Aspirant League

Dar acest proiect a ţinut doar 48 de ore. UEFA a reacţionat imediat, la fel şi fanii, iar presiunea uriaşă a dus la abandonarea proiectului, cel puţin pentru moment. Dar în continuare, “umbra” SuperLigii pune sub presiune forul european.

ADVERTISEMENT

Iar El Pais scrie că UEFA vrea să schimbe din temelii competiţiile europene, cu un format revoluţionar pentru Champions League, Europa League şi Conference League. Astfel, noile competiţii ar urma să se desfăşoare în sistem de campionat.

Vor fi trei divizii a câte 18 echipe fiecare, cu 34 de etape. Sistemul va fi cu retrogradare şi promovare. Competiţiile europene ar avea şi alte nume: Super League, Europa League şi Aspirant League.

ADVERTISEMENT

Între primele două ligi vor fi două locuri de promovare/retrogradare, iar între Europa League şi Aspirant League patru. Schimbarea sistemului ar putea surveni din anul 2027, pentru că de anul viitor va interveni o altă schimbare.

E ultimul an în care avem grupe în Champions League!

Din 2024 şi până în 2027, formatul din cupele europene se va schimba. Vor fi 36 de echipe calificate şi vor dispărea grupele. Fiecare formaţie va avea garantat 8 meciuri în prima fază a competiţiei.

ADVERTISEMENT

Primele opt echipe din Ligă se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele de pe locul 9-24 vor concura într-un play-off cu două etape pentru a-şi asigura locul în optimile de finală ale competiţiei:

„UEFA a arătat în mod clar astăzi că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să apărăm principiul cheie al competițiilor deschise, cu calificare bazată pe meritul sportiv, pe deplin în concordanță cu valorile și modelul sportiv european.

ADVERTISEMENT

Deciziile de astăzi încheie un amplu proces de consultare pe parcursul căruia am ascultat ideile suporterilor, jucătorilor, antrenorilor, asociațiilor naționale, cluburilor și ligilor, pentru a numi doar câteva, cu scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea fotbalului european”, a declarat Aleksander Ceferin după schimbarea sistemului.

Astfel, sezonul actual este ultimul care se dispută în sistemul clasic, cu câte opt grupe a câte patru echipe, atât în Champions League, dar şi în Europa League şi Conference.

ADVERTISEMENT
Tags: