News

Rezoluția în care România acuză Austria de discriminare din cauza veto-ului pe Schengen, votată în PE. Care sunt urmările

Rezoluția prin care Austria e acuzată de discriminare din cauza veto-ului pe Schengen a fost votată în Parlamentul European și va produce efecte juridice.
12.07.2023 | 14:55
Rezolutia in care Romania acuza Austria de discriminare din cauza vetoului pe Schengen votata in PE Care sunt urmarile
Rezoluția în care România acuză Austria a fost votată. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, reprezentanții Parlamentului European au adoptat această rezoluție susținută puternic de europarlamentarii români, prin care societatea civilă din România solicita contestarea legalității veto-ului Austriei împotriva aderării țării noastre la Schengen, cum s-a întâmplat și în cazul Bulgariei.

Rezoluția împotriva Austriei a fost votată în Parlamentul European

Potrivit Agerpres, acest document a fost adoptat cu 526 de voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 de abțineri. Totul a început cu o petiție depusă de fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu, prin Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, dezbătută pe 22 martie în Comisia pentru petiții a PE.

ADVERTISEMENT

În această rezoluție e menționat că Bulgaria și România au îndeplinit toate cerințele necesare pentru a ajunge în Schengen, însă refuzul Austriei a fost nejustificat și a discriminat aceste două țări. Așadar, Austria și-a exercitat dreptul de veto ”fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

Eurodeputații au anunțat că un spațiu Schengen extins fără controale la frontiere ar face Uniunea Europeană mai puternică, cu mențiunea că orice stat membru al UE are dreptul la spațiul Schengen în momentul în care e pregătit. ”Faptul că România şi Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulaţie reprezintă o povară pentru întreprinderile şi populaţia din cele două ţări din punct de vedere social şi economic”, s-au mai plâns eurodeputații.

ADVERTISEMENT

”Întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii şi bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutăţeşte şi condiţiile de muncă pentru şoferii de camioane”, se mai arată în petiție.

Totuși, ce înseamnă această petiție și ce efect va avea? Concret, Comisia Europeană va estima pierderile financiare, câștigurile nerealizate și daunele aduse mediului pe care atât România, cât și Bulgaria, le-au suferit din iunie 2011, din cauza unei decizii ”negative și nejustificate”, prin care celor două țări li s-a interzis să ajungă în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Eurodeputații au avertizat că această situație a fost generată de ”propaganda anti UE, inclusiv propaganda rusă”, pentru că ”subminează capacitatea UE de a-şi promova valorile şi buna guvernanţă în ţările din afara UE“. Momentan, toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei, României, Irlandei și Ciprului fac parte din spațiul Schengen.

Acest spațiu include, totodată, țări care nu sunt în Uniunea Europeană, precum Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Comisia Europeană consideră că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, însă Austria și Olanda au pus bețe în roate României, respectiv Bulgariei, într-un mod nejustificat.

ADVERTISEMENT

Dacă Țările de Jos par a fi convinse că Bulgaria merită în Schengen, nu același lucru se poate spune despre Austria, care nu concepe ca România să ajungă în această zonă liberă, pentru că ar exista un risc mare ca valuri de migranți ilegali să treacă prin țara noastră și să se oprească în vestul Europei.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”