News

Veto-ul Austriei împotriva aderării României la Schengen, contestat în Parlamentul European. Demersul juridic a început

Telenovela aderării României la Schengen continuă cu un nou episod, de data aceasta cu un demers juridic pornit chiar în sânul Parlamentului European.
12.07.2023 | 10:58
Vetoul Austriei impotriva aderarii Romaniei la Schengen contestat in Parlamentul European Demersul juridic a inceput
Veto-ul Austriei împotriva aderării României la Schengen. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce țara noastră a ratat șansa de a intra în Schengen din cauza Austriei, care s-a opus vehement acestui scenariu și s-a folosit de dreptul legal de veto, autoritățile de la București au negociat intens cu reprezentanții Parlamentului European pentru a se asigura că țara noastră va ajunge, în cele din urmă, în Schengen.

Veto-ul Austriei împotriva aderării României la Schengen, contestat

Momentan, ar exista zvonuri că România și Bulgaria ar putea ajunge în Schengen cândva în 2024, însă situația e destul de complicată. Asta, pentru că Bulgaria și România ar trebui să adere la Schengen la braț, nu separat, iar Bulgaria depinde de Olanda în acest sens.

ADVERTISEMENT

Olanda, sau Țările de Jos, par dispuse să permită Bulgariei să adere la Schengen, însă Austria e momentan vehementă în decizia sa de a nu permite României să ajungă în acest punct, din cauza rutelor de migranți ilegali care ar trece prin țara noastră, deși cifrele oficiale nu ar arăta acest lucru.

Acum, Parlamentul European va supune la vot o rezoluție bazată pe o petiție depusă de societatea civilă din România, prin care se cere contestarea legalității veto-ului Austriei împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen. Dacă această rezoluție trece, Comisia Europeană va trebui să evalueze pierderile suferite de țara noastră și să plătească despăgubiri, care vor fi calculate tot în cadrul Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Petiția respectivă a fost depusă de fostul ministru Răzvan Nicolescu, prin intermediul Asociației pentru Energie curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. Această petiție a fost susținută de eurodeputații români și dezbătută pe 22 martie în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European.

Eurodeputatul Victor Negrescu a transmis că rezoluția subliniază încălcarea drepturilor fundamentale europene, pentru că veto-ul austriac este discriminatoriu. ”Cerem Parlamentului European şi Comisiei Europene să folosească toate instrumentele disponibile, aşa cum au făcut-o şi în alte speţe, în aşa fel încât să apere drepturile cetăţenilor români încălcate în această situaţie.

ADVERTISEMENT

În această rezoluţie se vorbeşte, printr-un amendament pe care l-am depus, despre încălcarea drepturilor fundamentale europene şi despre o discriminare care practic se produce prin acest veto. Contacte există deja la nivel înalt, abordăm lucrurile diferit faţă de anul trecut, nu vorbim atât de mult despre acest subiect şi mai degrabă încercăm să acţionăm la nivel diplomatic. Eu cred că în acest an avem un context mai dificil decât cel de anul trecut pentru că suntem mai aproape de alegerile pentru Parlamentul European şi mai aproape de alegerile din Austria”, a transmis eurodeputatul, conform Digi 24.

Negrescu a insistat că acest veto al Austriei e politizat, din cauza ”guvernului de dreapta”. ”Au fost discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, care în perioada următoare va discuta cu cancelarul austriac. Avem ca prioritate în mandatul scris al preşedinţiei spaniole a Consiliului UE această susţinere pentru aderarea României la spaţiul Schengen. La nivelul familiei noastre politice avem din nou documente aprobate şi rezoluţii de sprijin pentru România.

ADVERTISEMENT

În primăvara acestui an a avut loc o reuniune la nivel înalt a Popularilor Europeni; ei nu au putut să adopte o rezoluţie de sprijin pentru România. De aceea, este important să acţionăm cu toţi în familiile noastre politice pentru a ne asigura că acest demers al ţării noastre este sprijinit la cel mai înalt nivel”, a completat poiticianul.

ADVERTISEMENT
Tags: