News

Rezultate finale Bacalaureat 2021, publicate de Edu.ro. Notele după contestații. Rata de promovare: aproape 70%. Update

Rezultate finale Bacalaureat 2021, publicate de Edu.ro. FANATIK vă spune ce note au obținut elevii după contestații.
09.07.2021 | 13:00
Rezultate finale Bacalaureat 2021 publicate de Eduro Notele dupa contestatii Rata de promovare aproape 70 Update
ADVERTISEMENT
09-07-2021
10:00

Rezultate Bacalaureat 2021. S-au afișat notele după contestații. Rata de promovare, aproape de 70%

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale la Bacalaureat 2021. Acestea pot fi consultate AICI.

Sorin Cîmpeanu a susținut o conferință de presă în care a dat detalii despre rezultatele finale de după contestații.

Astfel, rata de promovabilitate din acest an se apropie de 70%, mai exact 69,8%. S-au modificat, după contestații, circa 53.000 de note.

”Este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani. Doar în 2017 a fost o rată mai mare. Avem, în urma analizei celor 56.000 de contestații, 53.000 de modificări, 2 treimi în sus, o treime în minus. Este vorba de 52.874 de note modificate.

Drept urmare, un număr de 2.467 de elevi au promovat BAC-ul în raport cu situația dinainte de contestații. Sunt, în total, 88.587 candidați promovați”, a spus ministrul.

Primele rezultate la BAC 2021 au fost anunțate luni, 5 iulie, zi în care au fost depuse și contestațiile.

Un total de 55.982 de absolvenți de liceu nemulțumiți de note au depus contestații, numărul fiind mai mic decât anul trecut, când au fost depuse 62.500 de contestați.

Conform datelor prezentate de minister, înainte de contestații, rata de promovare a fost de 67,8%, mai mare cu 5 procente față de anul trecut. Au promovat 86.120 de candidați, dintr-un total de 126.999 de candidați prezenți.

09-07-2021
09:39

Notele urmează să fie publicate în jurul orei 13.00

Notele obţinute la Bacalaureat de absolvenţii de clasa a XII-a, în urma  contestaţiilor, urmează să fie publicate în jurul orelor 13. Imediat ce acestea vor apărea, le puteţi găsi pe site-ul FANATIK.

Potrivit calendarului examenului, candidații care nu au fost mulțumiți de notele obținute au putut depune contestații după afișarea rezultatelor la probele scrise. Acestea vor fi publicate la data de 5 iulie 2021, până la ora 12:00.

Ulterior, în intervalul orar 12:00 – 18:00, elevii pot contesta notele de care nu sunt mulțumiți. Lucrările vor fi reexaminate în perioada 6 – 9 iulie 2021.

ADVERTISEMENT

Rezultate finale Bacalaureat 2021, publicate de Edu.ro. Notele după contestații

Notele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației la data de 9 iulie. FANATIK vă va transmite informațiile în cel mai scurt timp.

Este important de precizat că elevii nemulțumiți de notele primite le pot contesta și online. Cei ce doresc recorectarea lucrărilor trebuie să completeze, semneze și să depună sau să trimită prin poșta electroică o cerere, însoțită de o declarație tip.

ADVERTISEMENT

Prima trebuie să conțină datele de identificare ale elevului: numele și prenume, CNP-ul, seria și numărul cărții de identitate, instituția de învățământ absolvită, profilul și specializarea. Comisia centrului de examen va oferi un model tipizat pentru cererea de contestație.

Absolvenții care doresc ca lucrările să le fie reevaluate sunt informați că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, dupa caz, nota inițială. Aceasta poate să crească sau să descrească. În cazul în care candidatul care dorește să conteste o notă este minor, declarația-tip trebuie semnată si de către parinții sau reprezentanții legali.

ADVERTISEMENT

Cum s-au notat lucrările reevaluate

Comisia de contestații este cea care a notat lucrările ale căror note inițiale au fost cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 și 4,99. De asemenea, tot de aceasta au fost acordate și notele finale pentru lucrările ale căror notă inițială a cel puțin egală cu 9,50.

Comisia județeană de cotestații sau cea a Municipiului București este cea care a notat lucrările care nu se încadrează în cele de mai sus.

ADVERTISEMENT

Situația de mai sus se aplică și în cazul dacă între nota iniţială şi nota acordată după soluționarea contestației se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Nota a fost acordată de Comisia județeană de cotestații sau cea a Municipiului București

În cazul în care diferenţa dintre cele două note a fost mai mică de 0,50 puncte, comisia din centrul zonal de evaluare a fost cea care a acordat nota, cea definitivă fiind nota iniţială. Potrivit procedurii examenului, nota obținută după contestație nu mai poate fi modificată.

Câți elevi s-au înscris la bacalaureat

Interesul pentru examenul maturității nu este unul deosebit. Doar 77% dintre absolveții de liceu s-au înscris la Bacalaureat. Atât numărul elevilor înscriși din acest an școlar, cât și cel al candidaților proveniți din promoțiile anterioare este mai mic decât anul trecut.

În 2021, s-au înscris la examenul de Bacalaureat 114.163 de absolvenţi de clase terminale din promoţia curentă. Acestora li se adaugă 19.520 de candidaţi din promoţii anterioare. În plus, doar la prima probă scrisă au absentat 3.618 candidați, reprezentând un procent de 3% , iar 63 au fost eliminați pentru fraudă. Cei care se află în această situație nu se vor putea prezenta la examen în următoarele două sesiuni.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că procentul este unul scăzut. El a explicat că anul trecut, deși a fost tot un an marcat de pandemie, procentul elevilor înscriși a fost de 83%.

ADVERTISEMENT