Rezultatul testului COVID, dat în timp real. Se schimbă modul de raportare a cazurilor

Georgiana Dicu   
în HotNews
28/10/2020, 17:46
Rezultatul testului COVID, dat în timp real. Se schimbă modul de raportare a cazurilor
Foto: Hepta

Ministerul Sănătății anunță modificarea, începând de săptămâna viitoare, a modului de raportare a cazurilor de COVID ceea ce va permite aflarea rezultatelor testelor în timp real.

Este vorba despre modificarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor, în acest sens fiind adoptat un Ordin de ministru.

Conform documentului, probele transportate la laboratoarele care realizează testarea RT-PCR vor fi însoțite de un Formular de însoțire a probei recoltate cu cod emis anterior de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Pentru toate probele recoltate (la cerere sau conform metodologiei), laboratoarele sunt obligate să introducă în platforma informatică toate datele din formulare, precum și rezultatele testelor dupa fiecare tranșă de lucru, în maxim 24 ore de la primirea probei la laborator.

Persoanele testate vor afla rezultatele în timp real

“Actualizarea fluxului informațional va reduce timpii de răspuns ai direcțiilor de sănătate publică și va îmbunătăți colaborarea dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienței acumulate în cele opt luni de gestionare a pandemiei, dar și în conformitate cu noile prevederi legislative”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Responsabilitatea pentru alocarea probelor prelevate către laboratoare revine fiecărui DSP, astfel încât toate probele să fie procesate în maxim 24 ore. Dacă capacitatea de testare dintr-un județ este depașită, se va realiza relocarea probelor în alte județe de către coordonatorul regional.

Rezultatele probelor vor fi transmise automat din aplicația informatică prin SMS și email persoanelor testate. Buletinele de analiză pozitive vor fi transmise în mod automat prin email și mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidență. În cazul în care o persoana testată nu are medic de familie, aceste informații sunt transmise către DSP, aceasta având responsabilitatea de a monitoriza cazul.

DSP-urile au obligația de a identifica și de a confirma în urma anchetei epidemiologice contacții direcți ai fiecarei persoane testate pozitiv. Toate persoanele identificate a fi contacți direcți vor fi introduse în aplicația informatică de catre DSP.

Tot din aplicația informatică va fi generată automat decizia de carantinare și va fi transmisă fiecarei persoane și medicului de familie al acesteia. Aceeași procedură este valabilă și în caul deciziei de izolare.

Procedura de închidere a fișei pacientului

După 14 zile de la luarea în evidență ca persoana confirmată, pentru persoanele izolate la domiciliu sau în locații dedicate și monitorizate de medicii de familie, respectiv medicii alocați de DSP, în absența schimbării statusului acestora, fișa pacientului se va închide în mod automat în aplicația informatică sub statusul de “vindecat”.

Pentru toti pacienții pozitivi internați, unitățile spitalicești au obligația de a completa formularul corespunzator (fișa de spital) din aplicația informatică, în primele 12 ore de la internare. La externare, unitatea spitalicească are obligația ca în maxim 24 ore sa completeze în fișa de spital din aplicația informatică, statusul pacientului: vindecat, transferat sau izolat la domiciliu.

Unitățile spitalicești au obligatia raportării imediate a deceselor COVID în baza definiției de caz către DSP

Orice laborator autorizat de către DSP, dar neinclus în Programul Național de Sănătate, care efectuează teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2, are obligația de a transmite în aceleași termene, buletinele de analiză, electronic, către DSP și INSP, precum și datele statistice solicitate către INSP.

Închide ×