News

Rishi Sunak amenință cu retragerea din CEDO a Marii Britanii: ”Controlul migrației, mai important decât apartenența la o instanță străină”

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, spune că țara sa ar putea părăsi CEDO dacă planul de deportare a migranților ilegali în Rwanda este blocat.
04.04.2024 | 12:54
Rishi Sunak ameninta cu retragerea din CEDO a Marii Britanii Controlul migratiei mai important decat apartenenta la o instanta straina
Rishi Sunak spune că Marea Britanie ar putea părăsi CEDO dacă planul său de deportare a migranților ilegali în Rwanda este blocat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tensiuni între Marea Britanie și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce premierul Rishi Sunak a spus că țara sa ar putea părăsi organizația dacă planul de deportare a migranților ilegali în Rwanda este blocat.

Rishi Sunak spune că Marea Britanie ar putea părăsi CEDO dacă planul său de deportare a migranților ilegali în Rwanda este blocat

La mijlocul acestei săptămâni, premierul britanic a punctat faptul că este mai important controlul imigrației decât ”apartenența la o instanță străină”. Rishi Sunak a făcut această declarație în contextul unei crize a migrației.

ADVERTISEMENT

Mai exact, oficialul de la Londra a vorbit, miercuri, despre gestionarea ambarcațiunilor mici care traversează Canalul Mânecii. Sunak a lăsat să se înțeleagă că ar fi dispus să părăsească CEDO dacă aceasta îi blochează planul de azil Rwanda.

”Cred că toate planurile sunt conforme cu toate obligaţiile noastre internaţionale, inclusiv CEDO, dar cred că securitatea frontierelor şi asigurarea faptului că putem controla migraţia ilegală sunt mai importante decât apartenenţa la o instanţă străină, deoarece ele sunt fundamentale pentru suveranitatea noastră ca țară”, a spus prim-ministrul, citat de Independent.

ADVERTISEMENT

Sunak nu este singura voce anti-CEDO în acest context. Și alți membri conservatori de dreapta ai Parlamentului, inclusiv fostul ministru de interne Suella Braverman, au făcut anterior presiuni pentru ca Marea Britanie să părăsească CEDO. Ei se tem că prevederile forului european ar putea împiedica deportarea solicitanților de azil în Rwanda.

Ce prevede proiectul de lege Siguranţa Rwandei, din parlamentul britanic

Pozițiile extreme ale conservatorilor au fost adesea puse la punct de premierul Sunak. El nu a avut însă rețineri în a spune că este dispus să sfideze ordinele CEDO, dacă este necesar, când vine vorba de punerea în aplicare a planului privind Rwanda.

ADVERTISEMENT

În prezent, Proiectul de lege Siguranţa Rwandei (Azil şi Imigraţie) se află în circuitul parlamentar. Actul conține prevederi care le-ar permite miniştrilor să ignore astfel de ordine.

Au existat unii membri ai grupului mai moderat al parlamentarilor conservatori care au avertizat împotriva părăsirii Convenţiei. Alții au spus că o astfel de mişcare ar încălca Acordul din Vinerea Mare, care include o cerinţă de a încorpora CEDO în legislaţia nord-irlandeză.

ADVERTISEMENT

Rishi Sunak a mai spus, miercuri, că guvernul are “planuri în vigoare” pentru a pune în aplicare Politica Rwanda de îndată ce proiectul de lege va reuşi să depăşească opoziţia din Camera Lorzilor. Premierul şi-a apărat abordarea mai largă faţă de ambarcaţiunile mici, spunând că a făcut “mai mult decât orice alt prim-ministru din istorie” pentru a aborda problema.

În primele trei luni din 2024, peste 5.000 de persoane au făcut acest drum spre Marea Britanie, depăşind recordul anterior stabilit în 2022.

ADVERTISEMENT