News

Rishi Sunak, după ce Regele Charles al III-lea l-a numit premier: ”Marea Britanie se confruntă cu o criză economică profundă”

Rishi Sunak a fost numit premier al Regatului Unit, după o audiență la Regele Charles al III-lea. Imediat, acesta a avertizat că țara se confruntă cu o ”criză economică profundă”.
25.10.2022 | 16:41
Rishi Sunak dupa ce Regele Charles al IIIlea la numit premier Marea Britanie se confrunta cu o criza economica profunda
Rishi Sunak, la prima apariție ca premier al Marii Britanii: ”Ne confruntăm cu o criză economică profundă”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, 25 octombrie, Rishi Sunak a fost primit în audienţă, de către regele Charles al III-lea. Suveranul l-a numit oficial premier al Regatului Unit al Marii Britanii.

Rishi Sunak, la prima apariție ca premier al Marii Britanii: ”Ne confruntăm cu o criză economică profundă”

La scurt timp după ce a revenit de la Palatul Buckingham, Sunak a ținut primul său discurs în calitate de premier al țării, în fața reședinței sale oficiale de la numărul 10, Downing Street.

ADVERTISEMENT

În alocuțiunea sa inaugurală de prim-ministru, Sunak a spus că provocările cu care se confruntă țara sunt ”profunde” și s-a angajat să plaseze ”stabilitatea economică” în centrul agendei sale.

Premierul conservator nu s-a ferit de folosirea cuvintelor grele în a descrie situația cu care se confruntă Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

De la primele sale fraze, noul premier a menționat criza economică. ”În acest moment, țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Urmările Covid încă mai persistă”. 

Au fost făcute unele greșeli”, a continuat el, făcând referire la guvernul anterior condus de Liz Truss. ”Am fost ales lider al partidului meu și prim-ministrul dumneavoastră, pentru a le remedia. Și acest proces începe imediat.”

ADVERTISEMENT

”Voi plasa stabilitatea economică și încrederea populației în centrul agendei acestui guvern. Acest lucru va însemna decizii dificile care vor fi luate”, a adăugat el.

Rishi Sunak, cel mai tânăr prim-ministru britanic din ultimii 200 de ani, va începe alcătuirea echipei guvernamentale

În discursul său de circa cinci minute, Sunak a spus că va pune nevoile țării deasupra politicii și că va forma un guvern care reprezintă tot ce are mai bun partidul său.

ADVERTISEMENT

Conform presei britanice, aici este sesizată o nouă diferențiere față de Liz Truss. Aceasta a avut un cabinet format din rândul celor care o sprijiniseră în vară. Specialiștii spun că acest lucru a provocat criza financiară și implicit căderea acesteia după numai șase săptămâni în funcție.

Mă aflu aici în fața dumneavoastră gata să conduc țara. Doresc să punem nevoile oamenilor mai presus de politică, să construim un guvern care să ducă la îndeplinirea obiectivelor partidului meu.

Împreună putem realiza lucruri incredibile. Vom crea un viitor demn de sacrificiile pe care atât de mulți le-au făcut”, a adăugat Sunak.

ADVERTISEMENT