News

Robert Hanssen, trădătorul FBI, găsit mort. Agentul a spionat pentru Rusia

Celebrul agent FBI, Robert Hanssen, a fost găsit mort, într-o închisoare din Colorado. "Trădătorul" a colaborat cu KGB și FSB.
07.06.2023 | 20:27
Robert Hanssen tradatorul FBI gasit mort Agentul a spionat pentru Rusia
Robert Hansen a fost găsit mort. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Faimosul agent FBI, Robert Hanssen, a decedat în SUA.  Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit într-o închisoare din Colorado. Spionul avea 79 de ani. Autoritățile de la Washington nu au dezvăluit cauza morții. În anul 2002, Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a recunoscut că a spionat pentru Uniunea Sovietică și ulterior pentru Rusia, timp de 20 de ani.

Povestea celebrului “trădător”, Robert Hanssen

Robert Hanssen este un nume notoriu în lumea spionajului, fiind considerat unul dintre cei mai “mari trădători” ai Statelor Unite ale Americii. Născut la data de 18 aprilie 1944, Hanssen și-a petrecut o mare parte a vieții sale în cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI), unde a lucrat ca agent special și analist de informații.

ADVERTISEMENT

În ciuda poziției sale de încredere în FBI, Hanssen a început să dezvăluie informații secrete Uniunii Sovietice și ulterior Rusiei, în calitate de spion dublu, încă din anii ’80. Acesta a avut acces la numeroase secrete și tehnologii sensibile, incluzând informații despre metodele de spionaj ale FBI, operațiunile de contrainformații și sursele de informații. El a reușit să ofere informații valoroase rușilor timp de aproximativ 22 de ani, până în momentul arestării sale în 2001.

Agentul comunica cu rușii prin intermediul unor cutii poștale

Metodele lui Hanssen au fost ingenioase și dificil de detectat pentru o lungă perioadă de timp. El a comunicat cu agenții ruși prin intermediul unui sistem de cutii poștale speciale și a folosit coduri convenționale pentru a evita să fie prins. Informațiile pe care le-a dezvăluit au adus prejudicii majore securității naționale a SUA și au pus în pericol viețile agenților și informatorilor FBI.

ADVERTISEMENT

Hanssen a fost în cele din urmă arestat în februarie 2001, după ce serviciile de informații americane au reușit să-l prindă în flagrant. El a fost acuzat de trădare și spionaj și a pledat vinovat în fața instanței. Ulterior, a fost condamnat la închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare condiționată.

Trădarea lui Hanssen a declanșat o revizuire amănunțită a securității și protocoalelor de contrainformații ale FBI-ului. Acest caz a scos la iveală slăbiciunile sistemului de supraveghere și control intern și a adus în atenția publicului vulnerabilitățile agențiilor de informații în fața amenințărilor interne.

ADVERTISEMENT

Spionul a fost prins în flagrant

Robert Hanssen a fost prins în urma unei investigații complexe și meticuloase desfășurate de FBI. Înainte de arestarea sa în 2001, existau deja suspiciuni cu privire la existența unui spion în cadrul FBI, dar identitatea exactă a lui Hanssen rămânea necunoscută pentru autorități.

Agenții FBI au reușit să-l prindă pe Hanssen în urma unui efort de monitorizare și supraveghere intensivă. Ei au descoperit că spionul dublu comunica cu agenții ruși prin intermediul unor cutii poștale speciale. Prin intermediul unui agent dublu rus care lucra pentru FBI, s-a reușit obținerea unui acces limitat la cutiile poștale ale lui Hanssen și s-a reușit interceptarea comunicațiilor sale.

ADVERTISEMENT

De-a lungul investigației, agenții au strâns suficiente dovezi pentru a-l lega pe Hanssen de actele de trădare și spionaj. El a fost arestat în februarie 2001 într-o operațiune secretă, care a avut loc într-un parc din Virginia. A fost surprins în timp ce plasa documente și informații secrete într-o cutie de plastic pregătită de FBI.

ADVERTISEMENT
Tags: