News

ROBOR atinge cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Anunțul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a crescut de la 7.09% la 7.14%, atingând cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Românii riscă să plătească rate mai mari în fiecare lună.
18.07.2022 | 13:31
ROBOR atinge cea mai mare valoare din ultimii 12 ani Anuntul BNR
Indicele ROBOR a crescut. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor BNR, o cotație similară, de 7.13%, mai fusese înregistrată în 15 iulie 2010. Indicele ROBOR la trei luni e folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

ROBOR a atins cea mai mare valoare din ultimii 12 ani

La începutul anului 2022 indicele era de 3.02%, însă a urcat la 4.25% în luna martie. Potrivit Antena 3, indicele ROBOR la trei luni a ”început” anul 2022 la 3.02%, în timp ce la începutul lui 2021 se situa la 1.98%.

ADVERTISEMENT

Creșterea acestui indice a fost generată, aparent, de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, moment în care indicele a urcat de la 3.56% în 23 februarie 2022, la 3.61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat pentru a calcula dobânda la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7.29% de la 7.27%, atât cât era valoarea în ședința precedentă.

ADVERTISEMENT

Singurul care a scăzut, de la 7.41% la 7.40% e indicele ROBOR la 12 luni. Acest indice reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei între băncile comerciale, pe o perioadă de 12 luni.

Potrivit specialiștilor, ROBOR reprezintă ”rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele”. Plata acestor credite este calculată în lei.

ADVERTISEMENT

Politica fiscală, inflația, lichiditatea de pe piață sau politica monetară a BNR sunt doar câțiva factori care influențează evoluția ROBOR. Guvernanții au introdus în 2019, in dicele IRCC, care a înlocuit ROBOR pentru creditele retail noi în lei.

Alexandru Păunescu, reprezentant BNR în cadrul CSALB, a analizat situația actuală și consideră că, momentan, românii nu au probleme foarte mari în a-și plăti creditele.

ADVERTISEMENT

”Deocamdată lucrurile stau ok, cifra creditelor neperformante e la un nivel record de jos în procent, jur de 3. Nu sunt probleme în ceea ce privește rambursarea, au crescut ratele ca urmare a creșterii dobânzii de politică monetară, implicit a ROBOR. Dacă avem un credit cu dobândă variabilă e această situație. Cum era de așteptat, sunt dificultăți în a asigura sumele respective, cea mai mare parte a cheltuielilor sunt cele legate de electricitate, gaz. Suntem toți într-o infrație care a crescut în mod rapid și care ne-a afectat pe toți”, a explicat Păunescu. Afectați de această situație sunt românii care au optat pentru dobândă variabilă, a punctat expertul BNR.

ADVERTISEMENT
Tags: