Sport

Rodion Cămătaru, scârbit de acuzele că Dinamo „i-a fabricat” Gheata de Aur: „După 35 de ani, vin cu aceleași mizerii!”. Exclusiv

Rodion Cămătaru, fostul mare atacant de la Dinamo, a reacționat în exclusivitate pentru FANATIK după declarațiile lui Benone Dohot despre modul în care ar fi fost „fabricată” Gheata de Aur câștigată de oltean.
14.03.2022 | 20:11
Rodion Camataru scarbit de acuzele ca Dinamo ia fabricat Gheata de Aur Dupa 35 de ani vin cu aceleasi mizerii Exclusiv
Rodion Cămătaru, fostul mare atacant de la Dinamo, a reacționat, în exclusivitate, pentru FANATIK, după declarațiile lui Benone Dohot despre modul în care ar fi fost „fabricată” Gheata de Aur câștigată de acesta
ADVERTISEMENT

Benone Dohot, fost portar la Dinamo, a vorbit cu lux de amănunte despre cum generalul Constantin Nuță ar fi ordonat, în 1987, ca Rodion Cămătaru să devină golgheterul Europei, grație mai multor aranjamente.

Rodion Cămătaru, scârbit de acuzele că Dinamo „i-a fabricat” Gheata de Aur

Rodion Cămătaru dezminte în totalitate declarațiile făcut de Benone Dohot. Ba mai mult, spune că generalul Constantin Nuță n-a avut vreo tangență cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

Totodată, fostul mare atacant recunoaște că Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo, la acel moment, a decis ca, în ultimele etape din campionat, jucătorii lui Dinamo să-l ajute pe acesta să marcheze cât mai multe goluri, pentru a câștiga Gheata de Aur, având în vedere că formația din „Ștefan cel Mare” mai avea șanse minime să cucerească titlul de campioană.

„E părerea lui. Eu am și uitat de Dohot, nici nu știam că a fost adus la Dinamo. Oricine poate să declare ce vrea, e problema lui! Văd că el știe mai multe decât mulți alții.

ADVERTISEMENT

Cel mai în măsură este Lucescu să spună ceva. Eu ce să spun? Eu centram, eu dădeam cu capul sau cum? Păi, cum adică? Eu făceam și aranjamentul, și marcam?

Îmi aduc aminte că atunci ne băteam cu Steaua la titlu. După primul tur, îmi aduc aminte că aveam 20 de goluri marcate și eram la diferență de două-trei puncte. Eram, acolo, cu Steaua la campionat. Apoi, în retur, Steaua s-a distanțat de noi, iar, la un moment dat, Lucescu, văzând că pierdem și nu mai avem șanse, a zis să tragă echipa, pentru mine, să mă scoată golgheter. Nu i-a mai interesat că eram la puncte multe de Steaua.

ADVERTISEMENT

Asta știu, asta vă spun. Eu jucam ca oricare altul în echipă. Ce să-i spun eu lui Dohot? Dohot știe mai multe decât mine și Lucescu”, a declarat Rodion Cămătaru, în exclusivitate, pentru FANATIK.

Rodion Cămătaru: „După 35 de ani, vin cu aceleași mizerii!”

„În primul, Nuță nu avea nicio treabă cu Dinamo. Poate era în partea cealaltă, la Victoria. Niciodată nu l-am văzut pe generalul Nuță la Dinamo! Puteți să întrebați pe oricine… cine se ocupa la Dinamo și cine se ocupa la Victoria. Nu avea nicio treabă cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

De Dinamo se ocupa mai mult Securitatea, Postelnicu… alții aveau tangență cu Dinamo. Domne, sunt cancanuri! După 35 de ani, vin cu aceleași mizerii! Sunt declarațiile unei persoane care a jucat nu știu câte minute în poarta lui Dinamo. Așa poate să declare și portarul de la vestiarul lui Dinamo”, a mai spus Rodion Cămătaru.

Rodion Cămătaru: „Trofeul e la mine! Astea sunt baliverne!”

„L’equipe n-a retras niciodată nimic! Trofeul e la mine! Ba din contră. Astea sunt baliverne scoase de nu știu cine. Păi, s-a scos trofeul din anul acela? Cine a spus așa ceva?! Nu-i absolut nimic adevărat. Eu n-am auzit niciodată o declarație a celor de la L’equipe despre așa ceva”, a încheiat Rodion Cămătaru.

Benone Dohot a povestit într-un interviu acordat Gsp.ro cum Rodion Cămătaru ar fi fost „împins” de către generalul Constantin Nuță să câștige „Gheata de Aur”:

  • «Bă, Lucescule!». Fix așa i s-a adresat. «Ia spune, Lucescule, luăm și noi campionatul anul ăsta?».
  • Lucescu zice: «Păi, tovarășu’ general, are Steaua vreo 10 puncte avans față de noi».
  • «Nu luăm, nu?! Dar Cupa României o luăm?»
  • Lucescu: «Păi, în Cupa României, nu știți, tovarășu’ general, ne-a scos Sportul Studențesc…».
  • «Păi, cum, mă, și Dinamo nu ia nimic anul ăsta?»
  • «Păi, ce să mai luăm, tovarășu’ general?»
  • «Băi, Lucescule, ia să luăm noi Gheata de Aur! Câte goluri ai, Cămătarule?»
  • Cămătaru: «Am…» Și spune el câte goluri avea. Nu mai țin minte.
  • Generalul: «Gata, de mâine toată lumea muncim să-l ajutăm pe Cămătaru să ia Gheata de Aur».

Rodion Cămătaru a fost premiat cu trofeul „Gheata de Aur” de către L’Equipe, peste Anton Polster, fotbalistul Austriei Viena. În cele din urmă, francezii i-au retras trofeul atacantului român, iar arhivele îl păstrează pe Polster drept câștigătorul premiului în acel sezon.

Rodion Cămătaru reușise să înscrie nu mai puțin de 26 de goluri în ultimele 10 etape, mai puțin într-un meci cu Steaua, iar jurnaliștii de la L’Equipe, atenționați și de către austrieci, au decis că trofeul nu a fost câștigat într-un mod corect de către fostul atacant al „câinilor”.

  • 63 de ani are Rodion Cămătaru
  • 20 de goluri a înscris Rodion Cămătaru în ultimele 6 etape
  • 44 de goluri a marcat Rodion Cămătaru în sezonul 1986/1987, în timp ce austriacul Toni Polster a avut „doar” 39 de goluri
ADVERTISEMENT