Sport

Dezvăluiri incredibile despre cum Dinamo „i-a fabricat” Gheata de Aur lui Rodion Cămătaru: „Știam și minutele golurilor, erau stabilite să nu producă revoltă în tribune”

Benone Dohot, fostul portar al lui Dinamo, a povestit cu lux de amănunte cum, în 1987, formația din Capitală „i-a fabricat” Gheata de Aur lui Rodion Cămătaru.
14.03.2022 | 15:40
Dezvaluiri incredibile despre cum Dinamo ia fabricat Gheata de Aur lui Rodion Camataru Stiam si minutele golurilor erau stabilite sa nu produca revolta in tribune
Benone Dohot, fostul portar al lui Dinamo, a povestit cu lux de amănunte cum, în 1987, formația din Capitală „i-a fabricat” Gheata de Aur lui Rodion Cămătaru
ADVERTISEMENT

În 1987, Rodion Cămătaru a câștigat „Gheata de Aur”, cu 44 de goluri marcat, în fața austriacului Toni Polster, cu 39 de reușite. La acel moment, publicația L’Equipe a decernat două premii, unul oficial lui Cămătaru și unul lui Polster. Ulterior, publicația franceză a decis să-i retragă simbolic „Gheata” lui Cămătaru, din cauza suspiciunilor conform cărora reușitele atacantului român erau „necurate”.

Dezvăluiri incredibile despre cum Dinamo „i-a fabricat” Gheata de Aur lui Rodion Cămătaru

Benone Dohot a povestit cu lux de amănunte cum Dinamo „i-a fabricat” Gheata de Aur lui Rodion Cămătaru. Acesta susține că el a fost „mielul de sacrificiu” în această ecuație, deoarece a fost nevoit să încaseze o „avalanșă” de goluri, pentru a nu „bate la ochi”.

ADVERTISEMENT

„Eram într-o zi în cantonament la Săftica, jucam a doua zi cu Flacăra Moreni. Ne trezim cu generalul Constantin Nuță, pe vremea aia șeful Miliției pe țară. Ne-a strâns nea Mircea în sala de ședință, a venit generalul: «Băi, băieți, ce faceți? Cum sunteți? Să știți că mâine e ziua în care trebuie să o ajutăm pe surioara noastră mai mică, Flacăra Moreni. O să punem detaliile la punct cu domnul Lucescu. Voi trebuie să vă vedeți de treabă». Apoi, îl întreabă pe Lucescu.

  • «Bă, Lucescule!». Fix așa i s-a adresat. «Ia spune, Lucescule, luăm și noi campionatul anul ăsta?».
  • Lucescu zice: «Păi, tovarășu’ general, are Steaua vreo 10 puncte avans față de noi».
  • «Nu luăm, nu?! Dar Cupa României o luăm?»
  • Lucescu: «Păi, în Cupa României, nu știți, tovarășu’ general, ne-a scos Sportul Studențesc…».
  • «Păi, cum, mă, și Dinamo nu ia nimic anul ăsta?»
  • «Păi, ce să mai luăm, tovarășu’ general?»
  • «Băi, Lucescule, ia să luăm noi Gheata de Aur! Câte goluri ai, Cămătarule?»
  • Cămătaru: «Am…» Și spune el câte goluri avea. Nu mai țin minte.
  • Generalul: «Gata, de mâine toată lumea muncim să-l ajutăm pe Cămătaru să ia Gheata de Aur».
ADVERTISEMENT

A doua zi, pe Țețe Moraru l-a luat o durere de spate fantastică. Mi-a zis: «Bă, pregătește! Vezi că aperi!». Vai de mine.

Și minutele ni le spuneau. Era nevoie să știm minutele golurilor ca să nu stârnim spectatorii. La meciul cu Flacăra Moreni, generalul Nuță ne-a spus și când să dăm golurile. Nu mai țin minte strategia, dar trebuia ca spectatorii să aibă un șoc cât mai puțin timp. Nu putea să conducă Flacăra Moreni pe stadionul lui Dinamo timp de 40 de minute, să nu iasă scandal. Ne spunea: «Dăm noi, dau ăia». Și în ultimele minute, pac, ne-a dat gol Flacăra și la revedere”, a declarat Benone Dohot, pentru GSP.

ADVERTISEMENT