Bianca Costea a terminat cursa de sprint, 50 metri liber, pe poziția a doua în seria a 7-a de calificare și a ratat accederea în semifinalele probei.
Românca a fost cronometrată în 25.61 secunde. Tot la 50 metri liber, în întrecerea masculină, David Popovici a terminat al 8-lea, ultimul în seria de calificare și a ratat la rândul său semifinalele.
David Popovici a încheiat pe poziția a 8-a, ultima în seria a 6-a de calificare în proba de 50 metri liber. Înotătorul român a fost cronometrat în 22.77 secunde.
Timpul înregistrat de David Popovici, deși unul competitiv, nu l-a ajutat să acceadă în semifinalele probei. Sportivul român a bifat două finale la actuala ediție a Jocurilor Olimpice, la 200 și 100 metri liber, pe care le-a încheiat pe pozițiile a 4-a, respectiv a 7-a.
David Popovici și Bianca Costea vor intra în bazin în sesiunea de seară în seriile din probele de sprint de la masculin și feminin.
Programul românilor:
13:12 – David Popovici (50 m liber masculin) – seria 6
13:36 – Bianca Andreea Costea (50 m liber feminin) – seria 7
Vlăduţ Simionescu s-a oprit în optimile de finală ale competiţiei de judo de la Tokyo. Românul a fost învins de ucrainianul Yakiv Khammo cu un waza-ari, reuşit în debutul meciului. Simionescu a încercat să revină în meci, însă adversarul s-a apărat bine şi a conservat avantajul fragil pe care l-a avut.
Vlăduţ Simionescu s-a calificat în optimile de finală ale probei de judo 100 de kg după ce l-a învins prin ippon pe libanezul Omar Ali. Meciul a durat un minut, Simionescu reuşind rapid manevra câştigătoare. În turul următor, Simionescu îl va întâlni pe ucrainianul Yakiv Khammo.
Alin Firfirică a ratat calificarea în ultimul act la aruncarea discului după ce a aruncat 61.90 metri. Această performanţă l-a plasat pe atletul nostru pe locul 10, seria fiind câştigată de suedezul Daniel Stahl, care a aruncat 66.12 metri. Însă, la finalul celei de a doua serii, Firfirică nu a reuşit să prindă unul dintre primele 12 locuri.
Clasament în prima serie de calificări:
Cei 12 sportivi care vor disputa finala:
FINAL de cursă! România încheie pe locul 6, Canada este noua campioană olimpică la 8+1 după ce a parcurs cei 2000 de metri cu timpul de 5:59,13. În recalificări, România bătea recordul mondial şi reuşea un timp de 5:52.99. Din păcate, performanţa nu a mai putut fi repetată.
România se află pe ultimul loc la jumătatea cursei, Canada conduce.
Începe finala de la 8+1 feminin cu România pe culoarul 5. În calificări, fetele noastre au bătut recordul mondial.
Echipajul de 8+1 al României luptă de la ora 04:05 la o medalie. Finala are la start cele mai bune şase echipaje din lume şi România speră să se numere la finiş în top 3 după ce a doborât recordul mondial în calificări.
După două zile în care palmaresul României s-a îmbogăţit cu o medalie de aur şi două de argint, vineri ne poate aduce încă o medalie, tot la canotaj, unde echipajul de opt rame cu cârmaci feminin intră în marea finală. De asemenea, atleţii români încep să intre în concurs, iar Alin Firfirică este cel care dă startul.
ATLETISM
CANOTAJ
JUDO
NATAŢIE
Canotajul a fost la înălţime pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Până în prezent, canotorii au adus o medalie de aur (două vâsle feminin) şi două de argint (patru rame fără cârmaci masculin şi două rame masculin), iar vineri poate veni o a patra medalie la acest sport.
Echipajul României la opt rame cu cârmaci feminin a obţinut calificarea în finală prin recalificări, unde a reuşit să stabilească record mondial şi olimpic de timp. Ambarcaţiunea noastră a trecut linia de finish în 5:52.99, iar specialiştii o văd drept a treia favorită a finalei, după Noua Zeelandă şi SUA.
Maria Magdalena Rusu, Viviana Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea fac parte din echipajul României la opt rame cu cârmaci feminin.
Alin Firfirică este primul sportiv român care va concura în probele de atletism de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Atletul de 25 de ani va concura la aruncarea discului, iar vineri, de la ora 3:45, va intra în calificările probei.
La ediţia din 2019 a Campionatelor Mondiale de Atletism, de la Doha, Alin Firfirică s-a clasat pe locul 4 la aruncarea discului. În plus, la ediţia Universiadei de la Napoli, organizată tot acum doi ani, a obţinut medalia de argint, performanţă pe care o obţinuse şi la Taipei, în 2017.
Recordul personal al lui Alin Firfirică este de 67,32 metri, stabilit pe 14 septembrie 2019, la Chorzow (Polonia), rezultat care i-a adus şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La Mondialele din 2019, atletul a aruncat 66,46 metri.
David Popovici este steaua nataţiei din România, iar rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 stau mărturie. Înotătorul de 16 ani a bifat deja două finale olimpice şi priveşte spre o a treia, la 50 m liber masculin, unde va intra vineri în calificări.
La 200 m liber, David Popovici a fost la două sutimi de medalia de bronz, obţinută de Fernando Scheffer (Brazilia), în timp ce în finala de la 100 m liber s-a clasat pe locul 7. Înainte de Tokyo, sportivul român a cucerit trei medalii de aur la Europenele de juniori de la Roma, iar una dintre acestea a fost obţinută la 50 m liber.
România a avut trei reprezentanţi în probele de judo de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, iar Vlăduţ Simionescu este ultimul care intră în concurs. Sportivul de 31 de ani se va lupta la categoria +100 kg., iar primul adversar este Ali Omar (Libia).
Dacă va trece de Ali Omar, Vlăduţ Simionescu se va duela cu Yakiv Khammo (Ucraina), favorit numărul 7. Judoka a participat şi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, când a fost învins, în turul 2, de Andreas Tölzer, medaliat cu bronz la ediţia de acum nouă ani. Vineri sunt programate categoriile +100 kg masculin şi +78 kg feminin, în timp ce sâmbătă se va disputa proba pe echipe.