News

Românii încă mor pe capete din cauza refuzului vaccinării. Un portughez infectat are un risc de deces de 4-5 ori mai mic

Contestatarii vaccinării susțin că vaccinurile nu au reușit să blocheze apariția unor noi valuri epidemice, iar situația pandemiei tinde să le dea dreptate. Însă în mod cert, vaccinarea a redus considerabil decesele.
06.12.2021 | 16:12
Romanii inca mor pe capete din cauza refuzului vaccinarii Un portughez infectat are un risc de deces de 45 ori mai mic
Un român are șanse de 4-5 ori mai mic de a supraviețui unei infecții cu Covid-19 decât un portughez/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Datele statistice oficiale indică o conexiune clară între rata vaccinării dintr-o țară și numărul deceselor provocate de către Covid-19, relația fiind una de inversă proporționalitate: cu cât ponderea vaccinaților este mai mare cu atât este mai mică rata deceselor provocate de coronavirus.

De exemplu, un român odată infectat prezintă un risc de deces de 4-5 ori mai mare decât o persoană din Portugalia, țară în care 88,6% din populație este vaccinată, față de 39,3% cât este în România.

ADVERTISEMENT

Prin comparație cu un pacient din Germania, riscul de deces pentru un român este de 5,5 ori mai mare. Germania are o rată a vaccinării mai mică decât Portugalia cu 20 de procente, însă este oricum cu aproape 30% mai mare decât în România.

Teorii antivacciniste, infirmate de datele statistice

Unul dintre argumentele antivacciniste a fost acela că țări cu o rată mare a vaccinării nu au reușit să evite noile valuri epidemice, fiind nevoite să recurgă la măsuri restrictive pentru stăvilirea bolii mergând inclusiv până la lockdown.

ADVERTISEMENT

Numai că în ce privește numărul cazurilor noi sunt mult mai multe variabile de luat în calcul pe lângă vaccinare: nivelul restricțiilor impus de autorități, gradul de purtare a măștii, mobilitatea socială, așezarea geografică ș.a.

Însă în cazul deceselor raportate la numărul de îmbolnăviri sau la întreaga populație, numărul variabilelor scade la două esențiale: nivelul vaccinării și pregătirea sistemului sanitar. Teoriile antivacciniste nu pot explica de ce în țările în care oamenii s-au imunizat într-o proporție mai mare se moare mai puțin.

ADVERTISEMENT

Analizând datele oficiale din România prin comparație cu cele din alte patru țări al Uniunii Europene – Bulgaria, Germania, Portugalia și Ungaria – rezultă clar o conexiune între vaccinare și numărul mic de decese. Deși ca număr de infectări România stă cel mai bine în momentul de față, un român care se infectează are șansele cele mai mici de supraviețuire, cu excepția unui bulgar bolnav, cu precizarea că Bulgaria are o rată a vaccinării și mai mică decât România.

Procentajul populației vaccinate cu schemă completă/ Sursă: Our World in Data

Ungaria și Germania au rate de vaccinare socotite ca medii, între 60 și 70%, iar Portugalia a vaccinat cel mai mare procent al populației din întreaga Uniune European, anume 88,6%.

ADVERTISEMENT

Rata reală a deceselor, calculată la două săptămâni după infectare

Rata deceselor la persoanele infectate din cele cinci state UE este cu atât mai mare cu cât nivelul vaccinării este mai redus. În momentul de față, specialiștii estimează că există un decalaj de două săptămâni între data diagnosticării cu Covid-19 și decesele care survin mai apoi.  De exemplu, numărul deceselor din 4 decembrie, zi luată ca dată de referință, ar trebui raportat la numărul infectărilor din 20 noiembrie.

Astfel, pe 20 noiembrie în cele cinci țări au fost raportate următoarele date privind numărul noi de cazuri: Bulgaria – 5.952, Germania – 7.089, Portugalia – 2.286, România – 3.093 și Ungaria – 11.036. După două săptămâni, pe 4 decembrie, numărul de decese a fost: Bulgaria – 235, Germania – 47, Portugalia – 20, România – 114, Ungaria – 243.

În consecință, rata de deces a pacienților infectați a fost următoarea: Bulgaria – 3,94%, Germania – 0,66%, Portugalia – 0,87%, România – 3,68% și Ungaria – 2,20%. Ierarhia indică o conexiune directă între vaccinare și riscul mai mic de deces.

Singura anomalie este că rata deceselor este mai mare în Portugalia decât în Germania, deși portughezii s-au imunizat într-o proporție mai mare. O posibilă explicație ar fi diferența calitativă dintre sistemele medicale ale celor două țări, însă și așa portughezii sunt mai bine protejați decât ungurii sau românii.

Rata deceselor din Ungaria, de 2,20%, este relativ mare față de procentajul de 60,9% populație vaccinată, însă autoritățile de la Budapeste au folosit pe scară largă și serurile produse de AstraZeneca și de către compania chineză Sinopharm, care au o eficiență ceva mai redusă, de circa 70%.

Portugalia lovită în plin de valul 4, dar decese mai puține decât la noi

Avantajele vaccinării sunt și mai evidente dacă facem o comparație între numărul de cazuri și numărul de decese raportat la milionul de locuitori. Portugalia se confruntă într-adevăr cu un nou val de infectări, depășind România din acest punct de vedere. Însă în țara noastră încă se moare cu zile pe când în Portugalia numărul deceselor la milionul de locuitori este mult mai redus.

Media zilnică a infectărilor din Portugalia în ultimele două săptămâni a fost de 4.376 cazuri, pe când în România a scăzut la 1.219.

Evoluția numărului de infectări/ Sursă: Our World in Dataa

Raportul se inversează în cazul deceselor: media pe ultimele două săptămâni în Portugalia a fost de 21 de morți pe zi, iar în România a fost de 111, potrivit site-ului Our World in Data.

Evoluția numărului zilnic de morți/ Sursă: Our World in Data

Portughezii s-au infectat de 3,5 ori mai mult decât românii, dar Covid-19 a provocat de 5,2 ori mai puține decese în statul iberic decât în țara noastră.

ADVERTISEMENT