Sporturi

România a pierdut două medalii obținute la JO 2012! Doi halterofili testați pozitiv

25.11.2020 | 17:42
România a pierdut două medalii obținute la JO 2012! Doi halterofili testați pozitiv
Comitetul Olimpic Internaţional a retras medaliile de argint şi de bronz, cucerite pentru România de halterofilii Roxana Cocoş și Răzvan Martin la JO 2012 de la Londra, după ce ei au fost testaţi pozitiv la reanalizarea probelor
ADVERTISEMENT

Comitetul Olimpic Internaţional a retras medaliile de argint şi de bronz, cucerite pentru România de halterofilii Roxana Cocoş și Răzvan Martin la JO 2012 de la Londra, după ce ei au fost testaţi pozitiv la reanalizarea probelor.

Aceste cazuri pozitive au fost făcute publice de Federaţia Internaţională de Haltere în ianuarie, şi, cum cei depistaţi dopaţi nu au contestat testele, Comisia de Disciplină a CIO a decis oficial descalificarea lor şi retragerea medaliilor.

Un al treilea halterofil român, Gabriel Sincraian, care nu a terminat concursul la categoria 85 kg, la Londra 2012, a fost de asemenea descalificat, după ce testul său a ieşit pozitiv pentru aceleaşi substanţe.

ADVERTISEMENT

Două medalii câștigate de România la JO 2012 au fost retrase de CIO

Conform site-ului insidethegames.biz, CIO a anunțat că halterofilii Răzvan Martin şi Roxana Cocoş trebuie să returneze medaliile câștigate pentru România la JO 2012

Roxana Cocoș, care a câştigat argintul la categoria 69 kg, şi Răzvan Martin, medaliat cu bronz la categoria similară masculină, au fost găsiţi dopaţi cu stanozolol (un steroid anabolizant), printre alte substanţe, la retestarea probelor prelevate în 2012.

ADVERTISEMENT

România riscă o suspendare pentru un an în baza ”deciziei de la Tbilisi”, astfel că în cel mai bun caz doar doi halterofili tricolori vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

Hotărârea Federaţiei Internaţionale de Haltere prevede interdicţii de un an impuse naţiunilor care au trei sau mai multe cazuri pozitive în reevaluarea probelor de la Beijing 2008 şi Londra 2012 de către CIO. Nouă naţiuni au fost sancţionate până în prezent în temeiul acestei hotărâri.

ADVERTISEMENT

CIO stochează şi comandă în mod regulat retestarea a sute de eşantioane de la olimpiadele anterioare, cu scopul de a depista dopajul, folosind noi metode de testare care nu erau disponibile în acel moment sau căutând substanţe care nu erau cunoscute atunci.

Testele pozitive sunt în continuare o problemă pentru Federația Internațională de Haltere, iar CIO a ameninţat că halterele riscă să-şi piardă locul la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, cu excepţia cazului în care federaţia îşi revizuieşte programul de dopaj şi modul de conducere.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORTURI
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri