News

România, acuzată de Agenţia Europeană de Mediu că nu a implementat nicio măsură de reducere a consumului de energie

Opt ţări din UE nu au introdus nicio măsură de reducere a consumului de energie şi gaze. România e pe lista neagră a Agenţiei Europene de Mediu
15.12.2022 | 13:09
Romania acuzata de Agentia Europeana de Mediu ca nu a implementat nicio masura de reducere a consumului de energie
România nu a luat nicio decizie pentru reducerea consumului de energie şi gaze Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Măsurile luate de guvernele țărilor Uniunii Europene pentru reducerea consumului de gaze și energie electrică variază semnificativ pe tot continentul și sunt insuficiente pentru a atinge obiectivele de economisire a energiei, relevă o analiză a Agenției Europene de Mediu (EEB).

Doar 12 ţări au implementat măsuri obligatorii

Potrivit analizei efectuate de EEB, măsurile adoptate de liderii europeni în ultimele patru luni, de a reduce consumul de gaze în țările lor cu 15% și de energie electrică cu 10%, sunt foarte inegale.

ADVERTISEMENT

“Opt din 27 de țări UE nu au introdus încă nicio măsură de reducere a consumului de gaze și energie electrică. Nici în gospodării, nici în companii sau administraţiile de stat” , se arată în raportul EEB.

Potrivit studiului, doar 12 țări UE au adoptat unele măsuri obligatorii pentru reducerea consumului de energie.

ADVERTISEMENT

Țările care importă cantități mari de gaz rusesc, precum Italia și Germania, au introdus cele mai stricte măsuri de economisire a gazului. Cei mai puțin dependenți de gaze, cum ar fi Franța și Spania, sunt, de asemenea, în fruntea UE cu măsuri de reducere a consumului de energie, vizând atât sectorul public, cât și cel privat, inclusiv gospodăriile, precum și industria și întreprinderile mici.

Dar Suedia, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Austria și țările din Europa de Est înclină spre măsuri mai flexibile pentru a reduce consumul de energie. Deși se numără printre țările cele mai dependente de gaz, cu o pondere de 30 până la 40% în consumul total de energie, Olanda și Croația au implementat doar măsuri voluntare pentru economisirea gazului.

ADVERTISEMENT

România și Lituania, care se bazează în mare măsură pe combustibilii fosili, nu au implementat nicio măsură de reducere a consumului de energie, mai transmite Agenţia Europeană de Mediu.

“Cu cât reducem mai devreme consumul, cu atât mai repede vom reduce presiunea ascendentă asupra prețurilor la energie, ceea ce va reduce presiunea asupra gospodăriilor și industriei”, spune directorul adjunct pentru politici climatice la EEB, David Sabadin, referitor la concluziile studiului.

ADVERTISEMENT

Acesta solicită factorilor de decizie să acorde prioritate reducerii cererii de energie pe fondul numeroaselor provocări cu care se va confrunta UE în ceea ce privește umplerea depozitelor de gaz înainte de iarna anului viitor.

ADVERTISEMENT