News

Val de praf saharian peste România. Care sunt zonele afectate de acest fenomen

Un nor de praf saharian a ajuns peste România. Acesta va afecta mai multe regiuni în următoarea perioadă.
25.06.2021 | 10:04
Val de praf saharian peste Romania Care sunt zonele afectate de acest fenomen
ADVERTISEMENT

România va fi afectată în următoarele ore de un nor de praf saharian. Acesta a intrat deja în țară din zonele vestice și, până la amiază, va acoperi mai multe regiuni.

Fenomenul are loc într-o perioadă destul de complicată din punct de vedere meteorologic. Țara noastră este lovită de caniculă și fenomene de instabilitate accentuată.

ADVERTISEMENT

Val de praf saharian peste România. Zonele afectate

Potrivit profesorului de fizică Silviu Gurlui, praful saharian adus din Africa de curenții de aer din atmosferă a intrat deja pe teritoriul României. Treptat, acesta va acoperi țara.

Expertul spune că acest fenomen influențează, printre altele, vremea, făcând-o ”mai blândă” și este un bun fertilizant. Pe de altă parte, are și efecte negative, precum perturbarea transportului aerian.

ADVERTISEMENT

Norul de praf saharian va afecta majoritatea regiunilor din țară. De această dată, cele mai ferite de fenomen vor fi Moldova și Dobrogea, unde impactul va fi mai redus.

”Până mâine după amiază (n.r. vineri) avem praf saharian. Valul a intrat prin vestul țării. Timișoara pare cea mai acoperită. Moldova și Dobrogea, de această dată, sunt mai puțin măturate de val. Praful saharian are părți bune dar mai ales părți neplăcute.

ADVERTISEMENT

Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf.

Praful conține particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri”, spune profesorul Gurlui, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

România, lovită de praf saharian și în luna mai

Nu este pentru prima dată când România se confruntă cu un asemenea fenomen în 2021. În mai, în debut de lună, un nor similar de praf saharian s-a abătut asupra țării noastre, dar și țările din vestul, sudul, centrul şi estul Europei.

Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că praful le poate agrava suferința.

Aceste depuneri de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie.

ADVERTISEMENT