News

România, amenințată de un val masiv de concedieri. Câți oameni și-ar putea pierde locul de muncă

27.08.2020 | 07:45
Romania amenintata de un val masiv de concedieri Cati oameni siar putea pierde locul de munca
ADVERTISEMENT

Criza sanitară de la nivel european va aduce, mai mult ca sigur, și o criză economică, iar un tsunami masiv de concedieri ar putea fi resimțit și în România.

Analiștii economici preconizează o rată a șomajului în țara noastră undeva la 6-7%, ceea ce ar echivala cu sute de mii de oameni disponibilizați.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din economie apreciază că un val de încă 500.000 de concedieri ar putea lovi România și cred că soluţia salvatoare sunt banii europeni investiţi în domeniile de mare necesitate în această perioadă.

Val uriaș de concedieri în România. Câți oameni și-ar putea pierde locul de muncă

Înghețarea economiei pentru mai multe luni în 2020, din cauza crizei COVID-19 a condus la o scădere a economiei de 8,3% pe plan european.

ADVERTISEMENT

Acest lucru ar putea provoca un ”tsunami de concedieri” care va lovi Zona Europeană. Cât de mult se apropie România de soarta estimată de Comisia Europeană, spune Dragoş Cabat, analist economic.

”Este posibil ca în perioada următoare, 6-12 luni, numărul şomerilor în România să crească cu până la 500.000 de oameni. Realist vorbind, o scădere economică de 6,5 – 7%, ar fi normală şi pentru România pentru anul acesta.

ADVERTISEMENT

Singura schimbare pozitivă ar fi dacă reuşim să atragem rapid bani de la UE pentru proiecte noi, care vor cere angajări de oameni aflaţi în momentul acesta în şomaj”, spune analistul economic, potrivit Mediafax.

Evoluția economiei, dependentă de criza medicală

Revigorarea economiei, la nivel intern și internațional va depinde în mare măsură de evoluția crizei medicale. Specialiștii consideră că aceasta va face jocurile în continuare: cu cât mai repede se va termina, cu atât mai repede ne vom reveni. Între timp, ar trebui să investiţi bani în infrastructură, sugerează analistul Cabat.

ADVERTISEMENT

Un exemplu concludent al modului în care criza a afectat piața muncii este cel al Dianei. Aceasta a prins pandemia, lucrând la o firmă de publicitate. După luni de zile de muncă la domiciliu, a primit un e-mail în care era anunţată că va fi disponibilizată. Deși acum lucrează din nou, se teme că va păţi acelaşi lucru.

”Ni s-a spus: fiecare îşi ia laptop-urile, să staţi liniştiţi. Ne vom întoarce cât mai curând la birou. Am lucrat pe 75% din salariu. Imediat ce unul dintre clienţii noştri foarte mari a plecat s-au făcut disponibilizări totale. Toţi cei care se angajaseră în mai puţin de 6 luni au fost nevoiţi să plece”, povesteşte Diana pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT