News

România, aproape de o nouă criză economică. Ce anunț a făcut Marcel Ciolacu

Președintele PSD a vorbit despre posibilitatea ca România să fie afectată de o criză economică. De asemenea, el a explicat că guvernanții pregătesc măsuri pentru o astfel de situație.
07.04.2022 | 14:35
Romania aproape de o noua criza economica Ce anunt a facut Marcel Ciolacu
Ciolacu anunță că Guvernul ia măsuri pentru o eventuală criză economică. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat, a vorbit într-o emisiune de televiziune despre posibilitatea ca România să fie afectată în viitorul apropiat de o criză economică, notează News.ro.

Cifrele indică o posibilă criză economică

Liderul PSD a explicat că a avut o serie de discuții pe această temă chiar și cu comisarul european pentru economie și fiscalitate, Paolo Gentiloni. Marcel Ciolacu a mai subliniat că, în acest moment, specialiștii încearcă să determine unde ar putea începe recesiunea economică.

ADVERTISEMENT

“Este posibil să avem o criză economică, fără doar şi poate, am avut şi cu comisarul european pe economie, domnul Gentiloni, o discuţie pe cifre”, a declarat Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a mai precizat că România nu va fi cea care va duce la criza economică. El este de părere că o recesiune ar putea avea legătură cu țările care sunt implicate în criza refugiaților ucraineni.

ADVERTISEMENT

Ciolacu mai argumentează că, dependența limitată de resursele energetice pe care le exportă Federația Rusă reprezintă un avantaj  pentru România.

“Marele nostru noroc este că noi ne-am învăţat, istoric, de mult lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenţi pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, şi de petrol, la energia electrică chiar deloc”, susține politicianul.

ADVERTISEMENT

Deși nu suntem dependenți de exporturile rusești de gaze și țiței, România are o vulnerabilitate importantă legată de îngrășămintele și materialele de construcție provenite din Ucraina.

Guvernanții anunță că se pregătesc pentru o criză economică

Marcel Ciolacu a mai adăugat că o criză economică ar putea fi cauzată de “o ţară industrializată puternic, cum e Germania”. El a mai adăugat că guvernanții se pregătesc pentru o astfel de situație.

ADVERTISEMENT

“Este pentru prima oară când se anticipează o eventuală criză şi se vine cu un plan de măsuri de sprijin pentru România. Este prima oară când vorbim de 17,3 miliarde de lei, acest pachet, cu o extensie de până la 4 miliarde de euro, în care componenta economică şi efortul în zona economică este mai mare decât în zona socială, astfel încât să se pornească investițiile şi să se elimine blocajele din infrastructura mare“, mai transmite Ciolacu.

Printre măsurile pe care Guvernul le ia în calcul se numără o ordonanță care vizează materialele de construcții, dar și deblocarea unor investiții care însumează peste 40 de miliarde de lei.

“În acest moment, avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de execuţie. Asta cred că săptămâna viitoare Guvernul trebuie să dea această ordonanță pe materialele de construcţii”, concluzionează Ciolacu.

ADVERTISEMENT