News

România blochează investițiile Ungariei în Transilvania. „Nu există consimțământul părții române pentru derularea unor astfel de programe”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis sâmbătă că nu și-a dat acordul pentru ca Ungaria să-și deruleze programul de investiții în Transilvania
25.02.2023 | 16:11
Romania blocheaza investitiile Ungariei in Transilvania Nu exista consimtamantul partii romane pentru derularea unor astfel de programe
Premierul Ungariei își asigură susținerea minorității maghiare prin aceste investiții. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al Budapestei în Ardeal declarase în această lună că Ungaria dorește demararea unui astfel de program în nord-vestul țării noastre.

MAE nu mai autorizează programul de investiții al Budapestei

Reprezentanții Ministerului de Afaceri Externe de la București au transmis sâmbătă că în acest moment nu există un acord cu Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, pentru derularea programului de investiții ungare în Transilvania.

ADVERTISEMENT

”Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, se arată într-un răspuns al MAE pentru publicația G4media.

Precizările MAE vin în contextul în care, în această lună, Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a anunțat că Budapesta dorește demararea unui program de investiții în nord-vestul României.

ADVERTISEMENT

Anterior, aceasta declarase pentru presa maghiară că pentru lansarea programului de investiții este necesar un acord româno-ungar, subliniind însă că „negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”.

Investițiile ungare în Transilvania, în dubiu

În ultimii ani Ungaria a avut în derulare un program de investiții de zeci de milioane de euro pentru proiecte destinate comunității maghiare din Transilvania prin intermediul căruia s-au construit stadioane, școli, grădinițe, biserici, centre culturale. În luna august a anului trecut însă au început să apară dubii cu privire la capacitatea guvernului condus de Viktor Orban de a mai susține aceste investiții în continuare.

ADVERTISEMENT

Presa maghiară a scris chiar că acest program de investiții ar urma să fie suspendat timp de doi ani din cauza problemelor economice cu care se confruntă Ungaria. Primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, declara atunci pentru presa de la Budapesta că aceste investiții s-au oprit și amintea de proiectul construirii unui centru cultural cu sprijin maghiar care fusese blocat în urma stopării finanțărilor.

Monika Kozma declara însă pentru presa maghiară că acest program de investiții, agreat inițiat cu precedentul Guvern de la București, va fi demarat și în acești ani, Budapesta alocând bani la buget pentru aceste investiții.

ADVERTISEMENT

„De atunci, războiul din Ucraina și criza energetică au devenit noi probleme. Finanțarea în continuare a sprijinului economic maghiar a devenit discutabilă, dar vestea bună este că, în ciuda problemelor economice, guvernul ungar a inclus acest program în bugetul de stat din acest an.

Prin urmare, partea maghiară ar putea lansa noua licitație, dacă acordul mult așteptat cu România va putea fi finalizat. Vom actualiza datele în orice moment cu ajutorul organizațiilor de fermieri partenere. Dacă primim undă verde, putem lansa licitațiile într-un timp scurt”, a mai precizat șefa Fundației Pro Economica.

ADVERTISEMENT