News

Guvernul maghiar, investiție totală de 76 de milioane euro în sportul din Transilvania. Ce mesaj a transmis Eduard Novak, la Budapesta

La o lună după instaurarea cabinetului Ciucă, ministrul sportului, Eduard Novak a fost la Budapesta pentru o întâlnire cu ministrul de externe maghiar.
10.08.2022 | 10:33
Guvernul maghiar investitie totala de 76 de milioane euro in sportul din Transilvania Ce mesaj a transmis Eduard Novak la Budapesta
Eduard Novak, ministrul sprtului din România, a fost primit de Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, în ianuarie 2022 / Sursă foto: Index.hu / Attila Kovács / MTI
ADVERTISEMENT

Nu mai e niciun secret că guvernul de la Budapesta investește sume uriașe în sportul din Transilvania, bucurându-se de sprijinul autorităților locale și centrale. Prezența UDMR la Palatul Victoria a ușurat și mai mult lucrurile, iar maghiarii au reușit să facă, în câțiva ani, mai multe decât guvernul de la București pentru sportul din Transilvania, în 30 de ani.

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de externe: ”Sportul, un mod de păstrare a identității naționale”

La începutul anului 2022, Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a mers personal la Budapesta pentru a le mulțumi guvernanților din țara vecină pentru suportul financiar.

ADVERTISEMENT

Novak s-a întâlnit cu Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei și ”a subliniat că sportul românesc are nevoie de reforme și că are încredere în sprijinul Ungariei în acest domeniu”, așa cum arată publicația Index, care citează agenția de știri MTI.

”Sportul este unul dintre principalele moduri de construire și păstrare a identității și mândriei naționale”, a declarat Peter Szijjarto, conform aceleiași surse.

ADVERTISEMENT

Stadion și patinoar, inaugurate în 2021, cu bani de la Budapesta

Publicația maghiară scrie că investițiile guvernului maghiar la dezvoltarea infrastructurii sportive în Transilvania și Ținutul Secuiesc s-au ridicat la 30 de miliarde de forinți, adică peste 76 de milioane de euro. În afară de stadionul echipei Sepsi OSK, guvernul maghiar a sponsorizat și construcția un nou patinoar lângă Târgu Mureș, doar anul trecut.

Noul patinoar a fost finanțat prin intermediul fundației Mens Sana, a costat peste un milion de euro, iar partea maghiară a suportat 90% din valoarea costurilor. Președintele asociației este Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România.

ADVERTISEMENT

Capitala nu are, în prezent, un patinoar acoperit, care să poată găzdui meciuri de hochei. Patinoarul Mihai Flamaropol, din apropierea Arenei Naționale, a fost demolat în urmă cu 10 ani, iar acum zace abandonat, pentru că nu mai există fonduri pentru reconstrucția acestuia.

Politica expansionistă prin sport a lui Orban: cluburi de fotbal în Slovacia, Serbia și Croația

Investițiile maghiare nu se opresc aici. Guvernul condus de Viktor Orban vrea să deschidă o academie de fotbal la Satu Mare și una de hochei, în Harghita. De asemenea, vor fi alocate anual fonduri pentru clubul de box din Gheorgheni și a celui de fotbal din Miercurea Ciuc (Csikszereda).

ADVERTISEMENT

Politica expansionistă la nivel de sport a Budapestei nu se limitează, însă, doar la România. Guvernul ungar sprijină și alte echipe de fotbal din zonele unde sunt comunități maghiare importante: Dunajska Streda (Slovacia), NK Osijek (Croația) sau Backa Topola (Serbia).

Prietenul lui Orban, asociat la Sepsi OSK

Totuși, Sepsi pare să fie favorita lui Viktor Orban, care a și fost prezent în tribune la debutul echipei din Sfântu Gheorghe, în acest an competițional. Pe hârtie, clubul de fotbal este deținut de compania Sepsi OSK SA, care are doi acționari: Asociația Sepsi OSK (51%) și Hodut Rom SRL (51%). Conform ediției maghiare a publicației Europa Liberă, societatea Hodut Rom SRL este filiala din România a celui mai mare constructor de autostrăzi din Ungaria, Hodmezovasarhelyi Utepito Kft.

Patronul companiei maghiare este Karoly Varga, fost asociat al președintelui academiei de fotbal, Felcut Lorinc Meszaros, și prieten din copilărie cu Viktor Orban, conform informațiilor din presa maghiară.

Hodut Rom SRL este proprietar al terenului pe care a fost construit stadionul din Sfântu Gheorghe și îl închiriază către Sepsi OSK SA.

Sponsorizări record din Ungaria pentru echipa din Sfântu Gheorghe

Și alte firme maghiare dau bani la Sepsi. Potrivit site-ului de limbă maghiară Maszol.ro, echipa din Sfântu Gheorghe are ca sponsor principal compania Gyermelyi, cel mai mare producător de paste din Ungaria, care contribuie cu un milion de euro pe sezon.

Alte firme, precum OTP Bank, Belfry, Mol, Depo, City Slo sau Trio Impex, majoritatea cu proprietari maghiari sau care operează în Ungaria, ar aduce echipei circa 4,5 milioane de euro pe an, cel mai mare buget din sponsorizări printre echipele din Superliga.

ADVERTISEMENT