News

România, cele mai mari creșteri de prețuri. Cum a ajuns mâncarea mai ieftină la Viena sau Paris

România s-a transformat în țara cu cele mai mari creșteri de prețuri. Cum a ajuns mâncarea mai ieftină la Viena sau Paris, în timp ce bucureștenii își calculează fiecare bănuț în parte
08.06.2022 | 09:03
Romania cele mai mari cresteri de preturi Cum a ajuns mancarea mai ieftina la Viena sau Paris
România, cele mai mari creșteri de prețuri din Uniunea Europeană. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a devenit încet, dar sigur țara cu cele mai mari creșteri de prețuri. Alimentele s-au scumpit de câteva ori, în condițiile în care guvernanții aruncă vina pe pandemia de coronavirus și pe războiul din Ucraina. Interesant este că în alte țări, mâncarea a rămas la același nivel și vest europenii nu se plâng de mari scumpiri.

Cum au explodat prețurile în România

Și, într-adevăr, primele semne că România va traversa o criză au apărut în debutul pandemiei. COVID-19 a trimis inițial oamenii acasă, pe mulți i-a lăsat chiar fără job și domenii întregi au avut de suferit. Drept pentru care era și normal că puterea de cumpărare va fi diminuată.

ADVERTISEMENT

Primul șoc puternic pe care românii l-au resimțit atunci când au mers la cumpărături n-a avut însă nimic de-a face cu virusul letal plecat din China și nici cu războiul din Ucraina, unul despre care nici măcar nu se vorbea.

Concret, întreaga țară a rămas cu gura căscată în fața prețurilor în momentul în care PNL a decis să rupă mariajul cu USR. Vorbim despre câteva săptămâni bune de instabilitate politică, săptămâni în care președintele Klaus Iohannis a solicitat calm și răbdare, în timp ce supermarketurile s-au întrecut în scumpiri.

ADVERTISEMENT

Moneda euro a explodat din cauza incertitudinii și a fost urmată de o creștere serioasă a ROBOR-ului. Ratele au devenit imposibil de gestionat și coșul de cumpărături avea să-și reducă proporțiile considerabil.

Șeful statului a reinventat povestea de dragoste dintre PNL și PSD și guvernanții s-au pus pe împărțit favoruri. Culmea, pensiile speciale nu doar că n-au fost eliminate, ci chiar au crescut. La fel s-a întâmplat și cu aparatul bugetar, unul care a devenit din ce în ce mai uriaș.

ADVERTISEMENT

Când a izbucnit războiul din Ucraina, prețul benzinei și motorinei a luat-o razna. Nu a fost singurul pentru că au urmat scumpiri aproape incredibile și de multe ori imposibile pentru români în magazine. Oamenii au renunțat la calitate și au cumpărat cele mai ieftine produse pentru a supraviețui. Nu a fost suficient și mulți dintre români au tăiat de pe lista de cumpărături produse importante.

Câți bani câștigă românii în 2022

Culmea culmilor, dar prețurile din București au ajuns la un nivel chiar mai mare decât în capitale europene cu pretenții, acolo unde salariații câștigă mii de euro în mod constant.

ADVERTISEMENT

Pâinea, legumele, fructele și carnea sunt mai ieftine în Viena sau Paris, în condițiile în care, în București, precum și în întreaga țară, salariul minim brut este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022.

De altfel, la un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

Vorbim de puțin peste 300 de euro, asta dacă ne-am raporta la o cotație de numai 5 lei pentru moneda europeană, una care crește constant. Așadar, din cei 300 de euro, oamenii trebuie să-și plătească utilitățile, să mânânce și eventual să se îmbrace.

Salariul mediu s-a majorat și el puțin, însă raportat la inflație, oamenii aproape că au pierdut o lună de zile. Discutăm, de asemenea, de câteva sute de euro, puțini fiind angajații din România care se laudă cu cel puțin o mie de euro pe cartea de muncă, bani care înseamnă taxe cu nemiluita pentru angajator.

Ce salarii încasează angajații din Europa de Vest

De remarcat că, în Austria, o țară pe care o vom analiza, nu există salariul minim obligatoriu. Cu toate acestea, în multe sectoare sunt incluse prevederi suplimentare referitoare la existența unor acorduri colective sectoriale.

Acord care a adus bani în plus de la 1 ianuarie chiar și cu 3,51 la sută mai mult la salarii pentru grupa cea mai mică. Ceea ce înseamnă că, în această țară, se aplică un salariu minim de 1.700 euro brut pentru toate grupele de salarii.

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim a crescut și în Germania la 9,82 euro pe oră, reprezentând un cuantum lunar de 1.571,20 euro. De asemenea, pentru acest an este programată și o a doua majorare a salariului minim la data de 1 iulie, adică în doar câteva zile. Salariul minim va crește la 10,45 euro pe oră sau un salariu lunar brut de 1.672 euro.

În Franța, valoarea salariilor este protejată de un mecanism automat de reevaluare instituit prin lege, care asigură că salariul minim crește cel puțin în același ritm cu inflația.

Astfel, de la 1 mai, salariul minim pe oră, brut, în Franța va fi majorat de la 10,57 euro la 10,85 euro, în timp ce salariul minim lunar brut pentru un angajat cu normă întreagă va fi majorat până la 1645,58 euro.

De remarcat că, în întreaga Uniune Europeană, 21 din cele 27 de ţări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte şase, adică Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective.

Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE. Cele mai mici sunt în Bulgaria și România, în timp ce salariații din Luxemburg ajung să câștige și 2.202 euro.

Cât costă mâncarea în Viena și Paris

Considerate țări mai scumpe, Austria, Franța sau Germania au ajuns să aibă mâncare chiar mai ieftină în acest moment. Supermarketurile și hipermarketurile se întrec în oferte, în ciuda războiului din Ucraina, unul care se desfășoară în estul continentului.

Încet, dar sigur, românii au ajuns să plătească aceiași bani pentru a mânca. De exemplu, în Austria, chiar în capitala Viena, la fel ca în Germania, cele mai populare supermarketuri sunt Aldi, Lidl, Penny, dar în topul preferințelor se află și Billa sau SPAR.

Cheltuielile pentru alimente și articole de uz casnic necesare pentru o familie de două persoane adulte și un copil se învârt în jurul a câteva sute de euro, în funcție de fiecare. Un litru de lapte costă 60 de cenți, adică în jurul a 3 lei, pâinea de 250 de grame este până în 80 de cenți.

Un cofrag cu ouă îți scoate din buzunar, în acest moment, între 2 și 3 euro. O sticlă de apă plată de 1,5 litri costă de la 20 de cenți până la 1.20 euro. Roșiile sunt sub 2 euro kilogramul, în timp ce mâncarea deja gătită nu sare de 10 euro. O porție serioasă de sushi se vinde cu 7 euro, o bere chiar și sub un euro.

În Franța, de asemenea, o cutie de lapte de un litru costă un euro și, atenție, nu vorbim de cel mai slab calitativ. Un kilogram de făină / zahăr, ambele puțin peste 80 de cenți. 2,5 euro costă 12 ouă, 2,30 euro un litru de ulei și undeva în jurul a 7 euro o sticlă de vin, clasă medie.

În tot acest timp, românii au devenit experți în a tăia de pe listă și a răbda. Uneori de foame, la iarnă, cel mai probabil, de frig.

ADVERTISEMENT