News

România, cele mai mari taxe pe muncă din regiune. Câștigăm mai puțin decât bulgarii

România se numără printre țările cu cele mai împovărătoare taxe pe muncă. La 1.000 de euro brut, un român câștigă cu 81 de euro mai puțin decât un bulgar
06.11.2023 | 21:52
Romania cele mai mari taxe pe munca din regiune Castigam mai putin decat bulgarii
România se numără printre țările cu cele mai împovărătoare taxe pe muncă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cifrele apar în cadrul unui studiu comparativ privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări din regiune analizând cotele de impozit și contribuții sociale care se aplică salariilor, pentru două praguri de venituri: echivalentul a 1.000 euro brut și, respectiv, a 3.000 euro brut pe lună.

România, cele mai mari taxe pe muncă din regiune

Potrivit analizei realizată de organizația antreprenorială Romanian Business Leaders (RBL), ”raportat la costul total suportat de angajator, impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare”.

ADVERTISEMENT

Pentru un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), arată analiza, românii rămân în mână cu 572 de euro (2.860 de lei) după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.

Studiul arată că, principalul motiv pentru această discrepanță este faptul că, deşi are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, România se află printre cele șase dintre cele 16 țări analizate unde contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, majoritatea ţărilor analizate care au impozit progresiv sau cote diferenţiate de impozit, au contribuţiile sociale plafonate maximal, pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.

Autorii analizei avertizează asupra faptului că, în absenţa unei plafonări maximale a contribuţiilor sociale (CAS şi CASS), orice mărire de fiscalitate (precum un impozit progresiv) în ţara noastră ar conduce la o scădere şi mai mare a salariului net pe care un angajat român l-ar primi comparativ cu salariaţii din celelalte ţări analizate şi la o erodare şi mai accentuată a puterii de cumpărare comparativ cu ţările vecine.

ADVERTISEMENT

La polul opus, o plafonare a contribuţiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra povara fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.

Studiul a analizat taxarea muncii în Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

ADVERTISEMENT

Relaxarea taxării muncii a fost una dintre principalele măsuri pe care guvernul Ciolacu o anunța de când a fost învestit, dar care nu s-a materializat nici până acum.

ADVERTISEMENT
Tags: