News

România, complet nepregătită în cazul unui Blackout major. Prof. Mircea Coșea: ”Nu avem nimic pus la punct”

Europa a început să ia primele măsuri legate pentru ”cazuri extreme”, însă autoritățile române susțin că nu e cazul să ne facem probleme.
03.12.2022 | 23:04
Romania complet nepregatita in cazul unui Blackout major Prof Mircea Cosea Nu avem nimic pus la punct
Imagine din Odesa, în timpul unui Blackout / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Criza energetică din această iarnă începe să-și facă simțită prezența atât în economie cât și în buzunarele oamenilor. În Franța, Emmanuel Macron a anunțat că ”guvernul se pregătește pentru cazuri extreme”, iar acest lucru este ”legitim”, astfel că, începând de săptămâna viitoare, vor fi programate întreruperi de energie electrică.

În România, scenariul unui Blackout nu e luat în serios de autorități

În România, Blackout-ul este o ”sperietoare” despre care nu se vorbește la nivel instituțional. Mesajul este că momentan nu se pune problema de așa ceva și că România dispune de resursele necesare depășirii acestei perioade dificile.

ADVERTISEMENT

Profesorul Mircea Coșea este de părere, că în cazul unei situații de acest nivel, România nu va rezista din punct de vedere economic, pentru că nu s-a pregătit și pentru că refuză să ia în calcul acest scenariu.

Prof Mircea Coșea: ”Liniștea autorităților nu se justifică”

“E foarte greu să spun dacă vom rezista.

Deocamdată, România nu e pregătită pentru așa ceva. Noi am intrat într-o economie de război în care astfel de întreruperi, de energie vitală, cum sunt energia electrică, cum este aprovizionarea cu apă, cum este transportul, transportul valorii, toate astea se pot întrerupe oricând, pentru că lucrurile nu merg așa cum trebuie să meargă și nu poate să fie nici într-un caz condiții de predictibilitate, apar oricând și oricum.

ADVERTISEMENT

Deci noi nu suntem pregătiți, n-avem nimic pus la punct în legătură cu asta. Afirmațiile care se fac, liniștea care vrea să ne-o dea conducerea acestei țări nu se justifică, pentru că deja noi avem o producție de energie electrică mult, mult sub necesar”, a declarat Mircea Coșea pentru Observator.

Nu vom avea de unde să importăm energie

Profesorul Coșea spune că autoritățile au greșit atunci când au închis centrale electrice pentru că așa ni s-a cerut prin PNRR, în condițiile în care aceste directive trebuiau puse în aplicare abia după 2030.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, România va trebui să găsească soluții pentru importul unor cantități mari de energie, dacă temperatura va fi sub 10 grade celsius, pentru o perioadă mai lungă de 10 zile.

”Problema e că n-avem de unde, asta este situația. N-avem de unde, la orice preț”, a explicat profesorul Coșea, conform sursei citate

ADVERTISEMENT