News

România, criticată în ultimul raport GRECO. Ce a constatat organismul anticorupție al Consiliului Europei

Grupul Statelor împotriva Corupției, organism al Consiliului Europei, critică România în ultimul raport. Ce a constatat GRECO în legătură cu reformele din țara noastră.
25.01.2023 | 13:03
Romania criticata in ultimul raport GRECO Ce a constatat organismul anticoruptie al Consiliului Europei
GRECO, în ultimul raport privind România: E nevoie de transparentizare. Sursa foto: Twitter / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, GRECO a publicat al Treilea Raport Interimar de Conformitate în cadrul rundei a patra de evaluare ”Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori”.

GRECO, în ultimul raport privind România: E nevoie de transparentizare

Organism Consiliului Europei (CoE), înființat în 1999 pentru ameliorarea capacității statelor membre de a lupta contra corupției, indică faptul că România a implementat sau tratat corespunzător majoritatea recomandărilor cu privire la prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor şi magistraţilor.

ADVERTISEMENT

În același timp, GRECO atrage atenţia asupra măsurilor ce trebuie luate în continuare de autorităţile române.

Printre acestea se numără îmbunătăţirea transparenţei procesului parlamentar şi reducerea utilizării procedurilor de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Acest Al Treilea Raport Interimar de Conformitate, “care include Raportul de follow-up la Raportul ad-hoc (Regula 34) privind România”, “evaluează măsurile luate de autorităţile din România în vederea implementării recomandărilor formulate în Raportul de evaluare a acestei ţări aferent rundei a patra de evaluare (…) cu tema ‘Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori’ şi în Raportul ad-hoc (Regula 34) care evaluează aspecte strâns legate de obiectul Raportului de evaluare aferent rundei a patra (…)”, precizează GRECO, citat de Agerpres.

Care sunt cererile exacte GRECO pentru autoritățile române

Astfel, cu privire la membrii Parlamentului, GRECO, a constatat ”o uşoară îmbunătăţire prin introducerea unui cod de conduită (…) împreună cu un sistem pentru aplicarea lui şi au fost depuse eforturi pentru abordarea problematicii ridicării imunităţii (…)”.

ADVERTISEMENT

Criticile și nemulțumirile GRECO vin în legătură cu procesul parlamentar. Organismul CoE indică faptul că ”per ansamblu, trebuie îmbunătăţită în continuare şi utilizarea procedurilor de urgenţă ar trebui redusă”.

În plus, trebuie făcut mai mult pentru abordarea conflictelor de interese şi introducerea regulilor privind interacţiunea membrilor Parlamentului cu lobbyiştii. În cele din urmă, trebuie implementat un sistem de consiliere independentă pentru ca membrii Parlamentului să solicite consiliere în materie de integritate”, se recomandă în raport.

ADVERTISEMENT

Cu privire la judecători şi procurori”, mai subliniază GRECO în concluziile raportului, “o problemă principală care a fost tratată o reprezintă desfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar, cu privire la care GRECO s-a opus puternic la înfiinţare”.

Cei de la GRECO precizează că, la capitolul judecători şi procurori, două din cele cinci recomandări au fost doar parţial implementate.

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei a cerut României să transmită un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor până la data de 31 decembrie 2023.

ADVERTISEMENT