Fotbal intern

România – Danemarca 1-1, cronica unui meci cât o calificare: Remiza cu care alții ne-au dus la EURO! Mulțumim!

17.11.2020 | 23:06
Romania  Danemarca 11 cronica unui meci cat o calificare Remiza cu care altii neau dus la EURO Multumim
ADVERTISEMENT

România a întâlnit Danemarca pentru calificarea la Europeanul de tineret de anul viitor pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Tricolorii lui Adrian Mutu au jucat cu biletele pe masă contra unei formații deja calificate și au reușit rezultatul de care aveam nevoie.

Deși ne trebuiau toate cele 3 puncte la începutul partidei, jocul rezultatelor ne-a ajutat să ne calificăm la Europeanul din 2021 cu o remiză. O remiză influențată de două greșeli importante ale arbitrului, dar ce mai contează! Putem spune, totuși: Mulțumim, Grecia! Mulțumim, Bosnia! De ce nu, mulțumim Danemarca!

ADVERTISEMENT

România – Danemarca 1-1, cronica unui meci cât o calificare. Ratare de CNN a lui Mățan în minutul 24

Adrian Mutu a început meciul decisiv cu cea mai ofensivă formulă pe care i-a permis-o lotul aflat la dispoziție. Un prim 11 cu trei fundași centrali și două extreme rapide, Haruț în dreapta și Mățan în partea opusă. Iar prima ocazie a venit în minutul 3, Olaru șutând prea slab după pasa lui Ianis Hagi.

Presing în jumătatea daneză pentru ai noștri, adversarul se chinuie să iasă din zonă. Mutu le cere să stea sus. Ianis Hagi este agresiv cât trebuie pentru campionatul scoțian unde joacă, bate toate loviturile, Moruțan îl secondează îndeaproape. În decurs de 60 de secunde cerem de două ori penalty.

ADVERTISEMENT

A fost mai întâi Costache, după ce a driblat portarul, apoi Mățan aproape de linia de tușă. Gruzinul de la centru e implacabil, bine măcar că nu-i dă galben lui Mățan pentru simularea penibilă. E doar minutul 12 și am intrat deja de 5 ori în careul lor. Fără rezultat, până acum… Dar sunt vești bune. La Sarajevo, Bosnia face 3-1 cu Belgia, e minutul 70 acolo și în acest moment ne ajunge și „X”-ul pentru calificare.

Încercăm să scăpăm mai repede de orice emoții. Putea să ne ajute Mățan în minutul 24, dar ratează ceva de CNN. De pe linia careului mic, jucătorul Viitorului nu reușește să împingă în poartă mingea excelent centrată de Costache! Uluitor!

ADVERTISEMENT

Adrian Mutu îl mută pe Haruț în stânga și merge pe o apărare în patru, cu jucătorul Botoșaniului fundaș stânga

Încet-încet încep să pâlpâie și oaspeții. Echipă masivă, excelent așezată în teren, acoperind cu folos spațiile, Danemarca arată de ce a câștigat grupa înainte de acest ultim meci. Jucătorii lui Albert Capellas devin mai insistenți, după ce românii și-au epuizat arsenalul de început.

Adrian Mutu simte că trebuie să schimbe ceva la sistem și trece la o defensivă în patru, mutându-l pe Denis Haruț ca fundaș stânga. Avem acum Boboc, Pașcanu, Ciobotariu, Haruț în fața lui Vlad și părem mai liniștiți. Cu atât mai mult cu cât se termină Bosnia – Belgia 3-2 și știm, din calcule, că trebuie să fim prudenți. Ne ajunge remiza. Adică acest 0-0 de la pauză.

ADVERTISEMENT

Alex Pașcanu, fault de Segunda și penalty-ul transformat de Laursen ne lasă acasă. Momentan!

Dar partea a doua începe groaznic pentru noi. Nou-intratul Daramy îl păcălește pe Pașcanu la limita careului și centralul vede penalty. Protestăm degeaba. Decizia nu se mai schimbă, iar nouarul Laursen transformă lovitura în minutul 50. E 1-0 pentru oaspeți și acum chiar avem un munte de urcat.

Prima speranță vine în minutul 58 când arbitrul îi dă roșu direct lui Hausner, și el intrat la pauză la oaspeți. Mățan îl depășise lejer, dar nu era o fază la limită. Ca să comparăm, a fost de eliminare cum a fost în careu și faultul lui Pașcanu. Nici, nici… Dar e 0-1 și suntem încă „acasă” pentru Euro din Slovenia și Ungaria.

„Nu vă mai opriți, bă!” al lui Mutu a fost urmat de golul egalizator al lui Costache

Forțăm. Nu avem altă soluție. Nici Mutu nu prea are soluții. Așteptăm prea mult de la Ianis Hagi, care nu a prins nici azi o zi bună. E de neînțeles totuși de ce Mutu nu schimbă nimic, deși pe bancă ar fi ceva variante. Minutul 65. Timp mai e, mai ales că avem superioritate.

Nu vă mai opriți, bă”, se aude Mutu de la margine, cerând mai multă viteză și mai multă determinare celor din teren. Dar ne lipsesc ideile, și nici de pe bancă nu vin noutăți. Marius Marin încearcă el în minutul 70, pentru că băieții din față par blocați, dar „italianul” dă pe mijlocul porții.

Și, totuși, o bâlbâim până o băgăm în poartă… Olaru trage în bară, mingea ricoșează în lateral, de unde Olimpiu Moruțan centrează pentru egalarea din minutul 72 a lui Costache. E momentul în care staff-ul le transmite jucătorilor să fie foarte atenți că ne ajunge și remiza pentru calificare!

Din minutul 82 a început marea tragere de timp. Nici danezii nu au avut ceva împotrivă, așa că ne-am calificat într-un consens general!

Iar din minutul 82 a început marea tragere de timp. Zeci de mingi între fundași și Olaru, Moruțan sau Mățan, veniți la pase, fără ca danezii să aibă ceva împotrivă. Suntem la câteva secunde de calificare. Or mai fi și minute de prelungire?

Sunt, dar nu sunt importante. Non-combatul celor din teren continuă, câștigăm clar la posesie, dar câștigăm și biletul de EURO. „Un minut. Atât!”, se aude de pe margine. Trece și el. Suntem calificați! E vestea bună a serii de noiembrie 2020. De fapt, cea mai bună veste a fotbalului românesc în anul 2020!

ADVERTISEMENT
Tags: