News

România, două decenii în NATO. Mircea Geoană: ”Vocea noastră contează și este ascultată”

Secretarul general adjunct al NATO, mesaj la 20 de ani de la arborarea drapelului român la sediul alianței: ”Un moment comparabil cu cel al Marii Uniri”
02.04.2024 | 13:17
Romania doua decenii in NATO Mircea Geoana Vocea noastra conteaza si este ascultata
Mircea Geoană, România ascultată și respectată în NATO Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană marchează aniversarea a două decenii de prezență a României în NATO cu un mesaj potrivit căruia țara noastră se bucură de respect şi de influenţă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Mircea Geoană: ”Vocea noastră contează și este ascultată”

Secretarul general adjunct al NATO a postat marți un mesaj video pe pagina sa de Facebook în care a rememorat momentul când drapelul român a fost arborat la sediul alianței.

ADVERTISEMENT

Arborarea tricolorului a urmat aderării oficiale a României la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, la 29 martie.

“Acum 20 de ani, ca ministru de Externe al României, am avut imensa onoare să particip la ridicarea drapelului ţării mele ca nou membru al Alianţei Nord-Atlantice.

ADVERTISEMENT

Momentul aderării noastre la NATO poate fi considerat un moment comparabil cu cel al Marii Uniri.

A reprezentat momentul revenirii noastre în Occident, a deschis uşa către aderarea la Uniunea Europeană şi visul înaintaşilor noştri de a vedea ţara noastră unită, sigură, independentă, revenind în matca noastră occidentală, se îndeplinea”, se arată în mesajul lui Mircea Geoană.

”România se bucură de respect”

România sărbătoreşte acest moment, la distanţă de o generaţie, într-un context geopolitic nefavorabil, mai spune secretarul general adjunct al Alianței, “cu tensiune în Orientul Mijlociu, cu tensiuni la nivel global, cu multe multe provocări.

ADVERTISEMENT

Dar România este astăzi sigură, în cadrul celei mai puternice alianțe din istoria umanității. Chiar și poziția pe care o ocup eu la vârful Alianței arată că aici România se bucură de respect, de influență.

Vocea noastră este ascultată, este o voce care contează, şi sunt convins că şi cei care vor veni după mine, şi cei care vor veni după noi ca generaţii, vor continua să ducă mai departe cu mândrie, cu respect, cu determinare, cu ambiţie, steagul românesc aici, la sediul NATO din Bruxelles”, își încheie mesajul adjunctul lui Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a devenit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019. Este primul secretar general adjunct din România și primul care provine din una dintre țările care au aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

ADVERTISEMENT