News

Românii, pe ultimul loc la consumul de fructe și legume, cu toate că țara este în topul producătorilor din UE

Românilor nu prea le plac fructele și legumele, astfel că o bună parte dintre români nu consumă deloc astfel de alimente în cadrul meselor zilnice pe care le iau.
05.01.2022 | 20:02
Romanii pe ultimul loc la consumul de fructe si legume cu toate ca tara este in topul producatorilor din UE
Românii sunt la coada UE în ceea ce privește consumul de fructe și legume. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

România se bucură de locuri relativ fruntașe în ceea ce privește producția de fructe și legume, însă asta nu se reflectă și în consumul acestor produse alimentare de către cetățeni.

Oamenii de rând au, de cele mai multe ori, o alimentație mai degrabă precară, care nu face foarte multe în afară de a ”ține de foame” până la următoarea masă. Dintr-o astfel de dietă lipsesc, de cele mai multe ori, nu doar proteina animală, ci și fructele și legumele.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt trecute cu vederea de multe persoane, fructele ajungând să fie înlocuite de dulciuri pline de zahăr procesat, în vreme ce legumele sunt și ele ignorate în cadrul celor mai multe mese ale zilei.

La nivelul Uniunii Europene, statistica arată că o treime dintre cetățeni nu servesc fructe sau legume la niciuna dintre mesele zilei. Ceva mai mult de jumătate dintre europeni servesc fructe și legume de una până la patru ori pe zi, în vreme ce doar unul din zece consumă astfel de alimente de 5 sau mai multe ori pe zi.

ADVERTISEMENT
statistici fructe legume 2
Câte porții de fructe și legume mănâncă europenii. Sursa foto: Eurostat.

România, încă o dată pe ultimul loc în UE

Românii sunt pe ultimul loc în aceste statistici publicate de Eurostat, indiferent de categoria analizată. Privind inițial către scenariul în care mâncăm între una și patru porții de fructe și legume într-o zi, observăm că România se află pe ultimul loc în UE, cu 24% dintre locuitori având aceste obiceiuri alimentare.

Având în vedere următoarele poziții din coada clasamentului, putem să intuim că problema nu este una financiară, ci una care are alte cauze. Fructele și legumele nu prea le plac nici olandezilor, luxemburghezilor sau danezilor, aceștia ocupând următoarele trei poziții din top.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vorbim despre a servi 5 sau mai multe porții de fructe și legume într-o zi, situația stă și mai rău pentru români. Doar 2,4% fac asta în mod regulat; evident, rămânem tot pe ultimul loc și în acest clasament.

Dacă adineauri existau ceva nelămuriri în privința pozițiilor care însoțesc România la coada clasamentului pentru consumul de 1-4 porții de fructe și legume zilnic, descoperim acum că ”frații” olandezi, luxemburghezi sau danezi se situează foarte sus în privința cetățenilor care mănâncă 5 sau mai multe porții. Olandezii sunt chiar pe doi în UE, după irlandezi. Pe locul trei sunt danezii, iar cei din Luxemburg se află pe locul opt.

ADVERTISEMENT
statistici fructe legume
Cum arată situația consumului de fructe și legume în UE. Sursa foto: Eurostat.

Situația din 2014 era mai bună decât cea din 2019

Îngrijorător este și faptul că situația pare că s-a agravat de-a lungul anilor. Dacă cifrele de mai sus sunt pentru 2019, în 2014 se pare că românii consumau mai multe fructe și legume. Aproape unul din trei cetățeni (31,4%) consuma între una și patru porții zilnic. La cinci sau mai multe porții se încumetau 3,5% dintre români, un procentaj și el mai ridicat decât cel din datele actuale.

O altă descoperire ce reiese din datele Eurostat este că bărbații sunt mai predispuși la a trece peste fructe și legume atunci când iau masa. 39% dintre bărbați și doar 27% dintre femei nu consumă deloc legume sau fructe la vreo masă a zilei.

Și totuși, România nu duce lipsă nici de legume și nici de fructe. Ba chiar în ceea ce privește producția de fructe, țara noastră se poate mândri cu un onorabil loc șase în topul Uniunii Europene. În 2019, au fost produse în țară 2,03 milioane de tone de fructe proaspete.

Nici la capitolul producție de legume nu ne putem plânge, având în vedere că suntem pe locul 10. În această privință, România a reușit să producă 1,878 milioane de tone de legume proaspete pe parcursul anului 2019.

Cele mai cultivate fructe din Uniunea Europeană sunt merele, portocalele, clementinele, pepenii, perele și piersicile. În ceea ce privește legumele, cele mai populare sunt tomatele, ceapa, morcovii, varza și ardeii (topul întocmit de fruitlogistica.com nu ia în calcul și cartofii).

ADVERTISEMENT
Tags: