Sport

România a obţinut calificarea la CM din 1970 în dauna Greciei! Cornel Dinu rememorează momentul care i-a înfuriat pe comunişti: “Ne-au tăiat tot. Nici spectacol, nici bani, nici Dacie!”. Exclusiv

România s-a calificat la CM din 1970 după o remiză împotriva Greciei. Cornel Dinu a rememorat pentru FANATIK momentul care i-a înfuriat pe comunişti, care le-au tăiat toate beneficiile promise după calificare.
24.03.2022 | 16:43
Romania a obtinut calificarea la CM din 1970 in dauna Greciei Cornel Dinu rememoreaza momentul care ia infuriat pe comunisti Neau taiat tot Nici spectacol nici bani nici Dacie Exclusiv
Cornel Dinu, parte a generaţiei 1970, care a obţinut calificarea la Campionatul Mondial. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu se pregăteşte de debutul pe banca echipei naţionale într-un duel în care va întâlni naţionala Greciei, vineri, de la ora 20:15, pe stadionul Steaua. Cele două naţionale au jucat nu mai puţin de 34 de meciuri, 18 dintre ele fiind câştigate de “tricolori”.

Cea mai “dulce” remiză! România a obţinut calificarea la CM din 1970 în dauna Greciei

Însă una dintre cele mai frumoase amintiri ale naţionalei României se leagă de o remiză împotriva Greciei. În toamna anului 1969, pe fostul stadion “23 August”, cele două echipe jucau un meci decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial din 1970. România avea nevoie de o remiză.

ADVERTISEMENT

Dembrovschi a deschis scorul pentru naţionala noastră în minutul 37, însă pentru eleni a egalat Domazos, cu un şut de la mare distanţă, în minutul 50. România a rezistat şi a reuşit calificarea la turneul final mondial după 32 de ani.

VEZI VIDEO GOLURILE (Sursa: Replay): 

Cornel Dinu, despre meciul care ne-a trimis la Mondiale după 32 de ani: “Finalul a fost tensionat, dar nu pot să spun că ne-am apărat”

Cornel Dinu a rememorat pentru FANATIK confruntarea de atunci, spunând că la o zi după meci comuniştii s-au supărat foarte rău şi, în ciuda calificării, “tricolorii” au rămas fără banii şi maşinile Dacia promise.

ADVERTISEMENT

“Grecia era o formaţie foarte bună, aveau un atacant înalt şi îl aveau şi pe Domazos, un mijlocaş de excepţie, de la Panathinaikos. Ne-a egalat Domazos în a doua parte şi finalul a fost destul de periculos, de dramatic.

Antrenorul lor era o figură interesantă. Un fost jucător din România, Dan Georgiadis. El a fost şi prin Elveţia antrenor, vorbea perfect româneşte. A fost antrenorul lor în întreaga campanie la Mondiale.

ADVERTISEMENT

Finalul de meci a fost tensionat, dar nu pot să spun că ne-am apărat. Aveam acel joc de posesie care a ţinut mingea destul de departe de poarta noastră. Nu au avut nicio ocazie de a marca. Dar a fost o oarecare presiune, era riscul. Conta foarte mult ultimul rezultat. Interesant nu a fost doar jocul în care am reuşit să obţinem calificarea.

Interesant a fost alt aspect, pe care nu îl cunoaşte lumea. După meci a fost un banchet la Athenee Palace, în salonul japonez. A venit Cristian Ţopescu şi voia să facă o emisiune pentru televiziune. Noi atunci aveam 10.000 de lei şi o aprobare de Dacia, că aşa erau la modă.

ADVERTISEMENT

A venit Ţopescu, ne-a strâns pe toţi şi a făcut o regie ca fiecare jucător să ne adresăm unuia dintre mentorii noştri. Eu am vorbit de Vogl (n.r. Emerich Vogl), Mircea Lucescu a vorbit de Angelo Niculescu şi aşa mai departe. S-a dat la televizor, totul a fost ok.

Motivul pentru care comuniştii s-au înfuriat pe jucătorii României: “Ne-au tăiat tot. Nici spectacol, nici bani, nici Dacie”

A doua zi era programat un spectacol în cinstea calificării la Casa Studenţilor Grigore Preoteasa, în spatele Facultăţii de Drept. Erau invitaţi cei mai la modă artişti, cântăreţi şi actori, care să facă nişte cuplete în numele unuia dintre cei 11 titulari din lot.

Când ne-am dus acolo, cel care regiza spectacolul, un prieten, mi-a spus: “Îmi pare rău, dar s-a anulat spectacolul! S-a supărat conducerea partidului că niciunul dintre cei care erau acolo nu au mulţumit partidului”. Aşa era moda.

Ne-au tăiat tot. Nici spectacol, nici bani, nici Dacie. Ne-a dat o simplă primă, legală, de câştigare a unui meci internaţional, de 3000 de lei. A fost prima dată când a apărut şi în sport această idee că trebuie să mulţumeşti partidului pentru condiţiile create. Ne-a surprins într-un fel”, a explicat Cornel Dinu pentru FANATIK.

“După Campionatul Mondial din Mexic ne-a dat 10.000 de lei prima şi aprobarea care era promisă pentru meciul cu Grecia”

Totuşi, fotbaliştii naţionalei şi-au văzut primele şi maşinile Dacia promise după turneul final din Mexic:

“Pe undeva s-a compensat. După Campionatul Mondial din Mexic ne-a dat 10.000 de lei prima şi aprobarea care era promisă pentru meciul cu Grecia. După turneul final n-a mulţumit nimeni partidului, dar nu era treaba noastră. Conducătorii trebuiau să se ocupe de lucrurile astea”, a rememorat Dinu.

România – Grecia 1-1 (37 Dembrovschi / 50 Domazos) – 6 noiembrie 1969
stadion: 23 August, Bucureşti, 90.000 spectatori
arbitru: Adair (Irlanda de Nord)

România: Necula Răducanu – Lajos Sătmăreanu, Bujor Hălmăgeanu, Dan Coe, Augustin Deleanu – Cornel Dinu, Radu Nunweiller – Emerich Dembrovschi, Nicolae Dobrin (80 Vasile Gergely), Florea Dumitrache, Mircea Lucescu. Antrenor: Angelo Niculescu.

  • 8 puncte a adunat România în grupa de calificare din 1970
  • 18 victorii a obţinut România în meciurile directe cu Grecia

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,35 este cota pentru ”1 solist” la meciul România – Grecia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT